10 Απρ 2022

Η φωτιά με τη νοτιά

Φωτό: samostoday.gr
Ο γεωπόνος, π. πρόεδρος Κοινότητας Κοκκαρίου, Γιακουμής Αμυρσώνης, γράφει για την πρόσφατη πυρκαγιά στους Βουρλιώτες. «Η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης, 29 Μαρτίου, βλέποντάς την από το Βαθύ που βρισκόμουνα, μου ξύπνησε πάλι κάποιους εφιάλτες αλλά και κάποιες πικρίες που είχα όταν υπηρέτησα το χωριό μου ως πρόεδρος την περίοδο 1995 -1998.

Τον καπνό τον υπολόγισα να βγαίνει στα μέρη της Παναγίας Βροντιανής. Μετά από τη φωτιά του 2000 η περιοχή είχε λογκόσει ξανά. Ο αέρας νότιος, που αν στα χαμηλά είναι δύο μποφόρ σε εκείνα τα υψόμετρα γίνεται τέσσερα. Σκεφτόμουνα πως θα πάνε τα πυροσβεστικά και πως θα δράσουν μέσα στον καπνό και σε στενό δρόμο. Ο καπνός θα λούζει, σκέφτηκα, το χωριό Βουρλιώτες και ο δρόμος για να φτάσεις στα μέρη της φωτιάς μονόδρομος. Για άλλη μια φορά ο δρόμος ο αγροτικός, ο βασικός, την διάνοιξη του οποίου είχα ξεκινήσει το 1997, από την Παναγία την Βροντιανή να βγαίνει στο Κοκκάρι μέσω της περιοχής Αγιοδύτες δεν ολοκληρώθηκε.

Οι αισχρές τότε… προοδευτικές δυνάμεις, με δικαιολογία τους περιβαλλοντολόγους την σταμάτησαν. Ευτυχώς που το δύσκολο τμήμα έχει κατασκευαστεί και απομένουν ελάχιστα μέτρα για να ενωθεί με τον υπάρχοντα δρόμο από το Κοκκάρι έως εκείνη την περιοχή.

Οι πρασινοφρουροί αποδείχθηκαν ανώτεροι από τις δασικές υπηρεσίες και αποφάσεις. Αν είχε ολοκληρωθεί και υπήρχε δεύτερη οδός διαφυγής, το μοναστήρι το 2000, κατά 90%, δεν θα καίγονταν. Σήμερα πάλι είναι οφθαλμοφανής η αναγκαιότητα του δρόμου. Δεν ξέρω εάν ο δρόμος μέσω των Μυτιληνιών, για να φτάσεις σε εκείνο το σημείο, ήταν βατός. Όμως η φωτιά με την νοτιά, μου ξύπνησε πάλι τον εφιάλτη που ζω και τρέμω, μήπως μπει φωτιά στα χαμηλά μέρη στην πλευρά του Κοκκαρίου, που κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει ακόμη και το χειμώνα, είτε από μια απροσεξία είτε από ένα κεραυνό.

Γιακουμής Αμυρσώνης

Εάν περάσουμε και στην χειμερινή περίοδο κάποιες μέρες ανομβρίας και έχουν φυσήξει άνεμοι, είτε είναι νότιοι είτε βόρειοι, τα δάση που έχουν δημιουργηθεί με την συγκεντρωμένη κάτω από αυτά ξερή οργανική ύλη, δημιουργούνται φλόγες που δύσκολα θα τις καθηλώσεις.

Πέριξ του οικισμού του Κοκκαρίου έχουν αναπτυχθεί δασικές εκτάσεις, λόγω εγκαταλειμμένων γαιών, που όταν γνωρίζεις τις καταστάσεις και τις φωτιές σε πιάνει ζάλη. Ωραίο το πράσινο, υγιεινό το πράσινο, αλλά όμως το ρητινοφόρο πεύκο, με την άφθονη κάτω από αυτό βλάστηση και ξερή συγκεντρωμένη οργανική ουσία, δημιουργεί φλόγες που καθηλώνουν τις πυροσβεστικές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Και δυστυχώς στην ανατολική πλευρά του Κοκκαρίου βρίσκεται η «πυριτιδαποθήκη» της Σάμου. Τα συσσωρευμένα υγρά καύσιμα όλου του νησιού. Γνωστή στους άπαντες η επικινδυνότητα της περιοχής από βενζίνη, πετρέλαιο, κηροζίνη, μαζούτ, και το χειρότερο όλων, το υγραέριο.

