18 Σεπ 2021

Σάμος, περιοχή Ζερβού - Παραδόθηκε σε λειτουργία η 1η υπερδομή μεταναστών (Φωτορεπορτάζ + ηχητικό ομιλίας Μηταράκη)

Φωτό: "Σαμιακόν Βήμα"
Από σήμερα Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, η πρώτη υπερδομή μεταναστών στο Αιγαίο λειτουργεί στη Σάμο με όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται για την κατασκευή και λειτουργία χώρων παραμονής μεταναστών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, παρουσίασε ο ίδιος στους εκπροσώπους ξένων και ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης τους χώρους της υπερδομής και εξήγησε τη λειτουργία τους, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη. 

Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"


Φωτό: Υπουργείο Μετανάστευσης & ΑσύλουΦωτογραφίες "Σαμιακόν Βήμα"

Η Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή με αριθμούς

Η Δομή μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα
· 1.560 άτομα γενικός πληθυσμός
· 240 ασυνόδευτα ανήλικα
· 240 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες
· 960 στο ΠΡΟΚΕΚΑ


Φωτογραφίες "Σαμιακόν Βήμα"

Η νέα δομή περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες τεχνικές και λειτουργικές υποδομές που την καθιστά μία ασφαλή, ελεγχόμενης πρόσβασης εγκατάσταση, με αναβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων αλλά και εργασίας για τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Το έργο κατασκευής της νέας δομής, ανατέθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.,τον Οκτώβριο του 2020, έπειτα από διεθνή ανοικτό διαγωνισμό, στον οποίο εκδήλωσαν συμμετοχή όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της Χώρας.

Στοίχισε 42 εκατομμύρια ευρώ

Λειτουργούν:

· Χώροι εστιατορίων με πρόσθετη χρήση ως χώροι κοινόχρηστων δραστηριοτήτων και χώροι διανομής μη εδώδιμων αγαθών
· Χώροι άθλησης
· Χώροι αναψυχής – παιδικές χαρές
· Κοινόχρηστα πλυντήρια
· Κοινόχρηστες κουζίνες
· Κυλικεία για κάλυψη αναγκών
· Πολλαπλοί χώροι διοίκησης και στέγασης υπηρεσιών όπως ιατρεία, σχολικές αίθουσες και γραφείο ψυχοκοινωνικών και νομικών υπηρεσιών.
· Χώροι πρασίνου καλύπτουν το 25% των συνολικών χώρων της δομής, ενώ όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι κλιματιζόμενοι (διαμονής και διοίκησης)
· Σύστημα ανακύκλωσης των αρδεύσιμων υδάτων που προκύπτουν από την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, είτε προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις τουαλέτες, είτε για την άρδευση της δομής και των περιβαλλόντων αναδασωτέων εκτάσεων
· Επαρκές σύστημα πυρόσβεσης

Ασφάλεια – Έλεγχος

Η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στην περιοχή Ζερβού φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης όλο το 24ωρο με παρουσία 50 ένστολων σε κάθε βάρδια.


Φωτογραφίες "Σαμιακόν Βήμα"

Το σύνολο της δομής περιβάλλεται από διπλή περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, η οποία σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στην είσοδο των απαραίτητων συστημάτων ελέγχου, όπως τουρνικέ, μαγνητικές πύλες, x-rays, σύστημα access control δύο παραγόντων (ταυτότητα και αποτύπωμα), εξασφαλίζει την ασφαλή και ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο από τη δομή σε όποιον το δικαιούται.

Επιπλέον, σε όλη την έκταση της δομής έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί «έξυπνο» λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα, ενώ έχει τη δυνατότητα να δίνει ειδοποιήσεις και εικόνα στο Τοπικό Κέντρο Συμβάντων, στο Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και στα Κέντρα Ελέγχου λοιπών εμπλεκόμενων φορέων (π.χ. Ελληνική Αστυνομία). Επίσης, περίφραξη καθώς και τουρνικέ με καρταναγνώστες έχουν τοποθετηθεί και στις διακριτές ενότητες της δομής για την προστασία των εργαζόμενων σε αυτές αλλά και των ευάλωτων ομάδων, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο υπουργός στις πρώτες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Νότης Μηταράκης ανέφερε:

«Η σημερινή εκδήλωση δεν σηματοδοτεί απλώς τη κατάργηση του ΚΥΤ στο Βαθύ, αλλά συνολικά μια νέα περίοδο, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την συνεχή και δραστική μείωση – στην πράξη – των επιπτώσεων του Μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες.

Με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζω στην πρώτη σύγχρονη, κλειστή / ελεγχόμενη δομή, στη Σάμο. Κάνουμε πράξη ό,τι δεσμευτήκαμε στις νησιωτικές κοινωνίες.

Δημιουργήσαμε μια δομή σύγχρονη και ασφαλή για διαμένοντες, εργαζόμενους αλλά και κατοίκους, μακριά από τον αστικό ιστό.

Μια δομή που θα προσφέρει πίσω την χαμένη αξιοπρέπεια σε ανθρώπους που ζητούν διεθνούς προστασίας, αλλά και τους αναγκαίους όρους φρούρησης και περιορισμού για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή/απέλαση.

Και μετατρέπεται έτσι σε προμετωπίδα της αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή.

Σήμερα η Σάμος, όπου σε λίγες ημέρες κλείνουμε την παλιά δομή μέσα στο Βαθύ, παραδίδοντας στον Δήμο και τους κατοίκους τον χώρο και ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίησή του, αλλάζει σελίδα. Σε λίγους μήνες ακολουθεί η Κως, η Λέρος και λίγο αργότερα, μέσα στο 2022, η Χίος και η Λέσβος.»

