7 Μαρ 2022

Διαδρομές στην πόλη: τα «δίδυμα» της οδού Μυκάλης

Η Μυκάλης είναι ένας χαρακτηριστικός δρόμος του Βαθέος. Είναι αρκετά κοντά στα προσφυγικά Σάμου, μία επέκτασή τους στην πραγματικότητα. Ο δρόμος είναι λιθόστρωτος. Καλντερίμι. Τα λεξικά αναφέρουν πως η λέξη έχει τούρκικη προέλευση. Το πιθανότερο όμως είναι η τούρκικη λέξη να έχει την ρίζα της στο «καλός δρόμος», κάτι που αναφέρουν άλλα λεξικά.

Αν σκεφθεί κανείς ότι κάποτε οι δρόμοι ήταν χωμάτινοι και γέμιζαν λάσπες, ο λιθόστρωτος δρόμος ήταν πράγματι ένας καλός δρόμος. Παλαιότερα η Μυκάλης ήταν γεμάτη από καταστήματα. Διατηρεί κάποια και σήμερα. Τα κτίσματα είναι μονώροφα ή διώροφα και το πλάτος του δρόμου είναι ικανό για τον φωτισμό και αερισμό τους. Πολύς κόσμος διέρχεται από την Μυκάλης. Πεζός ή εποχούμενος. Το πιο πιθανό όμως είναι ότι λίγοι έχουν προσέξει τα «δίδυμα» της Μυκάλης. Πρόκειται για τέσσερα κτίσματα, προς την κατάληξη του δρόμου, όπως βαίνει κανείς κατά την φορά κυκλοφορίας.

 


Τα «δίδυμα» στην πραγματικότητα είναι σαν Σιαμαία. Δύο διώροφα και δύο μονώροφα. Υπάρχει πρώτα ένα διώροφο, στην συνέχεια δύο μονώροφα και στο τέλος πάλι ένα διώροφο. Τα μονώροφα είναι πανομοιότυπα, όπως είναι τα διώροφα. Εφάπτονται μεταξύ τους χωρίς ενδιάμεσα κενά. Προφανώς έχουν κατασκευαστεί από τον ίδιο κατασκευαστή και τους ίδιους μαστόρους, ενδεχομένως για σχετικά ευκατάστατους πρόσφυγες. Το στυλ είναι λαϊκό νεοκλασικό και πρέπει να χρονολογούνται στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. 



Πρόκειται για σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής. Όχι τόσο διότι υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο στην ίδια την κατασκευή, όσο διότι κάτι αντίστοιχο δεν συναντά κανείς συχνά. Για την ακρίβεια είναι σπανιότατο δείγμα. Τα δύο πρώτα, διώροφο-μονώροφο, είναι σαν να κατοπτρίζονται στα αμέσως δύο επόμενα. Σχεδόν σαν οφθαλμαπάτη. Την επόμενη φορά που θα περνάτε από τη Μυκάλης προσέξτε τα. Ίσως θα το αντιληφθείτε για πρώτη φορά. Αξίζει τον κόπο. Και εάν ξέρετε κάτι για την ιστορία τους, θερμή παράκληση, στείλτε το στην εφημερίδα.


Από την έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required