13 Οκτ 2021

Αποκατάσταση μετά τον σεισμό - Τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χ. Τριαντόπουλο

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, στις 4 μ.μ., για την αποκατάσταση της Σάμου μετά τον σεισμό.

Πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. κ. Ευσέβιου, του αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Β. Πανουράκη, του δημάρχου Ανατολικής Σάμου κ. Γ. Στάντζου, του δημάρχου Δυτικής Σάμου κ. Α. Λυμπέρη και του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γ. Κυριαζή. Στην Αθήνα, διά ζώσης, εκτός του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλου, βρέθηκαν μαζί του ο βουλευτής Σάμου, κ. Χ. Στεφανάδης και ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γ. Στάντζος.

Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στην πορεία των έργων αποκατάστασης μετά τον σεισμό και την πλημμύρα.

Ειδικότερα :
- Σχετικά με τη δημιουργία πλατφόρμας arogi.gov.gr που λειτουργεί για άλλες σεισμόπληκτες περιοχές, ο κ. υπουργός είπε ότι θα εξεταστούν οι τεχνικές δυνατότητες με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε από τον Νοέμβριο να μπορούν και σεισμόπληκτοι της Σάμου να ενταχθούν στο πλαίσιο της πλατφόρμας arogi.gov.gr .

- Σχετικά με τη χρηματοδότηση αποκατάστασης των σχολικών μονάδων Ανατολικής Σάμου, για τα οποία έχουν υποβληθεί μελέτες, υποσχέθηκε άμεση χρηματοδότηση, με αρχικό ποσό της τάξεως των 1.200.000 ευρώ.

Για τα ανάλογα προβλήματα των σχολικών μονάδων της Δυτικής Σάμου θα ακολουθήσει η ίδια διαδικασία, άμεσης χρηματοδότησης, μόλις υποβληθούν οι οριστικές μελέτες.

- Συζητήθηκε το δίκαιο αίτημα των επαγγελματιών του Καρλοβάσου που στεγάζονται στο παρακείμενο δρόμο του ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έχει αποκλεισθεί. Ο κ. υπουργός, επειδή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να καλύψει το θέμα, σε επικοινωνία με τον κ. Κυριαζή συμφώνησαν να δοθεί έμμεση χρηματοδότηση μέσω του επιμελητηρίου. Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε για τις διαδικασίες αποκατάστασης του Ιερού ναού που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα των επαγγελματιών.

- Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Βασίλης Πανουράκης, ενημέρωσε για την πορεία των έργων που διενεργούνται από την Περιφέρεια και αφορούν λιμάνια, αλιευτικά καταφύγια και οδικό δίκτυο.

Συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών χρηματοδότησης, όπου υπάρχουν τελικές μελέτες που έχουν υποβληθεί, όπως επίσης επιτάχυνση διαδικασιών υποβολής των μελετών που εκκρεμούν.

Συζητήθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία των τμημάτων του Πανεπιστήμιου που λειτουργεί στο Καρλόβασι, τρέχοντα θέματα του Δήμου Δυτικής Σάμο που αφορούν στην χρηματοδότηση σεισμόπληκτων οικειών και επιχειρήσεων και άλλα.

Με το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο βουλευτής Σάμου, δήλωσε:
«Ευχαριστώ θερμά τον υπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο που εμπράκτως αποδεικνύει συνεχώς ότι τα προβλήματα της Σάμου βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα του ίδιου, της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required