13 Φεβ 2022

Άρθρο του "Ριζοσπάστη" με αφορμή επίσκεψη στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

Στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, 12-13 Φεβρουαρίου, της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", δημοσιεύθηκε το άρθρο της Κατερίνας Γεράκη, υπεύθυνης της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, με τίτλο «Νησιά - φυλακές της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Το άρθρο γράφτηκε ως συνέχεια της επίσκεψης κλιμακίου του ΚΚΕ στη νέα Κλειστή Δομή Σάμου που έγινε τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο.

Της
Κατερίνας Γεράκη*

«Η λεγόμενη κλειστή δομή για πρόσφυγες - μετανάστες θυμίζει το κολαστήριο του Γκουαντάναμο, της φυλακής των ΗΠΑ στην Κούβα, στο έδαφος που παρακρατεί με το «έτσι θέλω».


Τη Δευτέρα 31 Γενάρη, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, επισκεφτήκαμε τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για πρόσφυγες και μετανάστες στη Σάμο. Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν όσα αντικρίσαμε, το μέγεθος του τρόμου που σκορπά η πελώρια φυλακή.

Η φυλακή...

Ενα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης, φαραωνικών διαστάσεων, που εκτείνεται σε μια έκταση 154 στρεμμάτων. Διπλή περίφραξη υψίστης ασφαλείας, συρματοπλέγματα και κάμερες παντού, υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και ελέγχου. Φυλάκια φρουράς σε κάθε τμήμα του στρατοπέδου. Μεγάφωνα, για να ενημερώνονται οι εγκλωβισμένοι «φιλοξενούμενοι». Εγκατεστημένες δυνάμεις της Frontex και της αστυνομίας, εκπαιδευμένες στην καταστολή και τη «διαχείριση κρίσεων». Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι σε κάθε σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου δεν παραλείπεται η υπογράμμιση ότι η νέα δομή είναι «τύπου ΝΑΤΟ».


Το αστικό κράτος αποδείχτηκε εξαιρετικά ικανό, αποτελεσματικό και συντονισμένο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανέγερση της φυλακής μέσα σε λίγους μήνες: Μια πελώρια πράσινη έκταση, μακριά από την πόλη, γέμισε τσιμέντο, μεταλλικές κατασκευές και σύγχρονα προκατασκευασμένα κοντέινερ. Εξασφαλίστηκε η διασύνδεση με ρεύμα. Εγινε γεώτρηση σε βάθος 400 μέτρων (!) για την αναγκαία υδροδότηση. Κατασκευάστηκε βιολογικό σύστημα λυμάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 43 εκατ. ευρώ περίπου και χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ. Αξίζει να δει κανείς το 5λεπτο βίντεο που έχει αναρτηθεί στο site του υπουργείου για τη διαφήμιση της δομής, με την επιβλητική μουσική και τα ασημένια γράμματα του κατασκευαστή «εθνικού επενδυτή»... Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι μελέτες για την αποκατάσταση και την αποζημίωση των σεισμόπληκτων του 2020 στο νησί...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περήφανα παρουσίασε στα εγκαίνια ο υπουργός Ν. Μηταράκης, «οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 14.250 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από 240 οικίσκους των 25 τ.μ. έκαστος με χωρητικότητα 4 άτομα ανά οικίσκο, 7 ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ. με χωρητικότητα 120 άτομα ανά κτίριο και 2 των 400 τ.μ. έκαστο με χωρητικότητα 120 άτομα ανά κτίριο». Κατά την επίσκεψη και την ξενάγησή μας στον χώρο, μας επισημάνθηκε ότι η προτεραιότητα δόθηκε σε κτίρια διαμονής, με κοινόχρηστες τουαλέτες, για να εξασφαλίζεται η εικόνα της «προσωρινότητας». Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να αισθάνονται ότι βρήκαν το σπίτι τους! Ενας μακρύς στενός διάδρομος, δεξιά και αριστερά τα εξαιρετικά μικρά δωμάτια - κελιά για τέσσερα άτομα σε διπλές κουκέτες χωρίς καθόλου ελεύθερο χώρο. Εφιάλτης.