Από δύο σημεία η περιοχή αυτή συνορεύει με κτήματα δασωμένα. Μετά τη θανατηφόρο έκρηξη της Βηρυτού, το καλοκαίρι του 2019, έστειλα 17 επιστολές κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πριν ακουστεί ο κώδωνας του θανάτου. Η έκρηξη στη Βηρυτό είχε 200 νεκρούς, 5.000 τραυματίες 250.000 άστεγους. Το ωστικό κύμα από τους υδρογονάνθρακες της περιοχής δεν θα αφήσει όρθιο τίποτα στην πρωτεύουσα. Από τις 17 επιστολές που έστειλα μόνο ένας προβληματίστηκε ώστε να λάβει τα αναγκαία μέτρα και να μας προστατέψει.

Προς τιμήν του, ο διευθυντής του εργοστασίου της Δ.Ε.Η., Δημήτριος Ζαφείρης, έλαβε ένα βασικό μέτρο, κάνοντας αποψίλωση στην περιοχή του και το πράσινο το δενδρώδες, που θα επέφερε και φωτιά, θα αντικατασταθεί από εκατοντάδες φυτά αμπέλοψης (παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος), που τα πρόσφερα για να πρασινίσει την περιοχή χωρίς να κινδυνεύουμε από φωτιά στην περιοχή της ΔΕΗ που αποτελεί την κινητήριο δύναμη όλου του νησιού.

Το ανατολικό τμήμα της επιχείρησης των καυσίμων εφάπτεται με δάσος που αν πιάσει φωτιά με νότιο άνεμο οι φλόγες τα σκεπάζουν τις δεξαμενές με 500 έως 700 βαθμούς θερμοκρασία. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συμβεί; Ούτε μπορεί να το διανοηθεί ανθρώπινος νους. Δυστυχώς, όλοι οι διοικούντες τιτλούχοι που έλαβαν την επιστολή του νησιού, και η οποία είχε δημοσιευθεί στο «Σαμιακόν Βήμα», αγνόησαν και αγνοούν τον κίνδυνο. Ήταν δύσκολο να κάνουν μία σύσκεψη και όλοι μαζί να πάρουν απόφαση δημιουργίας ζώνης πυρασφάλειας από τον εθνικό δρόμο έως τη θάλασσα, ούτως ώστε να έχουμε απομακρύνει την επικινδυνότητα από φωτιά;

Επειδή έχω περάσει από την τοπική αυτοδιοίκηση είπαμε για την απερισκεψία που επικρατεί. Είπαμε για την αδιαφορία ενός κινδύνου που μπορεί να επιφέρει καταστροφή και εκατόμβες. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της περιοχής, είναι όλου του νησιού. Η έκρηξη και η καταστροφή του εργοστασίου της Δ.Ε.Η. στην Κύπρο το 2011. πέρα των θανάτων και των καταστροφών είχε ζημιώσει την Κυπριακή Δημοκρατία δυόμιση δις ευρώ. Και επί του βασικότατου αυτού θέματος προσθέτω και το έσχατο, που δεν είναι απίθανο, που όμως φτάνει σε ένα μεγάλο ποσοστό πιθανότητας. 

Πόλεμος στην Ουκρανία με τη Ρωσία. Ξέρει κανείς πού και πότε θα τελειώσει; Υπάρχει περίπτωση μια ανάφλεξη στην περιοχή; Κανείς δεν μπορεί να πει όχι. Το εκρηκτικό αυτό σημείο είναι ο πρώτος στόχος του εχθρού; Η επί μισό αιώνα εμπειρία στη ζωή μου λέει ναι. Τι μέτρα μπορούμε να λάβουμε; Ας αρκεστούμε στα εφικτά που είναι η προφύλαξη από φωτιά.
Κύριοι διοικούντες αυτόν τον τόπο. Εάν δεν αντιλαμβάνεστε αυτού του είδους τα προβλήματα και να προχωρήσετε στις αναγκαίες λύσεις, καλά είναι να καθίσετε στο σπίτι σας και να ασχολείστε με τα του οίκου σας.
Η διοίκηση απαιτεί πρόβλεψη, τόλμη, δράση και αποφασιστικότητα. Έως πότε θα μας προστατεύει ο θεός;

Κοκκάρι Σάμου 30/3/2022

Γιακουμής Ιωάννου Αμυρσώνης
Γεωπόνος, πρώην πρόεδρος Κοινότητας Κοκκαρίου»



Από την έντυπη έκδοση


1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Από το 2004 μέχρι το 2009 που στα πράγματα ήσασταν οι καλοκάγαθοι γαλαζοφρουροί γιατί δεν τελειώσατε τον δρόμο;;;;.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required