17 Ιουν 2022

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου

Σε ανακοίνωση-δελτίο τύπου, που έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» αναφέρεται στις παρεμβάσεις της κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου που διεξήχθη την Τρίτη, 14 Ιουνίου.

«Καταθέσαμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (14.6.2022) να συζητηθεί, εκτός ημερήσιας διάταξης, το θέμα της αντιδημοκρατικής εκτροπής που καταθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέδιο νόμου, με την οποία αφαιρείται το δικαίωμα στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να εισάγουν προς συζήτηση θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 67 παρ. 7 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης).

Είναι δεδομένη και γνωστή η αλλεργία που έχει η κυβέρνηση της ΝΔ σε αντιπολιτευτικές φωνές στην Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στην κυβέρνηση.

- Έτσι μετά τις αντιδημοκρατικές εκτροπές του νόμου Θεοδωρικάκου που ανέτρεψε την απλή αναλογική (μεταρρύθμιση/Κλεισθένης) και υποβάθμισε το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου ως κυρίαρχου σώματος λήψης αποφάσεων, μεταφέροντας στην Οικονομική Επιτροπή τις ουσιαστικές αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων, όπου έδωσε πλαστή ισχυρή πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου).

- Μετά την κατάργηση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των Κοινοτικών Συμβουλίων.

- Μετά την ψήφιση του νέου εκτρωματικού εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση, όπου δίνει τη δυνατότητα ο πρώτος συνδυασμός με 43% να παίρνει το 60% των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο.

- Έρχεται ο υπουργός κ. Βορίδης και με θράσος φιμώνει την αντιπολίτευση και απαγορεύει στους επικεφαλής των δημοτικών Παρατάξεων να θέτουν θέματα για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να εκδόσει ψήφισμα και να καλεί τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει την αντιδημοκρατική αυτή φίμωση της αντιπολίτευσης και να παραμείνει σε ισχύ η εν λόγω διάταξη του Καλλικράτη.
Επιπλέον ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να μας ενημερώσει:

1. Γιατί δεν αποστέλλονται (σταμάτησαν το 2020) στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ποιότητας του πόσιμου νερού, που πρέπει να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα με δειγματοληψίες λήψεων νερού στις πηγές, στις δεξαμενές και στις καταναλώσεις.

2. Συμπληρώνονται ήδη 3 χρόνια της Δημοτικής Αρχής και στο site του Δήμου Ανατολικής Σάμου (www.islandofsamos.gr) δεν υπάρχουν καθόλου από το 2019 και μετά οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν υπάρχουν οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και γενικότερα λείπουν οι εφαρμογές πληροφόρησης και ενημέρωσης του πολίτη και του επισκέπτη. Δυστυχώς, μετά από 3 χρόνια και αρκετά χρήματα και προγράμματα που υπάρχουν, δεν έγιναν βήματα στην κατεύθυνση της ψηφιακής διακυβέρνησης με εφαρμογές που θα αναβάθμιζαν και το Δήμο μας σε Έξυπνο (smart) Δήμο, όταν βλέπουμε άλλους δήμους να κάνουν άλματα και να μετατρέπονται σε smart cities.»

Στο θέμα της συζήτησης για την αστική συγκοινωνία στη πόλη της Σάμου, ασκήσαμε έντονη κριτική γιατί η Δημοτική Αρχή άφησε συνειδητά να απαξιωθεί η Δημοτική συγκοινωνία, που έστω με το ένα μικρό λεωφορείο δραστηριοποιήθηκε από το 2017 έως αρχές του 2020 και μετά με πρόσχημα την πανδημία και φτηνές δικαιολογίες το απέσυρε. Θα μπορούσε να προχωρήσει σε αγορά, μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων νέου (ων) λεωφορείων, ακόμη και ηλεκτρικών, καθώς και σε πρόσληψη οδηγών ώστε να υπηρετήσει σωστά τη Δημοτική συγκοινωνία.

Δυστυχώς η πρόταση που έφερε η Δημοτική Αρχή προς συζήτηση είναι να εκχωρήσει το συγκοινωνιακό έργο στο ΚΤΕΛ με σημαντική αμοιβή. Θα επανέρθουμε, μετά τη διαβούλευση που θα πραγματοποιήσει η 3μελής Επιτροπή που συστάθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο για να διερευνήσει τις δρομολογιακές γραμμές, το ύψος του εισιτηρίου και το ποσόν της ανάθεσης υπηρεσίας.

Πολιτική επιλογή για τη δημοτική παράταξη «η Σάμος ΑλλάΖΕΙ» είναι το συγκοινωνιακό έργο στην πρωτεύουσα να το αναλάβει ο Δήμος, με ανάπτυξη της Δημοτικής Συγκοινωνίας, με σύγχρονα λεωφορεία και οδηγούς, με δημιουργία δικτύου δρομολογιακών γραμμών στην πρωτεύουσα, που να εξυπηρετεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες, Νοσοκομείο, πλαζ, αλλά και να συνδέει τις περιαστικές περιοχές (Άνω Βαθύ, Βλαμαρή, 3 Εκκλησιές, Καλάμι, Κέδρος) με το κέντρο της πρωτεύουσας, παρέχοντας ένα φτηνό και τακτικό μέσο μετακίνησης, όλες τις ώρες της ημέρας ως αργά τη νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required