Οι φυλακισμένοι...

Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της νέας δομής στη Σάμο δεν χρησιμοποιείται. Ο αριθμός των διαμενόντων φαίνεται σχετικά «μικρός», 350 άνθρωποι περίπου, ανάμεσά τους παιδιά και 40 - 50 περίπου ασυνόδευτοι ανήλικοι. Η ιστορία του καθενός συνιστά την πιο φρικιαστική αποκάλυψη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η πλειοψηφία τους προέρχεται από Αφγανιστάν, Συρία και Σομαλία, δηλαδή από περιοχές που έχουν ματοκυλιστεί από τις κάθε είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με την ενεργή συμμετοχή και της Ελλάδας. Επομένως, ο μύθος περί «παράτυπων μεταναστών» καταρρίπτεται παταγωδώς. Ολοι όσοι καταφθάνουν στα σύνορα και στα νησιά, μετά από τα ταξίδια του τρόμου στις επικίνδυνες βαρκούλες με την πανάκριβη ταρίφα για τα κυκλώματα των διακινητών, είναι οι ξεριζωμένοι και κατατρεγμένοι του ιμπεριαλιστικού πολέμου, δηλαδή πρόσφυγες που θα έπρεπε να προστατεύονται από τη Συνθήκη της Γενεύης και τις άλλες διεθνείς συμβάσεις που υποτίθεται ότι ισχύουν, με άσυλο στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Τα λόγια των Σομαλών με τους οποίους συνομιλήσαμε, είναι ανατριχιαστικά: «Σκοτώνουν ολόκληρα χωριά, όποιον βρουν μπροστά τους, γυναίκες και παιδιά, κάθε άντρα που δεν θα τους ακολουθήσει. Εάν είναι να μας στείλετε πίσω, καλύτερα να μας σκοτώσετε εδώ. Θέλουμε να ζήσουμε και να βρούμε δουλειά».


Τι επιφυλάσσεται γι' αυτούς τους ανθρώπους από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, δηλαδή για τα θύματα των δικών τους πολέμων; Είτε εγκλωβισμός στα συνοριακά μεθόρια να ξεπαγιάζουν για μέρες (όπως πρόσφατα στο νησάκι του Εβρου) είτε βίαιες επαναπροωθήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και συχνά τη ζωή τους, είτε φυλακή, λες και είναι εγκληματίες. Οι καταγγελίες για την παράνομη απαγόρευση εξόδου των «φιλοξενούμενων» στις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές πληθαίνουν καθημερινά και επιβεβαιώθηκαν από την επίσκεψή μας στη Σάμο. Ιδιαίτερα βάλλονται οι πρόσφυγες των οποίων η πρώτη αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί και δεν έχουν πλέον κάρτα (χρήσιμη και για την είσοδο και έξοδό τους από τη δομή) ούτε θεωρούνται «ωφελούμενοι» από τα διάφορα προγράμματα σίτισης και στέγασης, αφού προβλέπεται η απέλασή τους, που όμως δεν εκτελείται ποτέ... Με λίγα λόγια, δεν «δικαιούνται» ούτε ένα πιάτο φαΐ, ενώ η παραμονή τους στη δομή και η σίτισή τους εναπόκεινται στην «καλή θέληση» του κάθε διοικητή..! Η έξοδός τους από τη δομή μόνο μετά από άδεια της διοίκησης ισοδυναμεί ουσιαστικά με κράτηση, η οποία δεν θεμελιώνεται σε καμία νομοθετική διάταξη. Η σχετική πρακτική έχει κριθεί ως παράνομη ακόμα και από τα αστικά δικαστήρια (βλ. απόφαση με αριθμό 36/2021 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου για την ΚΕΔ της Σάμου).

