10 Ιουν 2022

Καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σάμου - Κρατούνται αντί να νοσηλεύονται 2 ψυχικά ασθενείς συνάνθρωποί μας

Σε καταγγελία προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο (διά μέσω Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων) και την υφυπουργό Υγείας, κ. Ζωή Ράπτη, προχώρησε με επιστολή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου, αναφορικά με την εδώ και δύο ημέρες κράτηση 2 ψυχικά ασθενών συνανθρώπων μας που θα έπρεπε να βρισκονται ήδη σε δομές υγείας ώστε να του τους παρασχεθούν οι απαραίτητες φροντίδες. Ακολουθεί η σχετική επιστολή.


Προς:

- Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ (Δια μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

- Υφυπουργό Υγείας, Κα Ζωή ΡΑΠΤΗ (Δια μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

Κοιν.:

1) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας

Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΣΚΟΥΜΑ (Δια μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2) Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας,

Αντιστράτηγο κ. Γεώργιο ΔΟΥΒΑΛΗ (Δια μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

3) Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου

Υποστράτηγο κ. ΝΤΟΥΡΟΥΝΤΟΥ Ελευθέριο

4) Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου, Ταξίαρχο κ. Δημήτριο ΜΑΪΣΤΡΕΛΛΗ

5) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

6) Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου, Κα ΜΠΟΥΡΑ Βασιλική

7) Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές

8) Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Σάμου Κα. ΑΓΓΕΛΗ Αφροδίτη

9) Μέλη Ε.Α.Υ.Ν. Σάμου

10) Μ.Μ.Ε.

Θέμα: «Διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας ψυχικά ασθενών ατόμων»

κ.κ. Υπουργοί

Την αρχική μας ικανοποίηση για την ψήφιση του Ν.4931/2022 και συγκεκριμένα του άρθρου 59 με τίτλο «Μεταφορά του ασθενή κατά την διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας», διαδέχτηκε η πλήρης απογοήτευση και μάλιστα ούτε έναν μήνα ακόμα από την ψήφισή του.

Επειδή για το ύψιστης κοινωνικής ευαισθησίας θέμα των ψυχικά ασθενών ατόμων, δεν χρειάζονται πολλά λόγια, τα οποία πολλάκις άλλωστε κατά το παρελθόν έχουμε ως Ένωση πει, θέλουμε με το παρόν έγγραφό μας να ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ το αδιανόητο που συμβαίνει ακόμα και σήμερα στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου. Συγκεκριμένα, εδώ και δύο μέρες (και άγνωστο για πόσο ακόμα), κρατούνται (;) φυλάσσονται (;) νοσηλεύονται (;) δύο συνάνθρωποί μας ψυχικά ασθενείς, ο ένας στο Α.Τ. Σάμου και ο έτερος στο Α.Τ. Καρλοβασίων, οι οποίοι χρήζουν ακούσιας νοσηλείας, ενώ θα έπρεπε να ευρίσκονται σε Δομή Υγείας, προκειμένου να τους παρασχεθεί η απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική φροντίδα και σε συνθήκες που προσδίδουν σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια τους.

Κατόπιν αυτών και προκειμένου να μην επαναληφθούν θλιβερά γεγονότα σαν τα ανωτέρω, παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, για να διευκρινισθεί στους εμπλεκόμενους φορείς (Νοσοκομείο Σάμου, Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου, κ.τ.λ.), ο ακριβής χώρος παραμονής των ασθενών, κατά το χρονικό διάστημα από την έκδοση της σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας για την ακούσια νοσηλεία τους, έως και την μεταφορά τους στην Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Να ληφθεί δε υπόψη, η ιδιαιτερότητα νησιωτικών περιοχών, όπως ο Νομός Σάμου, οι οποίες ούτε Μονάδες Ψυχικής Υγείας διαθέτουν, ούτε έχουν και την δυνατότητα αυθημερόν αναχώρησης και μετάβασης σε αυτές. Σχετικές διευκρινήσεις, θα επιθυμούσαμε να μας κοινοποιηθούν προς ενημέρωσή μας.-

Με εκτίμηση,
για το Διοικητικό Συμβούλιο

-Η-                                                                  -Ο-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ                     ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required