1 Οκτ 2021

Η ομιλία του δημάρχου Ανατολικής Σάμου στην τελετή απόδοσης του ΚΥΤ

Την ανάγκη διατήρησης της φύλαξης των θαλάσσιων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών συνόρων και λειτουργία του νέου ΚΥΤ με μικρούς αριθμούς παραμενόντων, για μικρό χρονικό διάστημα ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών, τόνισε στην ομιλία του κατά την τελετή απόδοσης του ΚΥΤ στον Δήμο Ανατολικής Σάμου, ο κ. Στάντζος.


Η ομιλία του δημάρχου Ανατολικής Σάμου αναλυτικά:


Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,


Στις 17 Οκτωβρίου 2019 σας απέστειλα τη κάτωθι επιστολή περιγράφοντας σας τη τότε κατάσταση 

« όπου στην πόλη της Σάμου λόγω της έξαρσης των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα εντός του αστικού ιστού και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν και στον χώρο του Κ.Υ.Τ., είναι πλέον ανεξέλεγκτη και οι επιπτώσεις της μη διαχειρίσιμες. 


Η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα, ενώ η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει να διαρραγεί ανεπανόρθωτα αφού η υπομονή όλων των κοινωνικών εταίρων έχει ουσιαστικά εξαντληθεί. 


Οι πολίτες παρακολουθούν ανήμποροι την απαξίωση των περιουσιακών τους στοιχείων, την αδυναμία χρήσης των κοινόχρηστων υποδομών και των υποδομών υγείας της πόλης και την συνολική υποβάθμιση του επιπέδου της ποιότητας ζωής των. 


Το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων, έχει ενταθεί, ενώ μετά την δύση του ηλίου οι μόνοι οι οποίο κυκλοφορούν είναι οι μετανάστες/πρόσφυγες. 


Τα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς αυξάνονται τόσο σε συχνότητα όσο και σε βαρύτητα και ένταση.» 

Ήταν το μόνο ΚΥΤ σε όλο το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο που είχε αφεθεί να αναπτυχθεί μαζί με τη κατασκήνωση της ντροπής στον οικιστικό ιστό από λανθασμένες επιλογές, πολιτικές ασαφείς, από ανευθυνότητα και από συμφέροντα αλλότρια με τα συμφέροντα του τόπου και της πατρίδας. 


Οι προσπάθειες που κατεβλήθησαν το 2016 για μεταφορά του ΚΥΤ εκτός πόλης προσέκρουσαν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και οργανωμένα συμφέροντα που ήθελαν να «διαφημίζουν» το ανοικτό ΚΥΤ της πόληςστα δουλεμπορικά κυκλώματα και να αλιεύουν πλούτη από τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία. 


Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι μια άλλη πραγματικότητα η οποία για πολλούς από τους συμπολίτες αποτελούσε μακρινό όνειρο για άλλους ξεκάθαρος στόχος που μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με θυσίες , με ξεκάθαρη πολιτική μακριά από λαϊκισμούς και με προσπάθειες όλων που πίστευαν στην ορθή διαχείριση, στην ανάληψη ευθύνης και ότι η κοινωνική και πολιτική συμπαράταξη στα εθνικά θέματα αποτελεί τη μόνη βιώσιμη οδό για να επιλυθούν προβλήματα που φαίνονται δύσκολα και για να προχωρήσει η χώρα μας. 


Το δημοτικό μας συμβούλιο εγκαίρως στις 5 Μαρτίου 2020, έλαβε την κάτωθι απόφαση, με ισχυρή πλειοψηφία περί : 


1. Αποδοχής της υπό κατασκευής δομής των 1200 ατόμων στη θέση Ζερβού της Κοινότητας Βαθέος. 


2. Άμεσου απεγκλωβισμού του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες. 


3. Χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της πόλης της Σάμου, την απόδοση του χώρου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου και την αποκατάσταση του χώρου και φυσικού περιβάλλοντος πέριξ του ΚΥΤ και των καταπατηθέντων ιδιοκτησιών. 


4. Συνέχιση της πολιτικής των κλειστών συνόρων. 

Στο σημείο αυτό, με έμφαση επισημαίνω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει κάνει αποδεκτό το μέγεθος της νέας δομής στη θέση Ζερβού. 


Η σημερινή σας επίσκεψη είναι ιδιαίτερης σημασίας και αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί της Σάμου και την τοπική κοινωνία, η οποία από την αρχή βρέθηκε στον πυρήνα της Μεταναστευτικής/Προσφυγικής κρίσης και με αυταπάρνηση προέβαλλε έμπρακτα αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς μη επιτρέποντας να δημιουργηθούν οργανωμένα ρατσιστικά μορφώματα . 