Και επειδή πολλά ακούγονται τελευταία για τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης στη μείωση των ροών και την «καταπολέμηση των διακινητών», αξίζει να αναφερθεί μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που μας επισημάνθηκε: Ολοι όσοι φτάνουν στο νησί και στη δομή, μένουν σε καραντίνα για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό για 10 μέρες περίπου, σε ξεχωριστό χώρο. Ομως, μένουν όλοι μαζί, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, ευάλωτες γυναίκες, ασυνόδευτοι ανήλικοι και φυσικά μαζί τους και οι διακινητές, που έχουν έτσι την ευκαιρία και τον χρόνο να τρομοκρατήσουν, να εκβιάσουν και να δώσουν όλες τις απαραίτητες οδηγίες γι' αυτά που θα «πρέπει» να ειπωθούν σχετικά με το ταξίδι και την άφιξη των απελπισμένων στα σύνορα...

Οι εργαζόμενοι...

Οπως σε όλες τις αντίστοιχες δομές και γενικά στις σχετικές με το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό υπηρεσίες, έτσι και στη νέα υπερδομή - φυλακή της Σάμου, σχεδόν δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Μία μόνο γιατρός κι αυτή «δανεική», στρατιωτική γιατρός. Συμβασιούχοι του ΕΟΔΥ, των οποίων η σύμβαση έληξε τον Δεκέμβρη του 2021 και παρατάθηκε για δύο μόλις μήνες. Εργολαβικοί με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις στην καθαριότητα, στη φύλαξη και άλλες τεχνικές υπηρεσίες, την ώρα που οι εργολάβοι απολαμβάνουν πολύχρονες συμβάσεις παραχώρησης και τις αντίστοιχες παχυλές αμοιβές. Εργολαβικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), μέσω δουλεμπορικών. Εργαζόμενοι των ΜΚΟ, οι περισσότεροι με ολιγόμηνες συμβάσεις, ανάλογα με το πρόγραμμα που «τρέχει» κάθε φορά και υπό τη μόνιμη ανασφάλεια εάν θα ενταχθούν στο όποιο τυχόν νέο πρόγραμμα ή εάν θα πληρωθούν και στην ώρα τους ανάλογα με τις καταβολές των διαφόρων χρηματοδοτήσεων. Είναι όλοι τους όμηροι της εργασιακής ανασφάλειας, αλλά και άνθρωποι με σημαντική και πολύτιμη πείρα, ιδιαίτερα για τα ζητήματα σχετικά με πρόσφυγες και μετανάστες, με ευαισθησίες, διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης, που πάνω τους στηρίζονται όλη η λειτουργία της δομής και η όποια προστασία των ξεριζωμένων. Η συζήτηση με τις κοινωνικές λειτουργούς και εργαζόμενους ΜΚΟ στη Σάμο ήταν πραγματικά συγκινητική, φανερώνοντας τις ψυχοφθόρες προσπάθειές τους να βοηθήσουν τους πονεμένους πρόσφυγες, που όμως πάντα «σκοντάφτουν» στο ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο και την παντελή έλλειψη υποδομών.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει πολλές Ερωτήσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή για την ανάγκη μονιμοποίησης όλων των εργαζομένων με τις κάθε είδους συμβάσεις, καθώς και για την απορρόφηση των εργαζομένων στις ΜΚΟ από το κράτος, που θα πρέπει να έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών, χωρίς την εμπλοκή των ιδιωτών και των ΜΚΟ.

Δεξιά ο ευρωβουλευτής Κ. Παπαδάκης με τον γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ Σ. Φιλιππή

Ορισμένα συμπεράσματα

Στην πρόσφατη απατηλή και αποπροσανατολιστική κοκορομαχία που στήθηκε στη Βουλή ανάμεσα στα αστικά κόμματα για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο υπουργός Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκης, ανάμεσα στα άλλα, είπε: «Ενώ η κρίση παραμένει έντονη για την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς βιώνει αύξηση ροών κατά 57%, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τον έλεγχο και δεν αποτελεί κύρια πύλη εισόδου (...) Η Ελλάδα, μέσα σε αυτά τα χρόνια, κατάφερε να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά φόρα ως ισχυρός συνομιλητής (...) Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο και αποτελεί, ταυτόχρονα, κινητήριο μοχλό για σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Την προηγούμενη εβδομάδα, στο Βίλνιους, σε διάσκεψη με συμπροεδρία της Ελλάδος, 16 κράτη - μέλη υπογράψαμε Κοινή Δήλωση για την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». Με αυτά τα λόγια, ομολόγησε ορισμένες μεγάλες αλήθειες:

