26 Ιαν 2022

Συμπαράταξη Πολιτών: Να προκηρυχτεί άμεσα η μελέτη αποκατάστασης του σχολικού δρόμου στον Παγώνδα

Για αδυναμία της αυτοδιοίκησης του α' και β' βαθμού να λύσουν βασικά προβλήματα των πολιτών όπως αυτό της πρόσβασης στο σχολείο του Παγώνδα, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών».

 

Η ανακοίνωση αναφέρει:

 

Γονείς και μαθητές μαθαίνουν να ζουν επικίνδυνα γιατί η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση δεν ιεραρχούν το πρόβλημα της πρόσβασης στο σχολείο του Παγώνδα ως σημαντικό. 


Το χρόνιο πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο του Παγώνδα, που πολλοί γονείς «έλυσαν» στέλνοντας τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία που λόγω σεισμού λειτουργούν σήμερα στα κοντέινερ, επιδεινώθηκε λόγω του σεισμού. Επειδή Δήμος και Περιφέρεια αρνούνται να προχωρήσουν στη νομιμοποίηση και επισκευή της πρόσβασης προς το σχολείο, όσα παιδιά απέμειναν αναγκάζονται να περνούν μέσα από τα χαλάσματα του οικισμού με ότι αυτό συνεπάγεται. 


Από την επομένη κιόλας του σεισμού η τοπική Κοινότητα , ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και οι Φορείς ανέδειξαν τους σοβαρούς κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι μαθητές στην καθημερινή διαδρομή τους από την Πλατεία προς το Σχολείο τους μέσα από τα επικίνδυνα σοκάκια του χωριού και κάλεσαν τον Δήμο Ανατολικής Σάμου και την Αντιπεριφέρεια να πράξουν τα δέοντα ώστε να αξιοποιηθεί και να αποκτήσει νόμιμη βατότητα η υφιστάμενη από το 1996 οδική διακλάδωση ώστε ,το συντομότερο δυνατόν το σχολικό λεωφορείο να μεταφέρει με ασφάλεια τα παιδιά μέχρι το προαύλιο του Διδακτηρίου. 


Δυστυχώς, Δημοτική Αρχή και Αντιπεριφέρεια ερίζουν και η μία εγκαλεί την άλλη για το ποιος έχει την αρμοδιότητα και την εκ του Νόμου υποχρέωση να αναλάβει την ασφαλή αποκατάσταση του κομβικού αυτού δρόμου!! Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση μερίδα γονέων έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. 


Το ΕΑΡΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) προϋπολόγισε το κόστος της μελέτης αποκατάστασης του δρόμου σε 50.000 Ευρώ και το κόστος εφαρμογής της σε 200.000 Ευρώ. Ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης σε προ μηνών επιτόπια επίσκεψή του δεσμεύτηκε δημόσια να χρηματοδοτήσει τον Δήμο Ανατολικής Σάμου με 150.000 Ευρώ για το συγκεκριμένο έργο . 


Έκτοτε οι απαραίτητες διαδικασίες ακινητούν καθώς οι εμπλεκόμενοι Δήμος και Περιφέρεια αδυνατούν να βρουν πεδίο συνεργασίας, για την υπογραφή ή μη Προγραμματικής Σύμβασης!! 


Όσον αφορά την Περιφερειακή Αρχή προκαλεί τουλάχιστον απορία η στάση της στο συγκεκριμένο θέμα με την άρνηση της να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο για την εκτέλεση του έργου. Η απορία αυτή μεγαλώνει καθόσον η Περιφερειακή Αρχή έχει υπογράψει πολλές άλλες παρόμοιες συμβάσεις με όλους τους δήμους ή να βελτιώνει δρόμους χωρίς καν τη συγκατάθεση τους όπως συμβαίνει με τον δημοτικό δρόμο της Στήνιας που, σαν διακλάδωση του Περιφερειακού της Πόλεως Σάμου οδηγεί στο Άνω Βαθύ. 


Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καλούμε τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη και την Περιφερειακή Αρχή να αρθούν, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους, έστω και τώρα, δεκαπέντε ολόκληρους μήνες μετά τον φονικό και καταστροφικό σεισμό, να προκηρύξουν άμεσα την μελέτη αποκατάστασης του σχολικού αυτού δρόμου ώστε, το συντομότερο δυνατόν, να ανατεθούν, να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες που απαιτούνται για την διασφάλιση αξιόπιστης πρόσβασης προς το Δημοτικό Σχολείο του Παγώνδα Σάμου. 


Επίσης καλούμε τη Περιφερειακή Αρχή να πάψει να περιφέρεται άσκοπα σε πόλεις και χωριά των νησιών μας τάζοντας έργα μέσα από μια λογική πελατειακή για τα οποία δεν υπάρχει ούτε η πρόθεση, ούτε τα χρήματα, αλλά πιθανά ούτε η τεχνική ετοιμότητα να γίνουν.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required