6 Νοε 2021

Κινητοποίηση στον Εύδηλο Ικαρίας κατά του νόμου Χατζηδάκη

«Ο νόμος Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά», «Διεκδίκηση δικαιωμάτων στη δουλειά, στην Υγεία, στην Παιδεία και στη ζωή», «Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών».

Με αυτά τα συνθήματα εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, γονείς με τα παιδιά τους, άνεργοι, νέοι και νέες από κάθε γωνιά του νησιού ανταποκρίθηκαν μαζικά και μαχητικά στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Σάμου και των σωματείων - φορέων Ικαρίας& Φούρνων στην πλατεία Ευδήλου, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση κατά του νόμου Χατζηδάκη, την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ραχώναπεύθυνε η Άννα Ανθή η οποία τόνισε ότι «…ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που σκοπό έχουν την απαξίωση της Παιδείας, της Υγείας, των δικαιωμάτων μας. Αν δε σταματήσουμε τώρα τα σχέδια τους, οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τα παιδιά μας, για το μέλλον, για όλους…».

Από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος ΟΓΕ) η Στέλλα Πούλου ανέφερε ότι «…σήμερα, τον 21ο αιώνα, την εποχή των απίστευτων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, είναι ρεαλιστικό για όλες τις εργαζόμενες να έχουμε σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με ιδιαίτερα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας. Καλούμε τις εργαζόμενες, όλες τις γυναίκες της βιοπάλης να οργανωθούν στα σωματεία τους και στο σύλλογο γυναικών Ικαρίας. Να επιλέξουν τον αισιόδοξο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης…».

Η Νατάσα Κλείτσα από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας & Φούρνων καλώντας όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην Απεργία στις 9 Νοέμβρη, διεκδικώντας υπογραφή ΣΣΕ, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ουσιαστικές αυξήσεις στου μισθούς, αναφέρθηκε στις εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες του Σωματείου:

Γενική Συνέλευση Σάββατο 6/11 Αγιος Κήρυκος (παλ.Δημαρχείο, 8 μ.μ.),

Αρχαιρεσίες Σάββατο 13/11 στον Άγιο Κήρυκο (παλ.Δημαρχείο, 13:00 εως 19:00) και Κυριακή 14/11 στον Εύδηλο (γραφεία σωματείων-Κατσούλειο 13:00 έως 19:00).

Η κεντρική ομιλία του συλλαλητηρίου έγινε από τον Φανούρη Καρούτσο, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας & Φούρνων και αντιπρόεδρο του ΕΚΣ, όπου μεταξύ άλλων είπε: «…Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον παλληκαρήσιο και νικηφόρο αγώνα που δίνουν οι απεργοί της COSCO, διεκδικώντας τα προφανή μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να μη γυρνάνε σπίτια τους σακάτηδες ή νεκροί, μετά τον πρόσφατο χαμό του εργάτη Δημήτρη Δαγκλή…».
«…Βιώνουμε στο πετσί μας την κανονικότητα που θέλουν να μας επιβάλλουν με το να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, χωρίς ΣΣΕ, χωρίς ξεκούραση, με μισθούς που τελειώνουν μια εβδομάδα πριν πληρωθούμε. Όμως εμείς είμαστε εδώ γιατί δε γίναμε ακόμα αναίσθητοι να ακούμε κάθε μέρα για τους 100δες νεκρούς από την πανδημία και να μην μας νοιάζει. Δεν πρόκειται να συνηθίσουμε να πεθαίνουν εργαζόμενοι, απροστάτευτοι σε ένα σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα υγείας…».





«…Εμείς οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση ο καθένας μόνος του. Πρέπει να συντονιστούμε για να δυναμώσει ο αγώνας μας. Όλοι μαζί. Εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Μόνιμοι και συμβασιούχοι. Αυτή η ενότητα είναι που συμφέρει τους εργαζόμενους. Ενάντια στους εργοδότες μας, είτε είναι οι επιχειρηματίες είτε το κράτος τους. Ενάντια στις κυβερνήσεις τους, τους συμμάχους τους, την ΕΕ…».

«…Πριν λίγες εβδομάδες στηρίξαμε όλοι, τον αγώνα των εργαζομένων στην e-food. Έναν αγώνα που οι εργαζόμενοι βγήκαν νικητές. Ήταν αγώνας για το μεροκάματο, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την ένταση της εκμετάλλευσης, ενάντια στις εργολαβικές εταιρείες. Οι εργαζόμενοι διανομείς της e-food μας έκαναν να νιώσουμε ξανά περηφάνια, μας έδωσαν δύναμη!»

«…Συνεχίζουμε, συντονίζουμε τη δράση μας, συμμετέχουμε στα σωματεία μας, γραφόμαστε σε αυτά, οργανώνουμε συσκέψεις, συνελεύσεις. Δεν επιτρέπουμε να βάλουν στο γύψο ένα ένα τα σωματεία. Με απειθαρχία και συντονισμό από τα κάτω, τα σωματεία αποφασίζουμε να αχρηστεύσουμε το νόμο της κυβέρνησης που βάζει χέρι στα συνδικάτα. Δηλαδή, κανένα σωματείο να μην καταθέσει μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, στο κρατικό μητρώο, το νέο φακέλωμα...».

«…Η ταξική πάλη δεν καταργείται με νόμο! Όσοι επικαλέστηκαν το αντίθετο έγιναν ο περίγελος της ιστορίας. Το ίδιο θα γίνουν και τώρα. Την τελευταία λέξη θα την πουν οι εργαζόμενοι…». «Προετοιμάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για το μεγάλο πανελλαδικό απεργιακό μέτωπο τις επόμενες βδομάδες».

Τα συλλαλητήρια που έγιναν στην Ικαρία, στη Σάμο αλλά και σε δεκάδες πόλεις της χώρας χαιρέτισαν:

ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας & Φούρνων, το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας & Φούρνων, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων Βιοτεχνών-Επαγγελματιών-Εμπόρων Ικαρίας, το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας & Φούρνων, η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Σάμου-Ικαρίας,
ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Σάμου, η προσωρινή διοίκηση της Ένωσης Γονέων Σχολείων Ικαρίας, η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας και η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required