2 Νοε 2021

1 χρόνο μετά τον σεισμό - Η κινητοποίηση της 30ής Οκτωβρίου στο Καρλόβασι από την "Πρωτοβουλία Κατοίκων"

Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, 30 Οκτωβρίου, την ημέρα συμπλήρωσης ενός έτους απ' τον φονικό σεισμό, το προγραμματισμένο συλλαλητήριο της "Πρωτοβουλίας Κατοίκων".

Σε μια μαζική, την μαζικότερη έως τώρα για το ζήτηματου σεισμού, συγκέντρωση, περισσότεροι από 150 συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση κι οι δήμοι στα ζητήματα των αποζημιώσεων και της αποκατάστασης των ζημιών. Η πρωτοβουλία κατοίκων κρίνει την κινητοποίηση επιτυχημένη αφού στον βαθμό που κατάφερε ναεκφράσει διεκδικητικά την αγανάκτηση των κατοίκων, άσκησε ορισμένη πίεση στην δημοτική αρχη και το δήμαρχο, πίεση που έγινε φανερή στην δημόσια τοποθέτηση του. Τα μέλη της πρωτοβουλίας που πήρανε τον λόγο κατέδειξαν, με στοιχεία, την εγκατάλειψη και την κοροϊδία που υφίσταται ο λαός του νησιού απ' τις αρμόδιες αρχές, τους δήμους και τον τοπικό βουλευτή. Τονίστηκε η αναγκαιότητα να βρει αυτή η κινητοποίηση συνέχεια, με περαιτέρω μαζικοποίηση και αυξημένη μαχητικότητα. Τον λόγο πήρε και ο εμπορικός σύλλογος (που στήριξε την κινητοποίηση με 2ωρο κλείσιμο των καταστημάτων), μέσω του προέδρου του, αναδεικνύοντας κι αυτός την ανάγκη διεκδίκησης απ' την μεριά του κόσμου. Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον δήμαρχο Λυμπέρη, ο οποίος θορυβημένος απ' την κινητοποίηση, έσπευσε να ανακοινώσει ανοιχτή ενημέρωση στον χώρο του Δημαρχείου. Κάνοντας κατάχρηση του χρόνου και σε ένα κρεσέντο πολιτικής δημαγωγίας, προσπάθησε να παρουσιάσει το μαύρο για άσπρο καταλήγοντας να εκφράζει την ικανοποίηση του για την μέχρι τώρα αποκατάσταση των ζημιών απ' την μεριά του δήμου. Τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να εκνευρίσει τους συγκεντρωμένους και να φανερώσει για ακόμα μια φορά τον ρόλο της δημοτικής αρχής. Ένα ρόλο ενδιάμεσου κυματοθραύστη της οργής του κόσμου, κρυμμένου πίσω απ' την- υπαρκτή- γραφειοκρατία που συντηρείται και χρησιμοποιείται απ' την κεντρική εξουσία σε τέτοια ζητήματα.


Μετά το τέλος των παρεμβάσεων, η "Πρωτοβουλία" κάλεσε τους συγκεντρωμένους σε πορεία, η οποία τελικώς και πραγματοποιήθηκε, με κατεύθυνση την κατεστραμμένη εκκλησία της Παναγίας, της οποίας η αποκατάσταση αποτελεί ένα απ' τα σημαντικότερα ζητήματα που έθεσε η κινητοποίηση μιας και αφορά πολλούς κατοίκους και επαγγελματίες. Φωνάχτηκαν συνθήματα ( όπως: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ/ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝΕ Μ' ΑΓΩΝΑ ΜΑΖΙΚΟ, ΓΙΑ ΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ/ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΕΙΣ ΚΙ ΑΜΕΣΕΣ)κατά της διαχείρισης της καταστροφής, αναδεικνύοντας τον πρωτεύοντα ρόλο της κυβέρνησης σε αυτή, και φυσικά τον ρόλο των δημοτικών αρχών του νησιού, στην κατεύθυνση που περιγράφηκε παραπάνω. 


Η "Πρωτοβουλία Κατοίκων" θα επιμείνει. Με νέες λαϊκές συνελεύσεις, με αποφάσεις αγώνα, με διεκδικητικό πλαίσιο, κόντρα στην πολιτική κυβέρνηση και δήμων που έχουν φέρει τον λαό του νησιού στα όρια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required