15 Απρ 2022

"Λαϊκή Συσπείρωση" - «Διεκδικητικό πλαίσιο μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης του λαού από την ακρίβεια»

Δελτίο Τύπου με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δυτικής Σάμου, εξέδωσε η παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" Ανατολικής Σάμου, σχετικά με τις παρεμβάσεις της στη διάρκια της συνεδρίασης της 13ης Απριλίου.


«"Ακρωτηριασμένη" ήταν τελικά η συζήτηση για τις πυρκαγιές, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (13-4-2022), και συγκεκριμένα για τα μέσα προστασίας και πυρόσβεσης και την προστασία των χωριών με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, που έχει επανειλημμένα θέσει η Λαϊκή Συσπείρωση. Το θέμα μπήκε προσχηματικά στην ημερήσια διάταξη αφού περιορίστηκε μόνο στην ενημέρωση από τη Δασική Υπηρεσία για τα στρέμματα που κάηκαν στη τελευταία φωτιά στους Βουρλιώτες. Στην επιμονή της Λαϊκής Συσπείρωσης να δοθεί απάντηση για τις αντιπυρικές ζώνες στα χωριά, η προϊσταμένη της Δασικής Υπηρεσίας Σάμου απάντησε ότι το θέμα εξετάζεται αλλά θα απαιτηθούν μελέτες τις οποίες αδυνατεί να συντάξει η Υπηρεσία λόγω έλλειψης προσωπικού και θα πρέπει να ανατεθούν σε ιδιώτες. Τέλος το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ατελή συζήτηση, ανακοίνωσε ότι μετά την σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών που θα γίνει τις επόμενες μέρες, το θέμα θα επανέλθει σε συνεδρίαση του οργάνου.

Διεκδικητικό πλαίσιο μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης του λαού από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση ψηφίσματος του προεδρείου κινείται στη λογική των κυβερνητικών μέτρων – κοροϊδία και δεν έχει καμιά σχέση με το μέγεθος του προβλήματος που μαστίζει εργαζόμενους , αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και αγρότες, συνταξιούχους και ανέργους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν δέχτηκαν ούτε την μείωση των δημοτικών τελών και των τελών ύδρευσης ως μίνιμουμ συνεισφορά του δήμου στην ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών του δήμου. Τελικά στο ψήφισμα του προεδρείου συντάχθηκαν η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ψηφίστηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση και την «Ανατροπή». Να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν έξη (6) μήνες για να έρθει για συζήτηση το θέμα της ακρίβειας και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβρη του 2021 που ήταν η πρώτη μιας σειράς παρεμβάσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης. 

Το ψήφισμα της ΛΑ.Σ είναι το παρακάτω:

«Το δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου, συμμεριζόμενο απόλυτα τα προβλήματα και τις τεράστιες δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας να ανταποκριθεί στην κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών, εκτιμά ότι:

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως «επιδόματα για τους φτωχούς» αποτελούν κοροϊδία και ύβρη για τους εργαζόμενους και το λαό που παράγουν όλο το πλούτο και παίρνουν ψίχουλα.

Απέναντι στην εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης, προτείνουμε και διεκδικούμε άμεσα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων:

§ Κατάργηση του Ειδικού Φόρου και του ΦΠΑ στα καύσιμα.

§ Κατάργηση του ΦΠΑ, στα φάρμακα, στα τρόφιμα και στα υπόλοιπα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Πλαφόν στη τιμή των τροφίμων.

§ Μείωση 50% και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

§ Μείωση κατά 50% της τιμής των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Αναγκαστική εκτέλεση όλων των προγραμματισμένων δρομολογίων.

§ Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα) και κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να τους εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

§ Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, που να καλύπτουν τον πληθωρισμό. Επαναφορά του 13ου&14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους και σε όλους τους συνταξιούχους.

§ Μείωση κατά 30% των δημοτικών τελών και των τελών ύδρευσης».

Ø Για προγραφή των Κοινοτήτων έκανε λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση κατά την συζήτηση ερωτήσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου Παγώνδα, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, για μια σειρά προβλήματα του χωριού. Στην παρέμβασή της η ΛΑ.Σ αφού εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή της, σημείωσε ότι οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών του δήμου για μελέτες και έργα υπό δημοπράτηση, θα κριθούν στη πράξη από την πορεία υλοποίησής τους και υπογράμμισε ότι: «Η συζήτηση ανέδειξε ξεκάθαρα το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης που έχει καταδικάσει τα χωριά και τις κοινοτικές αρχές στην αφάνεια και την απαξίωση καθώς και την συστηματική και εντεινόμενη υποχρηματοδότηση των δήμων οι οποίοι δεν μπορούν να συντάξουν ούτε στοιχειώδες Τεχνικό Πρόγραμμα που να περιλαμβάνει έστω κάποιες από τις ανάγκες που υποδεικνύουν τα κοινοτικά συμβούλια». Η Λαϊκή Συσπείρωση επανέλαβε το πλαίσιο διεκδίκησης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, την 100% χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, την επιστροφή όλων των παράνομα παρακρατημένων πόρων των δήμων από το κράτος, τις προσλήψεις μόνιμου διοικητικού, τεχνικού και εργατικού προσωπικού που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες όλων των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των δημοτών.

Ø Ερώτηση με την οποία ζητάει πλήρη ενημέρωση για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας από τις ζημιές του χειμώνα υπέβαλλε, προς την δημοτική αρχή, η Λαϊκή Συσπείρωση και αναμένει τις απαντήσεις.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required