17 Δεκ 2021

«Χάνει αποζημιώσεις η Σάμος;» - Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών από τον βουλευτή Γ. Λογιάδη

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του "ΜέΡΑ25", κ. Γιώργος Λογιάδης, σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων της σεισμόπληκτης Σάμου.


«Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΣ είναι αρμόδιο για την καταβολή των παρακάτω αποζημιώσεων:

Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.

Εκτός των 600 ευρώ που δίνονται για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.

Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ κατά νοικοκυριό, για την επισκευή (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.

Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% και άνω), από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Στην σεισμόπληκτη Σάμο το ποσό που δόθηκε για τις αποζημιώσεις αν και ήταν αρκετό, αρκετά 1.000.000 εκ. € για τα κοινωνικά επιδόματα προέκυψε το εξής παράδοξο. Από το ποσό αυτό του 1.000.000εκ. € δόθηκαν συνολικά 216.714 € και τα υπόλοιπα χρήματα, λόγω του ότι ήταν ονοματισμένα για αυτό το σκοπό, θα πρέπει ο Δήμος να τα επιστρέψει.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νομοθεσία προβλέπεται οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 € κατά νοικοκυριό για την επισκευή (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικία.

Όπως προκύπτει όμως δόθηκαν χρήματα μόνο για τις οικοσκευές και όχι για απλές επισκευαστικές εργασίες με αποτέλεσμα 800.000 περίπου ευρώ να μην απορροφηθούν και να τα ζητάει πίσω το Υπουργείο.

Φαίνεται ακόμα ότι η οριζόμενη εκ του νόμου επιτροπή λειτούργησε αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του νόμου με αποτέλεσμα να δοθούν ακόμα λιγότερα χρήματα στους σεισμόπληκτους. 

Ο βουλευτής Ηρακλείου του "ΜέΡΑ25" Γιώργος Λογιάδης

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ: 

-Ποια κριτήρια ελήφθησαν υπόψη για την καταγραφή και την καταστροφή οικοσκευών;

-Πόσοι σεισμόπληκτοι έλαβαν ως 6.000 ευρώ και πόσοι ως 2.400 ευρώ;

-Θα επιστραφούν τα υπόλοιπα 800.000 ευρώ ή θα γίνει νέα καταμέτρηση και θα υπολογιστούν και μικρές επισκευαστικές εργασίες που αρχικά δεν υπολογίστηκαν;

-Ενημερώθηκαν οι σεισμόπληκτοι της Σάμου για την δυνατότητα ένστασης επί της καταγραφής κριτηρίων για τον υπολογισμό της ενίσχυσης η όχι;

-Θα κατατεθεί έντυπο και πίνακες της αρμόδιας επιτροπής του Δήμου Ανατολικής Σάμου;

Ο ερωτών βουλευτής
Γεώργιος Λογιάδης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required