2 Φεβ 2022

ΕΛΤΑ - Το Ηραίο της Σάμου στα νέα γραμματόσημα με 4 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Τέσσερα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO, αποτυπώνουν σε γραμματόσημα τα ΕΛΤΑ, επιλέγοντας να εγκαινιάσουν το εκδοτικό πρόγραμμα των γραμματοσήμων του 2022 με μία Σειρά που προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό. Πρόκειται για:


· τις Αρχαίες Αιγές, την πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας εκεί όπου ανακαλύφθηκε το Παλάτι και αναγνωρίστηκε ο τάφος του Φιλίππου του Β’, πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου. Στο γραμματόσημο απεικονίζεται τοιχογραφία από το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων με τίτλο «Αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη» (περίπου 350 π.Χ.).


· το Ηραίο της Σάμου, δηλαδή ο κολοσσιαίος Ναός της Ήρας στη Σάμο, ο μεγαλύτερος Ναός του κόσμου, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Στο γραμματόσημο απεικονίζεται το Σύνταγμα του Γενέλεω (560 - 550 π.Χ.), που αποτελεί μία διάταξη αγαλμάτων που απεικονίζουν μία οικογένεια, ένα από τα καλύτερα δείγματα της αρχαϊκής τέχνης (τα πρωτότυπα αγάλματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος και αντίγραφά τους στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ηραίου).

· την Αρχαία Τίρυνθα, που, μαζί με τις Μυκήνες, αποτελούν τα επιβλητικά μνημεία των δύο μεγαλύτερων πόλεων του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Στο γραμματόσημο απεικονίζεται η θολωτή πύλη στην Ακρόπολη της Τίρυνθας, από λιθογραφία της Συλλογής της Γενναδείου Βιβλιοθήκης - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ευχαριστούν ιδιαιτέρως τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη για την παραχώρηση του υλικού της Αρχαίας Τίρυνθας.

· τη Νέα Μονή Χίου, μοναστηριακό συγκρότημα της μεσοβυζαντινής περιόδου (9ος-13ος αιώνας), αντιπροσωπευτικό δείγμα του οκταγωνικού αρχιτεκτονικού ρυθμού με ψηφιδωτά εξαιρετικής τέχνης. Στο γραμματόσημο απεικονίζεται ψηφιδωτή παράσταση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία κοσμεί το τεταρτοσφαίριο της αψίδας της Πρόθεσης στο Καθολικό της Νέας Μονής Χίου.

Η Σειρά θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 και θα περιλαμβάνει επίσης Αριθμημένα Λευκώματα και Φακέλους Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας.

Τα γραμματόσημα και τα προϊόντα της Σειράς διατίθενται στα Καταστήματα των ΕΛΤΑ και στο e-shop εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required