- Οι μειωμένες ροές στα ελληνικά σύνορα, που οπωσδήποτε σχετίζονται με τις εκτεταμένες πρακτικές των επαναπροωθήσεων με τη συνδρομή της Frontex, δεν είναι δεδομένες. Η κατάσταση στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη γειτονική Ιταλία και την Ισπανία, είναι αποκαλυπτική. Ολα τα αστικά επιτελεία ανησυχούν για την εκτίναξη νέων προσφυγικών κυμάτων από το Αφγανιστάν. Αλλωστε, η ίδια η κατασκευή όλων αυτών των τεράστιων υπερδομών - φυλακών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, το αποδεικνύει.

- Η Ελλάδα δεν παραμένει παθητικός θεατής των εξελίξεων. Οπως ακριβώς συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, έτσι έχει και ενεργητική συμβολή στην αντιδραστική στρατηγική του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού. Αποδέχεται τον ρόλο του «δεσμοφύλακα» των ευρωπαϊκών συνόρων και εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως της φύλαξης των συνόρων, στον στρατιωτικό μηχανισμό καταστολής της Frontex. Αναλαμβάνει, επίσης, πρωταγωνιστική δράση για την προώθηση του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που περιλαμβάνει τον διαμοιρασμό της καταστολής και των απελάσεων των προσφύγων ανάμεσα στα κράτη - μέλη, αλλά και τη «διαλογή» του χρήσιμου κάθε φορά φθηνού εργατικού δυναμικού για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη «τρέχουν» προγράμματα καταγραφής δεξιοτήτων που έχουν οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες, ενώ οι λεγόμενες Εθνικές Στρατηγικές για την ένταξη των προσφύγων και για τους ασυνόδευτους ανήλικους περιέχουν μια σειρά από διατάξεις για τη σύνδεση με την αγορά, τη συνεργασία των εργοδοτικών ενώσεων, μέρες καριέρας κ.ά.

Τα παραπάνω αποτελούν τους σταθερούς άξονες της πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά και σ' αυτά συμφωνούν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, πλην ΚΚΕ.

Επομένως, είναι πράγματι ιδιαίτερα εύστοχος ο συμβολικός χαρακτηρισμός που έχει επικρατήσει για τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου: Νέο «Γκουαντάναμο». Μια φυλακή που σκορπά τον τρόμο και την απειλή σε όλη την εργατική τάξη και τον λαό, Ελληνες και ξένους εργάτες, εκφράζοντας τον διαρκή και αταλάντευτο κατασταλτικό και αυταρχικό ρόλο του αστικού κράτους. Επείγουν, λοιπόν, για το εργατικό και λαϊκό κίνημα, για κάθε αγωνιστή και καλοπροαίρετο άνθρωπο, η αποκάλυψη της βαρβαρότητας, ο αγώνας για το κλείσιμο του στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Σάμο, στην Κω και τη Λέρο, η παρεμπόδιση της δημιουργίας των νέων δομών στη Λέσβο και τη Χίο. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να νομιμοποιήσει στη συνείδησή του αυτήν την αθλιότητα ούτε να παγιδευτεί στο προκλητικό δίλημμα ανάμεσα στην «ανοιχτή» αθλιότητα που μέχρι τώρα επικρατούσε στη Μόρια της Λέσβου και το Βαθύ της Σάμου με τους προηγούμενους καταυλισμούς ή στην «κλειστή» αθλιότητα των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών. Αποδεικνύεται και σ' αυτό το ζήτημα ότι οι ξεριζωμένοι, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, μόνο από τον λαό μπορούν να «σωθούν» και να προστατευθούν, με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό σε όλες τις εκδοχές του.

*Η Κατερίνα Γεράκη είναι υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required