15 Νοε 2021

Εργαλειοποίηση μεταναστευτικών ροών από Λευκορωσία -Τουρκία στα Ευρωπαϊκά Σύνορα - Κατέθεσε ερώτηση ο ευρωβουλευτής Σ. Κυμπουρόπουλος

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος για εργαλειοποίηση μεταναστευτικών ροών από Λευκορωσία -Τουρκία στα Ευρωπαϊκά Σύνορα.

«Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από τρίτες χώρες που με αυταρχικές κυβερνήσεις προσπαθούν να ικανοποιήσουν το εσωτερικό τους ακροατήριο και να πιέσουν την Ε.Ε.

Αυτή τη φορά, αντιμετωπίζουμε μια νέα κρίση όχι στον Έβρο αλλά στα σύνορα της Πολωνίας-Λευκορωσίας με χιλιάδες μετανάστες να προσπαθούν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Με ερώτηση του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος καλεί την Επιτροπή με τις αρμόδιες υπηρεσίες Frontex και Europol να διερευνήσει τις νέες διαδρομές διακινητών και αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούνται για μεταφορά μεταναστών από τη Β. Αφρική και προτρέπει σε ενίσχυση των κρατών μελών από την Ε.Ε.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κυμπουρόπουλου

«Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από τρίτες χώρες που με αυταρχικές κυβερνήσεις προσπαθούν να ικανοποιήσουν το εσωτερικό τους ακροατήριο και να πιέσουν την Ε.Ε.

Από τη Δευτέρα (8/11) σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη συνοριοφυλακή της Πολωνίας φαίνεται να κατευθύνονται στα σύνορα της με τη Λευκορωσία εκατοντάδες μετανάστες.

Την ίδια στιγμή η Πολωνία μεταφέρει 12.000 στρατιώτες στα σύνορα και παράλληλα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.


Παρατηρούμε, επομένως μια τάση από συγκεκριμένες χώρες να λειτουργούν ως μοχλοί ροής μεταναστών, οι οποίοι ξαφνικά εμφανίζονται κάθε φορά σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία των συνόρων της Ε.Ε.

Προτίθεται η Επιτροπή:

1. Να διερευνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες Frontex και Europol ποιες αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούνται ως μεταφορικό μέσο από τη Μέση Ανατολή προς τρίτες χώρες που συνορεύουν με την Ε.Ε. και ποιες είναι οι νέες διαδρομές των διακινητών;

2. Να ενισχύσει οικονομικά και επιχειρησιακά τις χώρες που δέχονται πιέσεις στα σύνορά τους μέσω της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required