8 Φεβ 2022

Γ. Σπιλάνης: «Η μόνη που θέλει τα κέντρα-φυλακές στα νησιά είναι η Κυβέρνηση»

Δηλώσεις με αφορμή τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα είχαμε από τον επικεφαλής της παράταξης "Συμπαράταξη Πολιτών του Βορείου Αιγαίου", κ. Γιάννη Σπιλάνη. «Τόσο η ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) σχετικά με την αντίδραση μας στις κυβερνητικές κινήσεις (εργασίες στη Βάστρια και τροπολογία για αφαίρεση αρμοδιοτήτων περιβαλλοντικής αδειοδότησης από τη Περιφέρεια προς το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επιτάχυνση των έργων των υπερδομών), όσο και οι εντυπώσεις από την επίσκεψη των επικεφαλής στην Ελληνική Βουλή κατέδειξαν ότι η Κυβέρνηση είναι η μόνη που θέλει τα κέντρα-φυλακές στα νησιά και στον Έβρο.

Πιο συγκεκριμένα:

- η ψηφοφορία που έγινε στο ΠΣ της προηγούμενης Δευτέρας σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης σε σχέση με τις κυβερνητικές κινήσεις είχε σαν αποτέλεσμα 26 υπέρ, 4 κατά και 2 λευκά. Αυτό σημαίνει ότι και σύμβουλοι που είναι μέλη της ΝΔ υπερψήφισαν την απόφαση υπέρ των κινητοποιήσεων.

- η μετάβαση της αντιπροσωπείας του ΠΣ στη Βάστρια έγινε δεκτή από τη μισή αστυνομική δύναμη του νησιού και η επίσκεψη στο τόπο των εργασιών έγινε κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, δείχνοντας τη «φιλική» αντιμετώπιση μας από τη Κυβέρνηση

- στην αντιπροσωπεία που πήγε στην Αθήνα για τις επαφές, εκτός από τον κ.Μουτζούρη και τους επικεφαλής των παρατάξεων Π.Χριστόφα, Α.Κυρίτση και Γ.Σπιλάνη, συμμετείχαν και οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Βρουλής (Χίος) και Α.Ανδρέαδη (Σάμος), στελέχη της ΝΔ.

- το μόνο κόμμα που δεν δέχτηκε την αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Βουλή ήταν η ΝΔ.

Από τις τοποθετήσεις τόσο της αντιπροσωπείας μας όσο και των εκπροσώπων των κομμάτων προέκυψε μια ελάχιστη συναίνεση σχετικά με το τι θεωρούμε αποδεκτό και αυτό είναι: η ύπαρξη μικρών Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα οποία θα γίνονται οι απαραίτητες πρώτες διαδικασίες των αιτούντων άσυλο και στη συνέχεια να μετακινούνται σε άλλες περιοχές της χώρας μέχρι να υπάρξει η σχετική απόφαση για το άσυλο τους. Τα νησιά και ο Εβρος, που ως παραμεθόριες περιοχές θα συνεχίσουν να υφίστανται την πίεση από τις εισόδους των μεταναστών, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να έχουν και το βάρος της παραμονής τους.

Αυτό το στοιχείο είναι απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν έχουμε προτάσεις για ένα υπαρκτό πρόβλημα. Το πρόβλημα της δημιουργίας των κέντρων-φυλακών στα νησιά μας και στον Εβρο δεν είναι απλά θέμα της μιας κοινότητας ή της άλλης, του ενός νησιού ή του άλλου, αλλά θέμα εθνικής και ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Κάτι που μάθαμε στις συναντήσεις μας στη Βουλή είναι ότι οι εξελίξεις σε ότι αφορά το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης είναι αρνητικές, με την ελληνική κυβέρνηση να μην έχει ενεργό ρόλο στην ανατροπή της κατάστασης αυτής. Ισως η Κυβέρνηση και ο κ.Μηταράκης να είναι ικανοποιημένοι με τον ρόλο της "ασπίδας της Ευρώπης" που μας απένειμε η κα Φον Ντερ Λαϊνεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας μας και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια σε αντάλλαγμα, ενώ πολλά άλλα εκατομμύρια αναμένεται να εισρεύσουν για τη κατασκευή και τη διαχείριση των φυλακών. Μάλλον για τα εκατομμύρια αυτά ενδιαφέρεται περισσότερο ο κ.Μηταράκης και όχι για τα νησιά και τη χώρα μας.

Αντίθετα έγινε ξεκάθαρο στους συνομιλητές μας στη Βουλή ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν θέλουν το «αναπτυξιακό δώρο» της Κυβέρνησης μέσα από το πακτωλό των χρημάτων, συμβάσεων, προμηθειών, διορισμών κλπ. που έχουν ως στόχο τον εκμαυλισμό όλων μας και κυρίως των πλέον αδύναμων από εμάς, αυτών που δεν έχουν «που την κεφαλή κλίναι».

Τέλος σύμφωνα με δημοσίευμα που παρουσιάζει τον Περιφερειάρχη να δηλώνει ότι "αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε", η απάντηση μας ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα για τα νησιά μας -που και ο ίδιος λέει το θεωρεί ως απόλυτα πρώτης προτεραιότητας- εμείς θεωρούμε ότι ενώ ειπώθηκαν πολλά, έγιναν λίγα και όχι στην ώρα τους. Θα θυμίσουμε ότι ως ΠΣ από τον περσινό Φεβρουάριο είχαμε πάρει την απόφαση να πάμε στη Βουλή, αλλά και στην Ευρωβουλή κάτι που δεν υλοποιήθηκε, ενώ η πρόσφατη απόφαση του ΠΣ έχει και μια τρίτη παράμετρο: να συντονίσουμε με τους φορείς των νησιών τις επόμενες ενέργειες μέχρις ότου πετύχουμε την ανάκληση της απόφασης της κατασκευής των δομών-φυλακών. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα συνεχίσει να είναι παρούσα σ’αυτόν τον αγώνα.»

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Προτιμάτε να περιφέρονται και να τρομοκρατούν τον κόσμο οι απρόσκλητοι λαθρομετανάστες;;;.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required