29 Ιαν 2022

Graham Shipley: Η Ιστορία της Σάμου 800 – 188 π.Χ. - Βιβλιοπαρουσίαση από τον Γιώργο Κ. Αγγελινάρα

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του Άγγλου Καθηγητή Graham Shipley «Η Ιστορία της Σάμου 800 – 188 π.Χ.» με εισαγωγικό σημείωμα της Καθηγήτριας Naoise Mac Sweeney. Πρόκειται για μία εξαιρετικού ενδιαφέροντος έκδοση η οποία οφείλεται στον ρέκτη βιβλιόφιλο και φιλίστορα Διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής και Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Σάμου κ. Μανώλη Β. Πυργιώτη. Την ακριβέστατη νεοελληνική μετάφραση φιλοτέχνησε ο Σάμιος μουσικός κ. Δημήτρης Πυργιώτης.

Η Ιστορία είναι η συνεχής διαδικασία αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον ιστορικό και τα γεγονότα, ένας ατελεύτητος διάλογος ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν.


Ακριβέστερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ιστορία, το κάλλιστον εύρημα των Ελλήνων κατά την έκφραση του βυζαντινού ιστορικού Νικήτα Χωνιάτη, είναι μία ατέρμονη συζήτηση ανάμεσα στην κοινωνία του σήμερα και την κοινωνία του χθες. Το παρελθόν γίνεται κατανοητό μόνο με την πείρα του σήμερα, αλλά και το παρόν μπορούμε καλύτερα και ακριβέστερα να το αξιολογήσουμε αν το δούμε σε σχέση με το χθες. Κύριο έργο του ιστορικού δεν είναι να καταγράφει το τι συνέβη στο παρελθόν και το παρόν, αλλά κυρίως και προπάντων να αξιολογεί και να ερμηνεύει τα γεγονότα. Χωρίς αξιολόγηση δεν είναι δυνατόν να καταλήξει ο ιστορικός στο ασφαλές συμπέρασμα τι πρέπει να καταγραφεί και πόσα πρέπει να παραλειφθούν.



Αυτή όμως η διαρκής αναζήτηση του προσδιορισμού της Ιστορίας επιβάλλει σε κάθε γενεά να βλέπει, να ερμηνεύει και να αξιολογεί τα ιστορικά γεγονότα με τα δεδομένα και την πείρα του παρόντος και να επανεκτιμά τα συμπεράσματα των προγενεστέρων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ιστορία είναι η συμπυκνωμένη πείρα της ανθρωπότητος, της οποίας η σημασία είναι πολυδιάστατη και η ερμηνεία της αινιγματική.

Όλα τα κατά καιρούς εκδοθέντα εγχειρίδια που πραγματεύονται την Ιστορία της Σάμου αντιγράφουν ή εν πάση περιπτώσει στηρίζονται στη μνημειώδη έκδοση των Σαμιακών του Επαμεινώνδα Σταματιάδη.

Η πρόσφατη έκδοση του Άγγλου Καθηγητή Graham Shipley, «Η Ιστορία της Σάμου 800 – 188 π. Χ.» αντιμετωπίζει τα ιστορικά γεγονότα μέσα από τα συμπεράσματα των συναφών επιστημών, της ιστορικής Γεωγραφίας, της Αρχαιολογίας, της Πολιτικής, των διακρατικών σχέσεων, των καλλιεργειών, του εμπορίου, της βιοτεχνίας, των καλών τεχνών, των πολιτισμικών ανταλλαγών, των λατρευτικών συνηθειών και όλων εκείνων των δραστηριοτήτων που προσδιορίζουν κάθε οργανωμένη κοινωνία. Η πλουσιότατη βιβλιογραφία και οι λεπτομερέστατες ερμηνευτικές σημειώσεις που πλαισιώνουν το ιστορικό κείμενο καθιστούν το έργο κυριολεκτικά αξιοθαύμαστο για την πληρότητα και την αξιοπιστία του. Είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για τους ερευνητές, τους ιστορικούς και τους σπουδαστές, διότι προωθεί νέες δυνατότητες μελέτης και αναστοχασμού της σαμιακής Ιστορίας. 


Γιώργος Κ. Αγγελινάρας

Ως Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής – Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Σάμου επί ολόκληρη εικοσιπενταετία θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του Ιδρύματος κ. Μανώλη Β. Πυργιώτη ο οποίος έχει επιτελέσει σπουδαίο έργο όσον αφορά την οργάνωση και την απρόσκοπτη λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Έχει αναπτύξει σπουδαίες πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αναβαθμίσει τον πολυδιάστατο ρόλο της Βιβλιοθήκης γι’ αυτό και ο αριθμός των εξυπηρετουμένων ερευνητών, των επιστημόνων και των απλών αναγνωστών διαρκώς αυξάνεται και πληθύνεται.

Ο κ. Μ. Πυργιώτης έχει εμφυσήσει στους συνεργάτες του τον ιδικό του κατ’ επίγνωση ζήλο με αποτέλεσμα η Βιβλιοθήκη της Σάμου να αποτελεί πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας.


Από την έντυπη έκδοση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required