15 Απρ 2022

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» για το ζήτημα της ακρίβειας

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ», με αφορμή την παρέμβασή της στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αν. Σάμου (Τετάρτη, 13 Απριλίου), αναδεικνύει το μείζον ζήτημα της ακρίβειας.

«Καταθέσαμε ως Δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συζήτηση του θέματος «Ακρίβεια» τις παρακάτω απόψεις και αιτήματα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα της υπερβολικής και ανεξέλεγκτης ακρίβειας σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά και τρόφιμα, στην ενέργεια, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, στα οικοδομικά και λοιπά κατασκευαστικά υλικά, μπορούν όμως οι συλλογικές αποφάσεις πολλών θεσμικών οργάνων εκπροσώπησης της κοινωνίας των πολιτών να διεκδικήσουν και να πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και περιορισμού της αισχροκέρδειας σε πολλά αγαθά.

Α. ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ (Ιδιαίτερα στις αποκαταστάσεις κτιρίων από το σεισμό)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στο τέλος Μαρτίου 2022 βρίσκεται στο 8,9% για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια(!!). Οι δε τάσεις είναι δυστυχώς ανοδικές.

Στον κλάδο των κατασκευών και ιδιαίτερα στα οικοδομικά υλικά η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Τα κόστη που αφορούν την κατασκευή των δημοσίων έργων είναι πολύ πιο αυξημένα από αυτό το ποσοστό του πληθωρισμού.

Επιπλέον, λόγω των παραπάνω αυξήσεων, ειδικά για τα σεισμόπληκτα κτίρια της Σάμου, το τιμολόγιο υπολογισμού της δαπάνης των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές γενικά (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση) δεν ανταποκρίνονται κατ’ ελάχιστον στις σημερινές πραγματικές τιμές των δομικών και λοιπών υλικών της επισκευής κτιρίου και η Στεγαστική Συνδρομή για την επισκευή κτιρίων είναι περίπου στο 1/3 του πραγματικού κόστους. Οι υφιστάμενες τιμές έχουν καθοριστεί το 2011 (ΦΕΚ 3201/Β/30.12.2011) και έχουν αναπροσαρμοστεί μερικώς το 2018 (ΦΕΚ 4776/Β/25-10-2018). Από τότε όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν αναπροσαρμοστεί.

Πρόταση Απόφασης στο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

· Απαιτούμε, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, να προβεί σε γενναία αναπροσαρμογή του τιμολογίου υπολογισμού της δαπάνης των υλικών και εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση) έτσι ώστε η αντίστοιχη Στεγαστική Συνδρομή, που καθορίζει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) να ανταποκρίνεται στις πραγματικές σημερινές τιμές.

Β. ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Από το περασμένο καλοκαίρι εντοπίζονται τα ενεργειακά προβλήματα της χώρας. Από τότε αυτά διογκώθηκαν και πλέον έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στον απλό καταναλωτή αλλά ακόμη και στον βιοτέχνη, στον αγρότη, στον επαγγελματία και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη, στην οικονομία και στην κοινωνία.

Πρόταση Απόφασης στο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

· Μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ σε υγρά καύσιμα.

· Έλεγχος της κερδοφορίας των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και της λιανικής από τις αρμόδιες αρχές (ΡΑΕ και Επιτροπή Ανταγωνισμού) και ορισμός ενός εύλογου πλαφόν κερδοφορίας. Φορολογία των υπερκερδών που αποκτήθηκαν και επιστροφή τους στους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό, εξέταση ακόμη και της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όσο διαρκεί η κρίση.

· Εκπλήρωση από τη ΔΕΗ του ρόλου της, ως αποκλειστικά Επιχείρησης δημοσίου συμφέροντος, με απόκτηση της πλειοψηφία του 51% από το Δημόσιο.

Γ. ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ-ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΙΣIΤΗΡΙΩΝ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το κόστος των ακτοπλοϊκών (αλλά και των αεροπορικών εισιτηρίων) για τις μετακινήσεις από/προς Κέντρο (Πειραιάς/Αθήνα) για τη Σάμο είναι υπερβολικό. Είναι κραυγαλέες οι διαφορές στα εισιτήρια (ακτοπλοϊκά και αεροπορικά- για όμοιες θέσεις και την ίδια ημέρα) προς τα 3 νησιά του Βορείου Αιγαίου (Σάμος-Χίος-Λέσβος) και ο Σαμιώτης πληρώνει πολύ ακριβά για τις μετακινήσεις του και βέβαια είναι απαγορευτικό το κόστος μετακίνησης των συμπατριωτών μας και τουριστών που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν τη Σάμο.

Πρόταση Απόφασης στο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

· Απαίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να μπει έλεγχος στην αισχροκέρδεια της υπερβολικής ανατίμησης των εισιτηρίων.

· Να αναπροσαρμοστεί σημαντικά προς τα πάνω το Μεταφορικό Ισοδύναμο προς τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών και να πληρώνεται στο τέλος κάθε μήνα το αντιστάθμισμα κόστους νησιώτη.

· Να επεκταθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο και στην επιδότηση των καυσίμων σε όλα τα νησιά (και στη Σάμο), ώστε να αντιμετωπιστούν οι υπερβολικές ανατιμήσεις στα εισιτήρια και την ενέργεια.

Δ. ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν λαμβάνει κανένα μέτρο ελέγχου της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, και αφήνει ανεξέλεγκτη την αγορά, στηρίζοντας στην ουσία τα κερδοσκοπικά trust. Δεν παίρνει μέτρα ουσιαστικής στήριξης των νοικοκυριών (αύξηση κατώτατου μισθού, αύξηση μισθών και συντάξεων, καταπολέμηση της ανεργίας) που βλέπουν το μηνιαίο εισόδημα να μην επαρκεί ούτε για τις 20 ημέρες του μήνα.

Πρόταση Απόφασης στο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση να λάβει:

· Μέτρα ουσιαστικής στήριξης των νοικοκυριών (αύξηση κατώτατου μισθού, αύξηση μισθών και συντάξεων, καταπολέμηση της ανεργίας)

· Αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ.

· Μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.

· Μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα και φυσικό αέριο.

· Πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required