Αν και τα δεδομένα της επιβάρυνσης της τοπικής κοινωνίας έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα - λόγω κυρίως των μηδενικών αφίξεων, της ορθότερης διαχείρισης εκ μέρους της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας και της σημειωθείσας μαζικής αποσυμφόρησης - οι πλάτες μας, οι πλάτες της κοινωνίας της Σάμου, της κοινωνίας της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, δεν αντέχουν άλλο φορτίο. 


Πρέπει να υπάρξει διατήρηση του δόγματος της φύλαξης των θαλάσσιων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών συνόρων και λειτουργία του νέου ΚΥΤ με μικρούς αριθμούς παραμενόντων, για μικρό χρονικό διάστημα ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών. Η επιλογή της γείτονος Τουρκίας να εργαλειοποιεί τους πληθυσμούς μεταναστών και προσφύγων που «φιλοξενεί» στην επικράτειά της αποτελεί συνειδητή επιλογή της και μέσο εκβιασμού της Ευρώπης για συμφέροντα που ουδεμία σχέση έχουν με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 


Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εξάρω το μεγάλο έργο με σύνθετη υπόσταση, ασφάλειας και ανθρωπισμού, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Ελληνικού Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας, των Υγειονομικών Μονάδων και βέβαια των εθελοντών μας. 

Το σημερινό γεγονός της επίσκεψης σας –του ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΤ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ-είναι αποτέλεσμα ξεκάθαρης πολίτικης και συντονισμένων προσπαθειών όλων κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης και τοπικής κοινωνίας που θέλησαν τη λύση και την επέτυχαν. Η καλή συνεργασία, παρ όλες τις διαφορές τόσο με τον Υπουργό κο Μηταράκη , τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου και ιδιαιτέρως με το συντοπίτη μας κο Λογοθέτη έφεραν απτά αποτελέσματα. 


Το κλείσιμο του ΚΥΤ αποτελεί ένα σταθμό καθοριστικό μεν αλλά όχι το τελικό. Τελικός στόχος όλων πρέπει να είναι το οριστικό κλείσιμο όλων των υποδομών που σχετίζονται με το μεταναστευτικό , στόχος πρέπει να είναι να μην χρειάζονται πλέον τέτοιου είδους υποδομές. 


Κύριε Πρωθυπουργέ Αιτούμαστε σε εσάς: 


- την περιβαλλοντική αποκατάσταση και αξιοποίηση του χώρου με την εγκατάσταση νέων δραστηριοτήτων, ωφέλιμων για τους κατοίκους και τους πολυάριθμους επισκέπτες της περιοχής. 


- την απόδοση της περιοχής ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ στο Δήμο Ανατολικής Σάμου κατά πλήρη κυριότητα και χρήση καθώς και την απορρύπανση της καταπατηθείσας περιοχής και την απόδοσή της στους ιδιοκτήτες της. 


Ο σχεδιασμός ο οποίος προτείνεται και έχει επιλεχθεί διαμορφώνεται με γνώμονα την περιβαλλοντική και πολιτιστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό του χώρου και την δημιουργία σε αυτό Πανεπιστημιακού τμήματος μη ανταγωνιστικού του πανεπιστημίου Αιγαίου που θα δώσει την δυνατότητα να αντιληφθούν όλοι οι πολίτες ότι το κράτος μετά από κρίση και εν γένει καταστροφή έχει την ικανότητα και την πρόθεση, ως οφείλει, να στηρίξει την πληγείσα περιοχή. Ως εκ τούτου, η δημιουργία μιας μονάδας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της φήμης της περιοχής και να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης. Η ανέγερση ενός σύγχρονου δημαρχείου που να στεγάσει όλες τις διάσπαρτες υπηρεσίες του επίσης αδήριτη ανάγκη και προβολή ανάπτυξης για το μέλλον. 


Ως πρώτη επιλογή θα μπορούσαμε να προτείνουμε την ίδρυση πανεπιστημιακού ή άλλου τμήματος Τουριστικών επιχειρήσεων. 


H Σάμος αποτελεί ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο λόγω κυρίως της αφθονίας και της ποικιλομορφίας των φυσικών πόρων που διαθέτει όπως επίσης και της πλούσιας πολιτισμικής και θρησκευτικής κληρονομιάς. 


Επιπρόσθετα η θέση της Σάμου στην περιφέρεια Β. Αιγαίου όσον αφορά το τουριστικό προϊόν είναι κυρίαρχη. 

Η ίδρυση λοιπόν ενός τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων πέραν των ωφελειών που θα προσφέρει στον δήμο μας θα συμβάλλει μέσω της διάχυσης της παραγόμενης γνώσης και της απασχόλησης των αποφοίτων της στην ορθολογική ανάπτυξη του προϊόντος αυτού με άμεσο και έμμεσο τρόπο. 


Ως πρώτη εναλλακτική επιλογή προτείνουμε την ίδρυση τμήματος Διαχείρισης κρίσεων και των συνεπειών φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών μαζί με την ίδρυση Στρατηγείου Πολιτικής Προστασίας και Ακαδημίας του Π.Σ με τις απαιτούμενες κτιριακές υποδομές. 

