2 Νοε 2021

Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το φονικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020, η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα: «Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το φονικό σεισμό στο νησί μας, οπότε και θρηνήσαμε 2 νέα παιδιά.

Σεισμός που άφησε τα σημάδια του πάνω σε δημόσια κτίρια, σπίτια, υποδομές, ενώ δεκάδες επιχειρήσεις επλήγησαν από το τσουνάμι που ακολούθησε.

Ένα χρόνο μετά τα προβλήματα είναι εδώ. Και τα λόγια από αυτούς που έχουν ευθύνες για την κατάσταση της αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων είναι περιττά.
Ένα χρόνο μετά το σεισμό στη Σάμο, ελάχιστα έχουν γίνει για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών, αλλά και των δημόσιων υποδομών. Παρά τις όποιες εξαγγελίες εκατομμυρίων που υποτίθεται έχουν δεσμευθεί για τη Σάμο, η τοπική κοινωνία ζει στην ανασφάλεια και παραμένει ανήσυχη βλέποντας καθημερινά την ολιγωρία στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για αυτή την κατάσταση.

Στους χώρους μόρφωσης των παιδιών μας

Ολόκληρες σχολικές μονάδες όπως τα Δημοτικά Σχολεία Χώρας και Πάνω Βαθιού έχουν μεταφερθεί σε κοντέινερ, άλλα φιλοξενούνται σε κτιριακά συγκροτήματα άλλων σχολείων και περιμένουν πότε θα αποκατασταθούν τα κτίριά τους τα οποία σίγουρα, ακόμη κι αν επισκευαστούν, δεν καλύπτουν τις ανάγκες γιατί πρόκειται για κτίρια του 19ου - αρχών 20ού αιώνα. Ακόμη και η αποκατάσταση μικρότερων ζημιών σε άλλα σχολεία δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Ακόμα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα όσον αφορά τις υποδομές του πανεπιστημίου.

Στις υποδομές του νησιού

Σοβαρές ζημιές σε δημόσιες υποδομές όπως οι προσήνεμοι μόλοι προστασίας των οικισμών Κοκκαρίου και Αγίου Κωνσταντίνου, οι κατολισθήσεις μέσα στο Κοκκάρι, το σημείο κατολίσθησης στον εθνικό δρόμο Σάμου - Καρλοβάσου όπου η συγκοινωνία γίνεται με διακοπτόμενη με πρόχειρους σηματοδότες διέλευση, παραμένουν χωρίς καμιά παρέμβαση.

Στα σπίτια του κόσμου

Οι σεισμόπληκτοι που έχουν ''κόκκινα'' και ''κίτρινα'' σπίτια βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό φιλοξενούμενοι ή έχουν ενοικιάσει σπίτια με πανάκριβα ενοίκια και περιμένουν την έτσι κι αλλιώς αναιμική στεγαστική συνδρομή. Μόλις τον Σεπτέμβρη μπήκαν στους λογαριασμούς, όσων έχουν αιτηθεί, χρήματα ενός τριμήνου ενώ έχει περάσει ένας χρόνος. Επίσης συναντούν σοβαρά προβλήματα προκειμένου να υποβάλουν φακέλους για επισκευές γιατί απαιτείται δαπάνη που αρκετοί αδυνατούν να διαθέσουν ή δεν βρίσκουν μηχανικό για τη σχετική μελέτη, ενώ δεν υπάρχει καμιά κρατική μέριμνα να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Αρκετοί προχωρούν ήδη σε πρόχειρες επισκευές προκειμένου να στεγαστούν, ρισκάροντας τη ζωή και την ακεραιότητά τους στο μέλλον.


Ακόμα στέκουν επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίρια

Η κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων καρκινοβατεί εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης της υπηρεσίας (ΔΑΕΦΚ) που έχει την ευθύνη για την ολοκλήρωση του φακέλου κατεδάφισης, με συνέπεια ολόκληρες γειτονιές να βρίσκονται αποκλεισμένες και να αναγκάζονται οι κάτοικοι να ζουν με δική τους ευθύνη σε σπίτια που γειτονεύουν με ετοιμόρροπα, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους, όπως πχ γίνεται στην περιοχή γύρω από την εκκλησία της Παναγίας στο Καρλόβασι.

Δεν ξεχνάμε- διεκδικούμε

· Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι σεισμόπληκτοι, να απλοποιηθεί η διαδικασία επισκευών, κατεδαφίσεων, αποκατάστασης και ανέγερσης νέων κτιρίων ώστε να μπορέσει ο κόσμος να φτιάξει τα σπίτια του και να επιστρέψει σε αυτά. Να μη γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές που θέλει τους σεισμόπληκτους σε κάθε περιοχή για χρόνια να ζουν σε «προσωρινές λύσεις»

· Αποζημιώσεις 100% σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και όσους έχουν πληγεί (κτήρια, υλικοτεχνική υποδομή, αυτοκίνητα κλπ). Μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους για όσο καιρό παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.

· Να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν όλα τα δημόσια κτίρια. Ειδικά για τα σχολεία και το πανεπιστήμιο να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές, καθώς και για ανέγερση νέων όπου είναι απαραίτητο.

· Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα, στα λιμάνια κλπ

· Ειδική φροντίδα και μέριμνα για την επισκευή των ιστορικών μνημείων του νησιού και των παραδοσιακών οικισμών

· ΤΩΡΑ να κατεδαφιστούν ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια με συνοπτικές διαδικασίες

· Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία και δάνεια τραπεζών. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.

· Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού σε υπηρεσίες ελέγχου και αποκατάστασης των ζημιών σε περιφέρεια και δήμους.

· Μέτρα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης.

Ο λαός της Σάμου να μην επιτρέψει να ξεχαστεί. Καμιά επανάπαυση στις υποσχέσεις κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης. Να πάρει δύναμη και κουράγιο από τον πυρόπληκτο λαό της Εύβοιας και να οργανώσει τον αγώνα του ώστε να πιέσει για άμεσες λύσεις. Με την πάλη του να βρει το δίκιο του. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα του, με ποικίλες παρεμβάσεις, αγωνιστικές διεκδικήσεις, ερωτήσεις σε βουλή και ευρωβουλή κλπ.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required