26 Οκτ 2021

3 παιδιά και 1 γυναίκα έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο ανοιχτά της Χίου

Εικόνες που συγκλονίζουν έρχονται στη δημοσιότητα από τον τόπο του ναυαγίου στη Χίο, εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, μια γυναίκα ηλικίας περίπου 40 ετών και τρία παιδιά, όλοι τους μετανάστες.

Η Ελληνική Ακτοφυλακή ανέβασε τα βίντεο με τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι λιμενικοί για τη διάσωση των ανθρώπων που πάλευαν με τα κύματα και δυστυχώς, ο επίλογος της επιχείρησης είχε τραγική κατάληξη. Εκτός από τους νεκρούς, υπάρχει ένας ακόμη αγνοούμενος στα ανοιχτά της Χίου στη θαλάσσια περιοχή των Νενήτων. Οι έρευνες συνεχίζονται με πλωτά και εναέρια μέσα για τον εντοπισμό του, ενώ 22 έχουν διασωθεί (14 άνδρες, 7 γυναίκες και ένα παιδί).


Πληροφορίες αναφέρουν πως η βάρκα βυθίστηκε, ενώ οι μετανάστες προσπαθούσαν να διασχίσουν το στενό Χίου - Τσεσμέ και να αποβιβαστούν στις ακτές του νησιού. Οπως αναφέρεται στην ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας: «Η εν λόγω λέμβος είχε εκκινήσει από τα τουρκικά παράλια φορτωμένη με υπεράριθμους επιβάτες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδήγησαν στην αποκόλληση της γάστρας (πάτωμα λέμβου) της μη αξιόπλοης λέμβου και την επακόλουθη ημιβύθισή της. Τονίζεται ότι κανένας εκ των επιβαινόντων δεν έφερε ατομικό σωσίβιο». Στην επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη συμμετέχουν δύο πλωτά του λιμενικού, ένα ελικόπτερο super puma, ένα ελικόπτερο του ελληνικού στρατού, ένα πλοίο δύναμης του ΝΑΤΟ, τρία αλιευτικά και τρία παραπλέοντα πλοία. Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι 5 με 6 μποφόρ.


Δήλωση υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη για το ναυάγιο

Ο υπουργός κ. Μηταράκης, σε δήλωσή του, ανέφερε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα της εκμετάλλευσης μεταναστών από εγκληματικές συμμορίες στο Αιγαίο. Αδίστακτοι λαθροδιακινητές βάζουν σε κίνδυνο ζωές σε βαριά φορτωμένες, μη αξιόπλοες λέμβους ανοιχτά της Χίου. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες του Ελληνικού Λιμενικού, 4 παιδιά -όλα μεταξύ 3 και 14 ετών- ανασύρθηκαν νεκρά, 1 άτομο αγνοείται και 22 έχουν διασωθεί και περιθάλπονται στην ξηρά. Οι Τουρκικές Αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέπουν την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Αυτές οι διελεύσεις δεν πρέπει να επιτραπούν ξανά».




Από τη μεταφορά των διασωθέντων στο λιμάνι της Χίου (Φωτό: politischios.gr)


Πλακιωτάκης: Εγκληματική η αδιαφορία κυκλωμάτων διακίνησης

«Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από την τραγική απώλεια τριών μικρών παιδιών και μιας γυναίκας στο Αιγαίο. Η εγκληματική αδιαφορία, των κυκλωμάτων διακίνησης, για την ανθρώπινη ζωή, ξεπέρασε κάθε όριο, αφού πάνω από 20 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και μικρά παιδιά, αφέθηκαν χωρίς σωσίβιο», τονίζει από την πλευρά του σε σημερινή δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τη βύθιση σκάφους με αλλοδαπούς νοτιοανατολικά της Χίου.

Οπως αναφέρει ο υπουργός σε δήλωσή του στην προσωπική του ιστοσελίδα, «το Λιμενικό Σώμα έσπευσε για βοήθεια και διέσωσε 22 συνανθρώπους μας, δυστυχώς όμως τα τρία παιδιά και η γυναίκα είχαν χαθεί, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση ενός ακόμα ατόμου». «Εκφράζω την οδύνη όλων μας για το τραγικό αυτό γεγονός», τονίζει ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Πηγές: reader.gr, politischios.gr
Image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required