Κύριε Πρωθυπουργέ , η Σάμος, πέρα από τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης, πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, της πανδημίας, της εγγύτητάς της με την γείτονα αλλά και ενός φονικού σεισμού, για τα αποτελέσματα του οποίου έχετε ιδία άποψη λόγω της άμεσης επίσκεψής σας και της συνεχούς από εσάς παρακολούθησης του έργου της αποκατάστασης και της ανακούφισης των πληγέντων. 


Γνωρίζετε ότι η τοπική κοινωνία των ακριτών της πατρίδας μας, παρά το υψηλό ηθικό της και το ανεπτυγμένο αίσθημα αλληλεγγύης που διαχρονικά επιδεικνύει, είναι πληγωμένη και αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα. 


Προτείνουμε, ζητούμε, : 


Ø Την τροποποίηση της Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης της Σάμου που εδώ και 25 ολόκληρα χρόνια, όχι μόνο δεν επικαιροποιήθηκε ποτέ, ως όφειλε, αλλά έχει αποτελέσει την ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή επένδυση στον τριτογενή τομέα της οικονομίας. 


Ø Την θεσμοθέτηση ρήτρας «νησιωτικότητας» σε κάθε οριζόντια νομοθετική πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση, είτε αυτό αφορά στην παροχή κινήτρων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, είτε στην φορολογική αντιμετώπιση των κατοίκων, είτε στην καθολική αντιμετώπιση των νησιωτών της ακριτικής Ελλάδας. 


Ø Την προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων του νησιού, αφού αυτοί, σε συνδυασμό με τις παραδόσεις μας, αποτελούν το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημά μας και θα πρέπει να αποτελέσουν την βάση για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση του νησιού. 


Ο πρόσφατος σεισμός «πλήγωσε» πολλά εμβληματικά μας κτίρια, η αποκατάσταση των οποίων πρέπει να αποτελέσει μια από τις βασικές προτεραιότητες μας 


Ø Τον ενδελεχή στατικό έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων, των κτιρίων των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και των δημοσίων κτιρίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες που συστηματικά δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο νησί. 


Ø Την αποκατάσταση όλων των δημόσιων υποδομών με προτεραιότητα τα σχολεία, των λιμενικών υποδομών ,της χερσαίας ζώνης της πόλεως Σάμου, των Μ.Ε.Λ. και των δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης, (ειδικά του παραθαλάσσιου, κεντρικού συλλεκτηρίου αγωγού της πόλης της Σάμου) που επλήγησαν τόσο από το σεισμό όσο και από το επακόλουθο τσουνάμι, με την, κατά προτεραιότητα, ένταξή τους και χρηματοδότησή τους από εθνικά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. 


Όλα τα παραπάνω, και πολλά άλλα, που για λόγους οικονομίας δεν αναφέρω τώρα, παραπέμπουν στην εκπόνηση και θεσμοθέτηση ενός ειδικού αναπτυξιακού 

προγράμματος για τη Σάμο, με βασικό στόχο την ανασυγκρότηση, σε πρώτη φάση, και στη δημιουργία, εν συνεχεία, συνθηκών αειφόρου ανάπτυξης του νησιού. 


Προς αυτή την κατεύθυνση ο συντονισμός και η συνεργασία των φορέων της αυτοδιοίκησης, των κρατικών υπηρεσιών και των εμπλεκομένων Υπουργείων είναι απαραίτητη και αυτονόητη. Η έως τώρα διαχείριση της αποκατάστασης από τον αρμόδιο Συντονιστή και νυν Υφυπουργό κο Τριαντόπουλο εκ του αποτελέσματος κρίνεται ικανοποιητική και άμεση. Ο τρόπος που από κοινού θα διαχειριστούμε τις πληγές αλλά και τις ευκαιρίες που, εξ αιτίας του σεισμού, δυνητικά έχουμε, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την μελλοντική εικόνα του νησιού, τόσο στα μάτια των επισκεπτών όσο και στην συνείδηση των κατοίκων του. 


Θεωρώ ότι πολλά από τα ανωτέρω, αν όχι το σύνολο αυτών, έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο εκτίμησης και εξέτασης και από εσάς και από τους συνεργάτες σας. 


Στα πλαίσια αυτά θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα συνεχίσει να επιδεικνύει , παρά τις στρεβλώσεις και τις καθυστερήσεις, αντίστοιχη αμεσότητα και συνέπεια, με αυτή που επιδείξατε εσείς κατά την πρόσφατη κρίση που αντιμετώπισε το νησί μας. 

Κύριε Πρωθυπουργέ θα σας αναμένουμε ,σύντομα ,μαζί να εγκαινιάσουμε τα νέα μας σχολεία και τις νέες σύγχρονες υποδομές μας στο χώρο αυτόν εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required