24 Ιαν 2022

Εργατικό Κέντρο Σάμου: «Μέτρα τώρα για να προστατευτεί η υγεία...» - Κινητοποίηση 20ής Ιανουαρίου

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Νομαρχικαό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, σωματεία και φορείς διοργάνωσαν κινητοποίηση την περασμένη Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, στην πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και έθεσαν σαν επιτακτική ανάγκη την οργάνωση της κοινής τους δράσης.

Στην ομιλία του ο Αποστόλης Βαλαμώντης, εκ μέρους του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι μόνο φέτος η κυβέρνηση μείωσε την κρατική χρηματοδότηση των δημοσίων μονάδων υγείας κατά 279εκ. επιπλέον και τα κονδύλια για την πανδημία κατά 208εκ. Για την κατάσταση στα σχολεία εστίασε ότι άνοιξαν όπως έκλεισαν το 2021, χωρίς κανένα μέτρο για ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, επιπλέον εκπαιδευτικούς, αραίωση μαθητών ανά τάξη κλπ. 

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Γεν. Νοσοκομείου Σάμου, Σταμάτης Φιλιππής ο οποίος αποκάλυψε ότι από τους 63 γιατρούς που προβλέπει το οργανόγραμμα του νοσοκομείου, αυτή την στιγμή υπηρετούν μόνο 36, ενώ από τη νοσηλευτική υπηρεσία παραμένουν ακάλυπτες 50 οργανικές θέσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι προ πανδημίας στη ΜΕΘ του νοσοκομείου υπηρετούσαν 4 γιατροί ενώ σήμερα μόνο 2, ενώ το προσωπικό καθαριότητας από 16 εργαζόμενους προ πανδημίας υπηρετούν μόνο 12. Την ίδια ώρα το Νοσοκομείο Σάμου αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς με εξυπηρέτηση περιστατικών και από το Νότιο Αιγαίο και εμβολιαστικό κέντρο για ενήλικες και παιδιά με το ίδιο αυτό λειψό προσωπικό.




Συνέχισε, η Φυλλιώ Μακρή από τη Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου, όπου αναφέρθηκε στη συνεχή υποβάθμιση της περιοχής, αλλά και η Ρούλα Στεφανάκη, πρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης η οποία αντιπαρέβαλε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που ενισχύει με δισεκατομμύρια την πολεμική βιομηχανία που καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα της χώρας την με την πολιτική να θεωρεί πολυτέλεια την ενίσχυση της υγείας του λαού.




Την κεντρική ομιλία έκανε η Νανά Νικολάου, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Σάμου, η οποία αναφέρθηκε στην αισχρή τροπολογία που θέλει ασθενείς να δουλεύουν από το σπίτι, όπου είναι εφικτό, αλλά και περικοπή 50% του μισθού για όσους γονείς φροντίζουν τα παιδιά τους που νοσούν, πρωτόκολλο βαρβαρότητας που έρχεται να προστεθεί στη μείωση της καραντίνας στις 5 μέρες από 10 για τους νοσούντες εργαζόμενους αλλά και την τιμωρία-πρόστιμο 100€ για όσους άνω των 60 παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αναφέρθηκε, στις δυσκολίες των κλάδων όπως στον επισιτισμό που συνεχίζουν μαγαζιά να παραμένουν κλειστά και εργαζόμενους να μένουν ξεκρέμαστοι, στους μουσικούς που παραμένουν χωρίς μέτρα στήριξης από τον Αύγουστο ως σήμερα, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους που μεγάλο μέρος τους εδώ και 2 χρόνια ζουν από καθόλου μέχρι 400-500 ευρώ το μήνα, την ίδια ώρα που ετοιμάζονται 4άστερα και 5άστερα στο νησί με αδρές επιχορηγήσεις και στα μεγάλα χονδρεμπορικά και μεγάλα σούπερ μάρκετ όπου τα μέτρα προστασίας είναι ελλιπή.

Τα σωματεία και οι φορείς θα είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και συντονισμό για τις επόμενες δράσεις τους για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού του νησιού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required