28 Οκτ 2021

Η "Συμπαράταξη Πολιτών" με αφορμή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σάμο

Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Συμπαράταξη Πολιτών του Βορείου Αιγαίου", με αφορμή τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στη Σάμο, με κεντρικό θέμα την πορεία αποκατάστασης της Σάμου μετά τη σεισμική δόνηση της 30ής Οκτωβρίου 2020.

«Υιοθετώντας την πρόταση του επικεφαλής της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Γ. Σπιλάνη, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει η Περιφερειακή Αρχή την πραγματοποίηση συνάντησης των Περιφερειακών Συμβούλων Σάμου, του Αντιπεριφερειάρχη της και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για το σεισμό με τον αρμόδιο υφυπουργό κ.Τριαντόπουλο στην επικείμενη επίσκεψη του στο νησί. Με στόχο να διαπιστωθεί ποιές από τις προτάσεις που έχει υιοθετήσει ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν υλοποιηθεί και τι πρέπει να γίνει σε ότι αφορά στις εκκρεμότητες. Στη συνέχεια οι επικεφαλής των παρατάξεων εκτιμώντας τη κατάσταση θα συναποφασίσουν για τις αναγκαίες παραστάσεις στην πολιτική ηγεσία της χώρας ώστε: α) να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πολιτών όπως καταγράφονται στο υπόμνημα μας και β) να δρομολογηθεί το στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Σάμου( master plan).

Προηγούμενα ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Μητσός, η κ. Κ Πέτρου, εκπρόσωπος επιχειρηματιών του Καρλοβάσου, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος TEE κ. Ν Ελένης, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου κ. Μ. Βαλωμένος και ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.Ν.Ζάχαρης είχαν παρουσιάσει τα προβλήματα που βιώνουν εξ αιτίας τόσο της ολιγωρίας των μηχανισμών του κράτους όσο και από την μη υλοποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός (πχ. ρύθμιση κατεδάφισης ορφανών κτιρίων), αναδεικνύοντας ταυτόχρονα όσα μέτρα έχουν θεσπιστεί για άλλες περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές -ευνοϊκότερα από αυτά της Σάμου-προς άρση της άνισης αντιμετώπισης του νησιού (πχ. άμεση ενίσχυση πληγέντων για κατάρτιση φακέλου προς ΔΑΕΦΚ για ανακατασκευή ή επισκευή κατοικίας).

Η Περιφερειακή Αρχή προσπάθησε συνειδητά από την αρχή να υποβαθμίσει το θέμα για το οποίο αποφασίσθηκε η ειδική συνεδρίαση του Π.Σ στη Σάμο, σε μια απλή καταγραφή των ενεργειών της σε ότι αφορά τα έργα υποδομών αρμοδιότητας της, θεωρώντας εκτός αρμοδιότητας της τη πίεση προς τη Κυβέρνηση για επίλυση των όσων οι φορείς αλλά και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ανέλυσαν διεξοδικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των φορέων είχε προσκληθεί στην συνεδρίαση με πρωτοβουλία του συντονιστή της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μανώλη Κάρλα, ενώ η πρόσκληση από την Περιφερειακή Αρχή προς τον κ.Τριαντόπουλο έγινε με τον εντελώς τυπικό τρόπο, χωρίς να υπάρξει η αναγκαία πολιτική πίεση ώστε να εξασφαλιστεί η φυσική παρουσία του έστω και μέσω διαδικτύου.

Η Περιφερειακή Αρχή, μετά την τρανταχτή απουσία της στη παράδοση του υπομνήματος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής στα χέρια του ίδιου του Πρωθυπουργού παρουσία του κ.Τριαντόπουλου μόνο από τον κ.Κάρλα, συνεχίζει να μην θέλει να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που της αναλογούν, «κρυπτόμενη» πίσω από τις στενές αρμοδιότητες της, όπως δήλωσαν κατ’ επανάληψη κορυφαία στελέχη της. Όμως αυτή η στάση της είναι απόλυτα υποκριτική όταν καθημερινά βλέπουμε αποφάσεις παρέμβασης και άμεσης χρηματοδότησης από ίδιους πόρους σε τομείς που η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα πχ εξοπλισμός νοσοκομείων, αγροτική οδοποιία κλπ . Δεν μπορεί να λειτουργεί η Περιφέρεια με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ο κύριος λόγος που εξηγεί αυτήν τη στάση είναι γιατί δεν θέλουν να υψώσουν τη διεκδικητική φωνή της Αυτοδιοίκησης προς τη κεντρική εξουσία. Το ίδιο έχουν κάνει και σε άλλα κρίσιμα θέμα όπως στη χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ . Ενώ η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε προγραμματίσει για το Β.Αιγαίο ποσό 660 εκ. η Κυβέρνηση της ΝΔ το μείωσε στα 365 εκ. Κι όμως η Περ. Αρχή του κ. Μουτζούρη απέναντι σ αυτήν τη δυσμενή για τα νησιά μας εξέλιξη, δεν διεκδίκησε αλλά επέλεξε την εύγλωττη σιωπή απέναντι στην Κυβέρνηση που επιλέγει συνειδητά να δίνει πολλαπλάσια χρήματα για τη κατασκευή των μεγάλων προσφυγικών φυλακών, αντί να καλύπτει τις ανάγκες των νησιών τόσο σε έργα υποδομών όσο και για την ενίσχυση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Η μείωση αυτού του ποσού καθώς και η απόφαση να φορτωθεί το ΠΕΠ με μεγάλα οδικά έργα που ανήκουν στο εθνικό πρόγραμμα δημιουργεί πολλούς κινδύνους για την άμεση έναρξη υλοποίησης κρίσιμών έργων όπως ο δρόμος Αγ.Παρασκευής-Πέτρας, η Νότια παράκαμψη Μυτιλήνης, η παράκαμψη Πυθαγορείου και Ευδήλου κλπ

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα συνεχίσει να κινείται με βάση ένα κριτήριο, το συμφέρον των πολιτών των νησιών μας. Και με αυτό το κριτήριο ελέγχει τη Περιφερειακή Αρχή για τις πράξεις και τις παραλείψεις της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required