12 Οκτ 2021

Περί θνητότητας από Covid-19 στην Ελλάδα: Η μικρή εμπειρία μιας επαρχιακής ΜΕΘ

Ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον άρθρο, με την υπογραφή του Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, κ. Φάμπιο Τζιαρντίνα, όπου εξάγονται πολύ σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα, με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί μετά τις πολύμηνες προσπάθειες θεραπείας ασθενών που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό Covid-19.

«Στα πλαίσια της συζήτησης για την αυξημένη θνητότητα από τη νόσο Covid-19 στην Ελλάδα παρουσιάζω τη μικρή μας εμπειρία και τα συμπεράσματά μας ως επαρχιακή ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Σάμου.

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Σάμου, δυναμικότητας 6 κλινών, αντιμετώπισε από την αρχή της πανδημίας 24 ασθενείς με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια από Covid-19, όλοι διασωληνωμένοι υπό τεχνητή υποστήριξη της αναπνοής.

Από τους 24 ασθενείς απεβίωσαν οι 14, με ποσοστό θνητότητας 58.3%. Η ομάδα των θανόντων, συγκριτικά με την ομάδα των επιζώντων ασθενών δεν παρουσίασε σημαντικές διαφορές στην ηλικία και στα υποκείμενα νοσήματα.

Χωρίσαμε τους ασθενείς σε δυο ομάδες: η ομάδα των ασθενών που διασωληνώθηκαν και μπήκαν στη ΜΕΘ απευθείας από τη κλινική Covid του νοσοκομείου Σάμου (10 άτομα) και η ομάδα των ήδη διασωληνωμένων ασθενών που δεχθήκαμε με αεροδιακομιδή από άλλα νησιά (14 άτομα). Στις δύο ομάδες δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στη βαρύτητα της πνευμονικής βλάβης σε απεικονιστικό έλεγχο με αξονική τομογραφία και ακτινογραφία θώρακος. Υπήρξε όμως τεράστια διαφορά στην έκβαση της νόσου: 30 % θνητότητα στους ασθενείς που δεχθήκαμε από το νοσοκομείο μας (3 θάνατοι στους 10) και 78,6% θνητότητα (11 ασθενείς στους 14) στους ασθενείς που διακομίσθηκαν σε μας από κλινικές Covid ή Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων άλλων νησιών όπου δεν υπάρχει ΜΕΘ (Λέρος, Κάλυμνος) ή υπάρχει ΜΕΘ αλλά δεν δέχεται περιστατικά Covid (Ρόδος).

Σημαντική διαφορά στις δυο ομάδες των ασθενών ήταν ότι στην ομάδα των ασθενών από το νοσοκομείο μας έγινε έγκαιρη διασωλήνωση και άμεση πρόσβαση σε κλίνη ΜΕΘ, κατόπιν ολιγοήμερης παραμονής σε κοινό θάλαμο υπό 100% οξυγόνο με οριακή οξυμετρία, αντίθετα από την άλλη ομάδα των διακομισθέντων ασθενών στους οποίους είχε προηγηθεί παρατεταμένη προσπάθεια συντηρητικής αντιμετώπισης εκτός ΜΕΘ, για διαφόρους λόγους, και, όταν η διασωλήνωση ήταν πλέον αναπόφευκτη, δεν υπήρχε άμεση πρόσβαση σε κλίνη ΜΕΘ του ιδίου νοσοκομείου.

Συμπερασματικά, από τη «μικρογραφία» της εμπειρίας μας, που φυσικά δεν μπορεί να έχει στατιστική βαρύτητα, φαίνεται ότι μόνο η άμεση πρόσβαση σε κλίνη ΜΕΘ κατόπιν έγκαιρης διασωλήνωσης μπόρεσε να εξασφαλίσει σε 10 ασθενείς ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό επιβίωσης, με θνητότητα 30% συμβατό με τα διεθνή δεδομένα. 


Fabio Giardina, παθολόγος εντατικολόγος, Δ/ντής ΜΕΘ και Ιατρικής Υπηρεσίας Γ.Ν. Σάμου»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required