7 Νοε 2021

«Το παράπονο του Πυθαγόρα» - Γράφει ο Μανώλης Κάρλας

«Το παράπονο του Πυθαγόρα» είναι ο τίτλος κειμένου του περιφερειακού συμβούλου, π. νομάρχη Σάμου Μανώλη Κάρλα που δίνοντας "φωνή" στον φιλόσοφο-μαθηματικό Πυθαγόρα, αναδεικνύει το θέμα καλύτερης πρόσβασης στην "Σπηλιά Πυθαγόρα".

«ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ» 

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Η ομάδα των νεοπυθαγόρειων του Μαραθοκάμπου έφτιαξε μεγαλοπρεπές ικρίωμα πρόσφατα για μένα στου Κονδύλη τη Βόλτα και κρέμασε την εικόνα μου εκεί εν χορδαίς και οργάνοις.

Σας ευχαριστώ όλες και όλους από καρδιάς.

Όμως να ξέρετε πως άμα νυχτώνει το κρύο είναι τσουχτερό κι εγώ αποζητώ την σπηλιά μου στην Κιούρκα και την συντροφιά του γείτονά μου του Παύλου του Λατρινού πού με εκτιμά πολύ και με λέει μάλιστα προχριστιανικό φιλόσοφο. Άκου προσφώνηση.

Έτσι, κάθε βράδυ, στα κρυφά φεύγω από τις σκαλωσιές και ξεκινώ με τα πόδια για την Σαραντασκαλιώτισσα.

Την πρώτη φορά μόλις ξεπέρασα του Μπλουμέτη τον πλάτανο και το κοιμητήριο του χωριού βρέθηκα στο διχάλεμα του δρόμου και σε μεγάλο δίλημμα, νυχτιάτικα:

Ποιον δρόμο να πάρω, αυτόν που πάει δεξιά ή την ευθεία;

Στάθηκα και κοίταζα μέσα στην φεγγαράδα μια στραπατσαρισμένη πινακίδα με τ’ όνομά μου και απόρησα για τα μαύρα της τα χάλια και για την ασέβεια σε μένα γέρο άνθρωπο και σ’ όλους τους ανθρώπους.

Τελικά πήρα τον δρόμο δεξιά και χάθηκα.


Ευτυχώς με περιμάζεψε ένας Άγιος άνθρωπος ο Ονούφριος και κοιμηθήκαμε στρωματσάδα στο καλύβι του, να ναι καλά. Την περιοχή του Τραχήλι μου είπε την λένε οι χωριανοί.

Από τότε έχω βάλει σημάδι τον τοίχο του νεκροταφείου κι έτσι δεν αστοχώ και δεν βάζω σε έγνοιες και τον φίλο μου τον Παύλο που με περιμένει πως και πως να κουβεντιάσουμε και να στοχαστούμε.

Όσο για τον δρόμο κι εγώ κι αυτός τον θέλουμε φαρδύ να έρχεται ο κόσμος πολύς με τα πόδια και με τα λεωφορεία, όπως προτιμάει ο καθένας, να ανοίγουμε κουβέντα για τα παλιά και για τα καινούργια και για τα Μέλλοντα.

Αυτοί οι μεγάλοι δρόμοι προς την Αλήθεια και τον Θεό περνούν πάντα μέσα από την έρημο ή το βουνό και ύστερα σμίγουν με την θάλασσα για το Μεγάλο Βάφτισμα και το ατέλειωτο ταξίδι στις γειτονιές και στα λιμάνια του Κόσμου.

Έτσι λέει ο φίλος μου ο Παύλος και συμφωνώ κι εγώ.

Μανώλης Κάρλας
Περιφερειακός σύμβουλος»

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Κάποτε υπήρξες Νομάρχης Σάμου,αγαπητέ Μανώλη. Τότε δεν σου έκανε παράπονα ο Πυθαγόρας;;.Φιλοκαλούμέν τε γὰρ μετ' εὐτελείας καὶ πρέπον να φιλοσοφούμεν ἄνευ μαλακίας.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required