12 Νοε 2021

Ο διπλωμάτης και ποιητής Γιώργος Βέης μαζεύει... ελιές στην Σάμο

Με αφορμή την ολιγοήμερη παραμονή του στην Σάμο, την εβδομάδα που διανύουμε, ο σαμιακής καταγωγής (από τον Πύργο εκ πατρός), π. διπλωμάτης και βραβευμένος ποιητής-συγγραφέας, ο οποίος έχει ανακυρηχθεί επίτιμος δημότης του ενιαίου Δήμου Σάμου, αναδημοσιεύουμε χθεσινή ανάρτηση (11/11), της ιστοσελίδας neoskosmos.com από την Μελβούρνη της Αυστραλίας.

«Ο πρώην Γενικός Πρόξενος δεν ξεχνά την Μελβούρνη. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ο Γιώργος Βέης υπηρέτησε ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη. Ούτε εμείς τον ξεχάσαμε, αλλά ούτε και εκείνος. Ήταν χρόνια λίγο επεισοδιακά, με ένταση, αλλά και δημιουργικά. Η παροικία μας, επί ημερών του, είχε γνωρίσει μια «πολιτιστική άνοιξη».

Ο ίδιος αν και έχει αφυπηρετήσει, πλέον, από το διπλωματικό σώμα, παρακολουθεί πάντα με ενδιαφέρον τα της ελληνικής παροικίας της Αυστραλίας και εξακολουθεί να ασχολείται με την ποίηση αλλά και την κριτική της λογοτεχνίας.

Από αυτές τις ενασχολήσεις του έκανε ένα διάλλειμα αυτές τις μέρες για να μαζέψει τις ελιές από το κτήμα του, κοντά στο χωριό Μύλοι της Σάμου!

Να υπενθυμίσουμε πως ο Γιώργος Βέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά ευρωπαϊκές γλώσσες και στα κινεζικά. Το πρώτο του βιβλίο, “Φόρμες και άλλα ποιήματα”, εκδόθηκε το 1974. Ακολούθησαν άλλα έντεκα βιβλία ποίησης, έως το “Μετάξι στον κήπο” (Ύψιλον, 2010). Από το 1976 ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας. Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. 

Υπηρέτησε στο Διπλωματικό Κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών. Διετέλεσε Πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Γενικός Πρόξενος στο Ντόρτμουντ, στη Μελβούρνη, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο, σύμβουλος Πρεσβείας στο Πεκίνο και στη Σεούλ, επιτετραμμένος στο Καμερούν, με παράλληλη διαπίστευση στο Τσαντ, στο Σάο Τομέ-Πρινσίπε, στην Γκαμπόν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στη Γουϊνέα του Ισημερινού. Διετέλεσε πρέσβης στο Σουδάν, με παράλληλη διαπίστευση στη Σομαλία. Το 2010 τοποθετήθηκε πρέσβης στην Ινδονησία, με παράλληλη διαπίστευση στη Μαλαισία, στο Σουλτανάτο του Μπρουνέι και στο Ανατολικό Τιμόρ. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας το 2000, για το βιβλίο “Ασία, Ασία”, και με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας το 2010, για το βιβλίο “Από το Τόκιο στο Χαρτούμ”. Η ποιητική του συλλογή “Λεπτομέρειες κόσμων” (εκδ. Ύψιλον) απέσπασε το Βραβείο Λάμπρος Πορφύρας της Ακαδημίας Αθηνών το 2007. Το 2012 του απονεμήθηκε ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικος για τις υπηρεσίες του στο διπλωματικό σώμα.
Το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του. Τον Ιούλιο του 2015 προήχθη κατ’ απόλυτη εκλογή από τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Α’ στον βαθμό του Πρέσβεως και διορίστηκε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO. Τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας του 2016 για το βιβλίο του με τίτλο “Παντού: Μαρτυρίες, μεταμορφώσεις”».

Πηγή: neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required