23 Οκτ 2021

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα προβλήματα από το σεισμό στη Σάμο

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, για τα προβλήματα από το σεισμό στη Σάμο και την αντιμετώπισή τους, κατέθεσαν 3 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. 

«Ένα χρόνο μετά το σεισμό στη Σάμο, ελάχιστα έχουν γίνει για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών αλλά και των δημόσιων υποδομών. Παρά τις όποιες εξαγγελίες εκατομμυρίων που υποτίθεται έχουν δεσμευθεί για τη Σάμο, η τοπική κοινωνία ζει στην ανασφάλεια και παραμένει ανήσυχη βλέποντας καθημερινά την ολιγωρία στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων.

Ολόκληρες σχολικές μονάδες όπως τα δημοτικά σχολεία Χώρας και Πάνω Βαθιού έχουν μεταφερθεί σε κοντέϊνερς, άλλα φιλοξενούνται σε κτιριακά συγκροτήματα άλλων σχολείων και περιμένουν πότε θα αποκατασταθούν τα κτήριά τους τα οποία σίγουρα, ακόμη κι’ αν επισκευαστούν, δεν καλύπτουν τις ανάγκες γιατί πρόκειται για κτήρια του 19ου - αρχών 20ου αιώνα. Ακόμη και η αποκατάσταση μικρότερων ζημιών σε άλλα σχολεία δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως.

Σοβαρές ζημιές σε δημόσιες υποδομές όπως οι προσήνεμοι μόλοι προστασίας των οικισμών Κοκκαρίου και Αγίου Κωνσταντίνου, οι κατολισθήσεις μέσα στο Κοκκάρι, το σημείο κατολίσθησης στον εθνικό δρόμο Σάμου – Καρλοβάσου όπου η συγκοινωνία γίνεται με διακοπτόμενη με πρόχειρους σηματοδότες διέλευση, παραμένουν χωρίς καμιά παρέμβαση.

Αριστερά η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, σε περιοδεία στα Κονταίικα μετά το σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020

Οι σεισμόπληκτοι που έχουν «κόκκινα» και «κίτρινα» σπίτια βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό φιλοξενούμενοι ή έχουν ενοικιάσει σπίτια με πανάκριβα ενοίκια και περιμένουν την έτσι κι’ αλλιώς αναιμική στεγαστική συνδρομή. Μόλις τον Σεπτέμβρη μπήκαν στους λογαριασμούς όσων έχουν αιτηθεί, χρήματα ενός τριμήνου ενώ έχει περάσει ένας χρόνος. Επίσης συναντούν σοβαρά προβλήματα προκειμένου να υποβάλλουν φακέλους για επισκευές γιατί απαιτείται δαπάνη που αρκετοί αδυνατούν να διαθέσουν, ή δεν βρίσκουν μηχανικό για τη σχετική μελέτη ,ενώ δεν υπάρχει καμιά κρατική μέριμνα να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Αρκετοί προχωρούν ήδη σε πρόχειρες επισκευές προκειμένου να στεγαστούν, ρισκάροντας τη ζωή και την ακεραιότητά τους στο μέλλον.

Ακόμη και η κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων καρκινοβατεί εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης της υπηρεσίας (ΔΑΕΦΚ) που έχει την ευθύνη για την ολοκλήρωση του φακέλου κατεδάφισης, με συνέπεια ολόκληρες γειτονιές να βρίσκονται αποκλεισμένες και να αναγκάζονται οι κάτοικοι να ζουν με δική τους ευθύνη σε σπίτια που γειτονεύουν με ετοιμόρροπα, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Κραυγαλέα είναι η περίπτωση, όπως περιγράφεται στο υπόμνημα κατοίκων του Καρλοβάσου το οποίο σας επισυνάπτουμε.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε τι ενέργειες θα προβούν:

Προκειμένου να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία της Σάμου ένα χρόνο μετά το σεισμό και για να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα που θέτουν οι κάτοικοι Καρλοβάσου με το υπόμνημά τους όσον αφορά την αποκατάσταση της ασφάλειας και την οικονομική αποζημίωση των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής.

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία
Κανέλλη Λιάνα
Μανωλάκου Διαμάντω»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required