15 Φεβ 2022

Ανέβλυσαν οι πηγές Μάνας Κοκκαρίου και Νεροτριβιάς Μύλων - Γράφει ο γεωπόνος Γ. Αμυρσώνης

Έχει προηγηθεί το άρθρο «Ευτυχώς» που δημοσίευσα στο «Σαμιακόν Βήμα» (20/11/2021) και αφορούσε τις μετρήσεις που αποδείκνυαν ότι δεν υπήρχε ρήγμα μετά τον σεισμό τις 30ής Οκτωβρίου 2020. Στην υπόγεια αυτή δεξαμενή των μερικών χιλιομέτρων μήκος και των μερικών εκατομμυρίων κυβικών μέτρων όγκου, που γεμίζει με νερό από τις βροχοπτώσεις και το αδειάζουμε εμείς αντλώντας το με τις γεωτρήσεις, από εκεί και μετά θεώρησα καλώς ότι είναι θέμα επαναλήψεως αυτού του αιωνόβιου φαινομένου, με τον ίδιο ρυθμό, και θέμα βροχοπτώσεων και χρόνου να γεμίσουν οι δεξαμενές και να αναβλύσουν οι πηγές.

Πράγματι, συνεπής και φέτος στους αριθμούς, οι δύο ζωηφόρες πηγές, αφού έπεσαν τα απαιτούμενα νερά (544 χιλιοστά) μέχρι αρχάς Ιανουαρίου, ανέβλυσαν τα κρυστάλλινα νερά τους. Αυτό σημαίνει ότι γέμισαν οι υπόγειες δεξαμενές, τα Καρστικά σπήλαια, δημιουργήματα εκατομμυρίων χρόνων, σ ‘ αυτά που φέτος η υπεράντληση είχε κατεβάσει τη στάθμη του υπογείου ταμιευτήρα 20m από την στάθμη της πηγής της μάνας, που βρίσκεται σε 50m υψόμετρο από τη θάλασσα. Είχαμε ρεκόρ άντλησης! Ποια όμως είναι η κατώτερη στάθμη του υπογείου αυτού Καρστικού σπηλαίου; 

Έπρεπε από χρόνια οι υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί να είχαν ενδιαφερθεί. Ναι, αυτό το θείο δώρο, αυτός ο θησαυρός, που από τις αρχές Ιανουαρίου που ανέβλυσαν οι πηγές μέχρι το Μάιο που σταματά η φυσική εκροή και το νερό (εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού πηγαίνει στη θάλασσα) να πήγαινε σε σπίτια διαφόρων χωριών, ούτως ώστε να μην σπαταλούνται χρήματα και να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον από τις πλαστικές φιάλες. Πιστεύω ότι είναι αμάρτημα η αδιαφορία για το καλό των συνανθρώπων μας να στερείται ενός θείου δώρου και δεν θα πρέπει να συνεχιστεί.
Ενημερωτικά, μέχρι τέλος Ιανουαρίου, στο Κοκκάρι που έχω το βροχόμετρο έχουν πέσει 850 χιλιοστά νερού.

Ο γεωπόνος Γιακουμής Αμυρσώνης

Και μια που στο κείμενο αυτό ανέφερα τις δύο λέξεις, μετρήσεις -αριθμός και ρυθμός-, ας θυμηθούμε κάποιες βασικές αρχές του μεγάλου μας πατριώτη Πυθαγόρα που καθημερινώς αναφέρουν επιστήμονες κάθε επιστήμης στον κόσμο, ότι για να έχουμε «Αρμονία» πρέπει να έχουμε στην εντέλεια «Αριθμούς» και «Ρυθμούς».

Γιακουμής Ιωάννου Αμυρσώνης
Γεωπόνος
Σάμος, Κοκκάρι 1/2/ 2022


Από την έντυπη έκδοση

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αγαπητέ Γιακουμη θερμά συγχαρητήρια για τη μεγάλη σου προσφορά στην παρακολούθηση και ενημέρωση αυτού του υπόγειου πλούτου που λέγεται ζωή με τις επιστημονικές σου γνώσεις που διαθέτης

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required