16 Δεκ 2021

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου

Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου, η παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» και ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Ζάχαρης, που έθεσε το θέμα ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού σε σχολικές μονάδες, βασισμένος στο πρωτοσέλιδο του "Σαμιακού Βήματος", έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό δελτίο Τύπου.

«Συνεδρίασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο με κύριο θέμα τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας για το 2022. Στην αρχή της συζήτησης, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ, καταθέσαμε ερωτήσεις και συγκεκριμένα: Για το Τεχνικό Πρόγραμμα οι τοποθετήσεις της δημοτικής παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ» έθεσαν σε τρία επίπεδα την κριτική τους και τελικά δεν ψήφισαν την εισήγηση.

1. Παρουσιάσαμε Πρωτοσέλιδο του «Σαμιακού Βήματος» (11/12/2021) που αναφέρει ότι «Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε Σάμου σε πρόσφατα αποτελέσματα δειγματοληψίας πόσιμου νερού σε 9 σχολικές μονάδες της ΔΕ Βαθέος στις 8 βρέθηκαν κολοβακτηρίδια πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια» και ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή τι μέτρα έχει λάβει για την υγιεινή του νερού και την ασφάλεια των μαθητών. Με έκπληξη πήραμε την απάντηση ότι ο Δήμος Αν. Σάμου δεν έχει λάβει τέτοιο έγγραφο (!!) και δεν γνωρίζει κάτι σχετικό. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν δύο Υπηρεσίες που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο της ΠΕ Σάμου (Διεύθυνση Υγιεινής ΠΕ Σάμου και Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου) δεν μπορούν να επικοινωνήσουν για την ποιότητα της υγιεινής νερού, ειδικά σε σχολικές μονάδες (δειγματοληψίες που γίνανε στις 16/11/2021) κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

2. Μαζί με άλλες δημοτικές παρατάξεις ξαναθέσαμε την ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής στην εξεύρεση χώρου για να λειτουργήσει αξιοπρεπώς η Λαϊκή Αγορά στην πόλης της Σάμου. Καταθέσαμε την πρόταση να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή στην καταγραφή των παραγωγών τοπικών προϊόντων γης και θάλασσας συντάσσοντας σχετικό Κανονισμό Λειτουργίας Λαϊκής Αγοράς Σάμου και παράλληλα να προβεί σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για ενοικίαση κατάλληλου οικοπέδου, που μπορεί να διαμορφωθεί σε λειτουργική Λαϊκή Αγορά και για τους παραγωγούς και για τους συμπολίτες μας που αναζητούν τοπικά προϊόντα.


Για το Τεχνικό Πρόγραμμα οι τοποθετήσεις της δημοτικής παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ» έθεσαν σε τρία επίπεδα την κριτική τους και τελικά δεν ψήφισαν την εισήγηση.

Επίπεδο πρώτο:

Μπήκαμε στο 3ο έτος Δημοτικής Αρχής και ακόμη δεν έχει εκπονηθεί, μέσα από την δημοκρατική διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, το λεγόμενο 4ετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (2020-2024) του Δήμου με τις στοχοθεσίες που βάζει η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο και βέβαια καμιά εξειδίκευση σε Ετήσια Προγράμματα Δράσης και κατάρτιση ενός εναρμονισμένου Τεχνικού Προγράμματος (άρθρ. 266 του ν. 3852/2010). Καμία ουσιαστική εμπλοκή των Προέδρων Κοινοτήτων στην διαδικασία κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος, απαξιώνοντας ακόμη παραπέρα τα Κοινοτικά Συμβούλια.

Επίπεδο δεύτερο:

Το να συζητάς και να προγραμματίζεις αναπτυξιακή προοπτική με 568.000 € από τους διαθέσιμους από το κράτος πόρους (ΚΑΠ). Άρα το βασικό εδώ είναι το διεκδικητικό πλαίσιο του Δήμου μας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας να απαιτήσουν την ουσιαστική οικονομική αυτοδυναμία των Δήμων με πόρους που συνεχώς παρακρατούνται και μειώνονται. Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα και δεν μπορούν να διαχειριστούν τα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΠΔΕ) και παραμένουν οι Δήμαρχοι επαίτες στις πόρτες του Υπουργείου Εσωτερικών μπας και τους χρηματοδοτήσει κάποιο έργο ο Αν. Υπουργός Πέτσας.

Επίπεδο τρίτο:

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου δεν διεκδίκησε δυναμικά επιπλέον χρηματοδοτήσεις για την ταλαιπωρία που έχει υποστεί ο τόπος από τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, παρόλο των πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Παρομοίως δεν διεκδίκησε ένα Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Σάμου από τις καταστροφικές συνέπειες του φονικού σεισμού της 30ης Οκτώβρη 2020, που θα επέφεραν πέραν των ουσιαστικών προγραμματικών σχεδιασμών και μελετών και επιπλέον χρηματοδοτικούς πόρους.

Τελικά, όπως για τον τουρισμό και την οικονομική ζωή της Σάμου έχουμε σαν αναφορά το 2019 και (θα) συγκρίνουμε τα μεγέθη του 2020, του 2021, το 2022 και του 2023 έτσι και στα αυτοδιοικητικά και Δημοτικά πεπραγμένα θα ανατρέχουμε στο παρελθόν, γιατί δεν αντιμετωπίζουμε με επάρκεια τις δύσκολες όντως καταστάσεις που περνάει ο τόπος.

Το σίγουρο είναι ότι η λογική του «δικού μας Υπουργού» ή του «δικού μας Δημάρχου» ή να «τα έχουμε καλά με την κυβέρνηση» δεν φέρνει αποτελέσματα και πρέπει να επιλεγεί ο δρόμος της δυναμικής, μαζικής και ενωτικής διεκδίκησης.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required