Ηχητικό με ολόκληρη την ομιλία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη

Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο,  Μάνος Λογοθέτης, δήλωσε:

«Προσωπικά, αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση για πολλούς λόγους, θεσμικούς, πολιτικούς αλλά και προσωπικούς.

Πρώτον, επειδή ξεκινάει τη λειτουργία της μια νέα σύγχρονη δομή, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Μια δομή ευρωπαϊκή, όχι μόνο επειδή χρηματοδοτήθηκε εξ΄ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και επειδή ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Δεύτερον, επειδή εγκαινιάζουμε ένα νέο μοντέλο για τα ελληνικά δεδομένα. Η δομή της Σάμου θα αποτελέσει πρότυπο και προπομπό, καθώς θα ακολουθήσουν νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, στην Κω και τη Λέρο, και στη συνεχεία στη Χίο και τη Λέσβο.

Ο τρίτος λόγος είναι προσωπικός. Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση γιατί, πέραν των δεσμών που με συνδέουν με το νησί, έζησα και δούλεψα εδώ ως γιατρός και Συντονιστής πεδίου του Ιατρικού και Ψυχοκοινωνικού Κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ στο Βαθύ που σε λίγες μέρες κλείνει οριστικά. Και μάλιστα στα χρόνια της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, από το 2015 και μετά.

Η νέα δομή εδώ στη Σάμο, είναι κάτι που περιμέναμε καιρό, ως Σαμιώτες, ως Έλληνες, ως Ευρωπαίοι.»
Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της DG HOME, κα Beate Gminder, δήλωσε:

«Τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν μας υπενθυμίζουν ότι μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στη μετανάστευση, είναι απαραίτητη τώρα, περισσότερο από ποτέ. Τονίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της σημείωσης προόδου όσον αφορά το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο. Όπως σημείωσε η Πρόεδρος Von Der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, μας δίνει όλα όσα χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε τους διαφορετικούς τύπους καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε.

Θα παράσχει στην ΕΕ ένα κοινό λειτουργικό σύστημα διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης. Το νέο κέντρο στη Σάμο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας τέτοιας νέας, ευρωπαϊκής προσέγγισης, καθώς υπόσχεται μια καλύτερη, ελεγχόμενη διαχείριση της μετανάστευσης. Και προσβλέπουμε μαζί σας στο άνοιγμα των κέντρων στα άλλα νησιά του Αιγαίου, στην Κω και στη Λέρο, στη Χίο και στη Λέσβο.»

Ο βουλευτής Λέσβου, Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου με τον βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη 

Ο υπουργός ξεναγεί τους δημοσιογράφους στους κοιτώνες

Εσωτερικό κοιτώνα 4 ατόμων


Ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης

Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"

Οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 14.250 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από 240 οικίσκους των 25 τ.μ. έκαστος με χωρητικότητα 4 άτομα ανά οικίσκο, 7 ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ. με χωρητικότητα 120 άτομα ανά κτήριο και 2 των 400 τ.μ. έκαστο με χωρητικότητα 120 άτομα ανά κτήριο. Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων (οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυες),

· Χώρος Διαμονής ΠΡΟΚΕΚΑ (8 ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ. έκαστο, συνολικής δυναμικότητας 960 ατόμων),
· Χώρος καραντίνας covid-19 (37 οικίσκοι των 25 τ.μ. έκαστος),
· Υγειονομικοί χώροι (4 οικίσκοι και 3 ισόγεια κτίρια συνολικής επιφάνειας 760 τ.μ.),
· Χώροι διοίκησης (39 οικίσκοι και 18 ισόγεια κτίρια, συνολικής επιφάνειας 3.600 τ.μ.),
· Χώροι δημιουργικής απασχόλησης (17 οικίσκοι, συνολικής επιφάνειας 850 τ.μ.),
· Αίθουσα υπολογιστών (1 οικίσκος 50 τ.μ.),
· Εστιατόρια (8 ισόγεια κτίρια, συνολικής επιφάνειας 2.600 τ.μ.)
· Χώροι Διανομής Φαγητού (4 οικίσκοι των 25 τ.μ. έκαστος),
· Χώροι διανομής NFIs (6 οικίσκοι των 25 τ.μ. έκαστος),
· Χώροι καταστημάτων (16 οικίσκοι των 25 τ.μ. έκαστος), των οποίων η άδεια χρήσης θα δίδεται είτε από τον οικείο Δήμο είτε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
· Χώροι πλυντηρίων και (?) κουζίνας (19 οικίσκοι των 25 τ.μ. έκαστος),
· Χώροι πολιτισμικών δραστηριοτήτων (οικίσκοι - τ.μ. ??)
· Χώροι εκδηλώσεων (2 ισόγεια κτίρια, συνολικής επιφάνειας 250 τ.μ.)
· 3 παιδικές χαρές,
· 7 γήπεδα,
· Χώροι στάθμευσης.

Εντός της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Σάμου έχουν υλοποιηθεί γραφειακές υποδομές για περίπου 400 θέσεις εργασίας, που θα καλύψουν τις ανάγκες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ελληνικής Αστυνομίας και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων.
Χώρος γραφείου


Άποψη των χώρων εστίασης


Από τους χώρους του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας)

Στο κέντρο ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης (υπεύθυνος για την κατασκευή του 1ου ΚΥΤ στο Βαθύ, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή)

Άποψη των χώρων ασυνόδευτων παιδιών Άποψη των χώρων ψυχαγωγίας ανηλίκων

Φωτογραφίες "Σαμιακόν Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required