18 Νοε 2021

Η κινητοποίηση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Σάμο

Με μαζικότητα τιμήθηκε η επέτειος του Πολυτεχνείου στη φοιτητούπολη του Καρλοβάσου. Το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ διοργάνωσαν τη συγκέντρωση στην οποία ανταποκρίθηκαν φορείς και σωματεία.

Στις ομιλίες τονίστηκε το πόσο επίκαιρα είναι τα διδάγματα της ηρωικού λαϊκού και νεολαιίστικου ξεσηκωμού με την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα το 1973. 48 χρόνια μετά, τα βασικά συνθήματα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» αλλά και το «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» είναι βασικές επίκαιρες διεκδικήσεις του λαϊκού και εργατικού κινήματος. Έτσι, επισημάνθηκε στις ομιλίες ότι η πιστή υποταγή της χώρας μας στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του λαού μας κόντρα στην ειρήνη και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Επίσης, τονίστηκε ότι ο αγώνας για απεμπλοκή του λαού μας από τους οργανισμούς του πολέμου (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ) συναντιέται με τη διαρκή πάλη για υγεία, μόρφωση, ζωή και δουλειά με δικαιώματα. 



Στη συνέχεια έγινε πορεία όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών». 



Τέλος, ανανεώθηκε το ραντεβού των σωματείων και των φορέων για τις επόμενες μάχες που θα είναι η σταθερή παρέμβαση και οργάνωση της δουλειάς στους εργασιακούς χώρους για την καλύτερη προετοιμασία απεργίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Το σχέδιο φιλελευθεροποίησης ήταν μια πρωτοβουλία του δικτάτορα της Ελλάδας Γεωργίου Παπαδόπουλου από το 1970 έως το 1973, σύμφωνα με το οποίο θα διεξάγονταν εκλογές με την συμμετοχή των προδικτατορικών κομμάτων αλλά και νέων, ώστε ο ίδιος να παραδώσει την εξουσία εξασφαλίζοντας το πολιτικό του μέλλον ως πρόεδρος της «Δημοκρατίας». Το σχέδιο ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Μαρκεζίνη. Στις 8 Οκτωβρίου 1973 διόρισε πολιτική κυβέρνηση υπό τον Σπύρο Μαρκεζίνη με σκοπό να προπαρασκευάσει βουλευτικές εκλογές για τις 10 Φεβρουαρίου 1974. Ο Μαρκεζίνης θα έδινε συνέντευξη τύπου για τις προγραμματισμένες εκλογές στις 26 Νοεμβρίου 1973. Όμως με τα γεγονότα του πολυτεχνείου βρήκε ευκαιρία ο Ιωαννίδης και ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο και Μαρκεζίνη και εγκαθίδρυσε μια ποιό σκληρή χούντα. Η τραγωδία της Κύπρου θα είχε αποφευχθεί με κυβέρνηση του Μαρκεζίνη. Δηλαδή σήμερα γιορτάζουμε την πτώση μιας χούντας ενδεδυμένης έστω και με ψευτοδημοκρατικό μανδύα και την εγκαθίδρυση μιας στυγνής, σκληρότερης και προδοτικής χούντας.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required