9 Μαρ 2022

Η εκδήλωση της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Την Τρίτη, 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου πραγματοποίησε την εκδήλωσή της «Με οδηγό τραγούδια και στίχους που ζωντανεύουν τους αγώνες της γυναίκας του χθες και του σήμερα», στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας, στο Βαθύ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της προέδρου του συλλόγου Αγγελικής Βαλεοντή-Δεμερτζή, για τη σημερινή κοινωνικοοικονομική συνθήκη στην οποία ζει, εργάζεται, μεγαλώνει η σύγχρονη γυναίκα στη Σάμο και γενικότερα. Οι αλλαγές στις εργασιακές της σχέσεις, η δύσκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, πρόληψης και θεραπείας, η ακρίβεια που δυσκολεύει την καθημερινή εξασφάλιση των απαραίτητων για το σπίτι, η ένταση της βίας και της κακοποίησης καθημερινά. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στις γυναίκες της Ουκρανίας που βιώνουν την βαρβαρότητα του πολέμου στις οποίες είμαστε αλληλέγγυες.




Ακολούθησαν τραγούδια με τις φωνές της Νανάς Νικολάου και του Μάριου Βαλωμένου και επιλεγμένα κείμενα τα οποία αφηγήθηκαν οι: Μαίρυλιν Ευσταθίου, Σοφία Παπανικολάου, Κάτια Καλύβα και Βαγγελιώ Αμπαζή, μέσα από τα οποία αναδείχθηκε η πρωτοπόρα δράση και οργάνωση των γυναικών σε σημαντικές ιστορικές στιγμές σε όλο τον κόσμο. «Ζωντάνεψαν» για λίγο μπροστά στο κοινό και «πήραν το λόγο» οι γυναίκες του ισπανικού μεσαίωνα, οι Μοντίνες της Ιταλίας από τα ρυζοχώραφα, οι γυναίκες από το Νέο Μεξικό που πρωτοστάτησαν στις απεργίες, οι κλωστοϋφαντουργίνες από την Αγγλία, την Αμερική, την Ελλάδα. «Μίλησαν και τραγούδησαν» οι καπνεργάτριες του Βόλου και η Εκάβη σε μια ωδή για τη θηριωδία του πολέμου.




Η 8η του Μάρτη αναδεικνύει ακριβώς αυτή τη συνέχεια. 112 χρόνια από την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας στο συνέδριο των σοσιαλιστριών γυναικών, μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, τιμάμε τους αγώνες των εργατριών των προηγούμενων αιώνων. Αυτοί οι αγώνες εξακολουθούν και σήμερα να φωτίζουν τον δρόμο μας. Το μήνυμα της 8ης Μάρτη παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί η ανισοτιμία ζει και βασιλεύει για τις γυναίκες.

Πριν από μας υπήρξαν άλλες. Πριν από μας πολλές γυναίκες βγήκαν μπροστά παλεύοντας θαρραλέα για να βελτιώσουν τη ζωή τους παρά τα εμπόδια. Αυτό το δρόμο βαδίζουμε και εμείς οι σημερινές γυναίκες.

Σ’ ένα ζεστό και ελπιδοφόρο κλίμα ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με τη βεβαιότητα ότι «ένα ποτάμι ξεκινάει από δω…. είναι η γυναίκα που ξυπνά, δεν μπορείς να τη σταματήσεις»…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required