24 Μαΐ 2022

Άσκηση δασικής πυρκαγιάς «Διά Πυρός 2022»

Φωτό: samostoday.gr
Άσκηση δασικής πυρκαγιά με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022» πραγματοποιήθηκε σήμερα, σε δασική έκταση της Κοινότητας Παλαιοκάστρου του Δήμου Ανατολικής Σάμου, πλησίον της παραλίας «Κέρβελη». 

Η άσκηση αφορούσε την αντιμετώπιση υπό ρεαλιστικές συνθήκες συμβάντος μεγάλης έκτασης, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων, στην δασοπυρόσβεση φορέων.

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης, ήταν μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων επιχειρησιακών δομών και διαδικασιών στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του πληθυσμού, καθώς και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή με έντονο ανάγλυφο και πυκνή βλάστηση, η οποία βρισκόταν πλησίον παραλίας στην οποία την στιγμή εκδήλωσης του συμβάντος υπήρχε μεγάλος αριθμός λουομένων. Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Π.Υ. Σάμου αντιμετωπίζει εξ’ αρχής το συμβάν ως σοβαρό, εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας της ημέρας, της πυκνής βλάστησης, του έντονου ανάγλυφου της περιοχής και της παρουσίας μεγάλου αριθμού ατόμων, κλιμακώνοντας και κινητοποιώντας ανάλογα ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Σε πρώτη φάση επιχειρείτε η εκκένωση της παραλίας δια μέσω θαλάσσης με την βοήθεια πλωτών μέσων, ενώ παράλληλα οι δυνάμεις καταστολής επιχειρούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς στα δύο κύρια μέτωπα της. Ωστόσο εξαιτίας της μορφολογίας και των ισχυρών ριπαίων ανέμων, δεν καθίσταται εφικτό και η πυρκαγιά κινείται δυτικά προς τον κόμβο Παλαιοκάστρου – Κέρβελης. Το σύνολο των δυνάμεων μετακινείται προς τον κόμβο προκειμένου να ανακοπεί η πυρκαγιά πριν εισέλθει στον οικισμό του Παλαιοκάστρου. Σταδιακά, επιτυγχάνεται περιορισμός και μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς, αποδεσμεύονται τα Εναέρια Μέσα και γίνονται ενέργειες από τις επίγειες δυνάμεις σε όλο το μήκος της περιμέτρου. Μετά την αποδέσμευση των εναερίων μέσων, δίνεται εντολή στην ομάδα ΣμηΕΑ για πτήση πολυκοπτέρου με σκοπό τον έλεγχο και την επιτήρηση της περιοχής από ψηλά, ενώ συνεχίζεται η διαβροχή και η εξασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς, μέχρι την πλήρη κατάσβεση της.

Φωτό: samostoday.gr

Στην άσκηση συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις με προσωπικό και μέσα από την Π.Υ. Σάμου, το Π.Κ. Καρλοβασίου, το Αερομεταφερόμενο Πεζοπόρο Τμήμα Αιγαίου, την 79ηΑΔΤΕ την Π/Ε Σάμου, τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β, καθώς και οι Εθελοντικές ομάδες Πυθαγορείου και Παλαιοκάστρου, ενώ με πλωτά μέσα συμμετείχαν το ΛΣ – ΕΛΑΚΤ, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Σάμου) και ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου.


Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Σάμου, Πύραρχος Σταυρούλα Μπονέ, Ανώτεροι Αξιωματικοί της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Σάμου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Προιστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π/Ε Σάμου Αλέξανδρος Τατούρης, καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ανατολικής Σάμου, της Διεύθυνσης Δασών Σάμου, και των Εθελοντικών Ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Νήσο Σάμο.

Ο Διοικητής
Γεώργιος Π. Μιαούλης
Αντιπύραρχος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required