9 Μαΐ 2022

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» για την σύσκεψη με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο

Μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 8 Μαΐου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου, παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ», Νίκος Ζάχαρης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Ανταποκρίθηκα θετικά, όπως πάντα, στην πρόσκληση και συμμετείχα ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ» στη σύσκεψη που προκάλεσε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για την επόμενη ημέρα της Σάμου (μετά το σεισμό), παρόλο που γνώριζα τον περιορισμένο χρόνο της σύσκεψης.

Στην σύντομη παρέμβασή μου προς τον Υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο και τη Γενική Διευθύντρια ΔΑΕΦΚ κα. Κλεάνθη τόνισα:

1. Την μη ανταπόκριση μέχρι τώρα της κυβέρνησης, στις προτάσεις και του Δήμου αλλά και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για το σεισμό που έχει συστήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην έναρξη της συζήτησης για τη Μελέτη Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης της Σάμου μετά τον καταστροφικό σεισμό όταν σε περιοχές με μεταγενέστερη φυσική καταστροφή (Βόρεια Εύβοια, Κρήτη, Θεσσαλία) αναλήφθηκαν από το κράτος τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μελετών ανασυγκρότησης.

2. Έστω και αργά (μετά από 18 μήνες) η ανακοίνωση του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου ότι θα ξεκινήσει και για τη Σάμο η συζήτηση για το ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ είναι θετική, αρκεί να οργανωθεί και υποστηριχθεί θεσμικά από το κράτος με εμπλοκή επιστημονικών φορέων και ειδικών, με διάλογο με τους θεσμικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς και εκπροσώπους ΟΛΗΣ της Σάμου.

3. Τις μεγάλες καθυστερήσεις για την πορεία αποκατάστασης κυρίως των ιδιωτικών κατοικιών, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην υποστέλεχωση της ΔΑΕΦΚ, στην καθυστερημένη προκαταβολή μέσω της arogi.gov.gr προς τους σεισμοπαθείς, στην ακρίβεια των οικοδομικών υλικών και την μη αναπροσαρμογή των τιμών για πολλά χρόνια (από το 2011) με την οποία υπολογίζεται η Στεγαστική Συνδρομή για την αποκατάσταση και επισκευή των κτιρίων, με αποτέλεσμα από τα περίπου 100 εκατομμύρια που έχουν εγγραφεί να έχουν απορροφηθεί λιγότερα από το 0,5% μέσα στο 2021.

4. Ζήτησα από την κα. Κλεάνθη (και το αποδέχθηκε) να διοργανώσει διά ζώσης ενημερωτικό σεμινάριο-ημερίδα στη Σάμο ώστε να ενημερώσουν μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ ουσιαστικά και λεπτομερώς τους εμπλεκόμενους μηχανικούς της Σάμου για τις απαιτήσεις και τη ορθή σύνταξη των φακέλων που αποστέλλονται προς τη ΔΑΕΦΚ για να μην υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required