3 Ιουν 2022

Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου: «Έλεος! Το καινούργιο καταφύγιο ξανά στον σκουπιδότοπο;»

Το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου σχολιάζει με ανακοίνωσή του την απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου (Τρίτη, 31 Μαΐου) και αφορά στην κατασκευή νέου καταφυγίου για αδέσποτα που θα πρέπει και πάλι να δημιουργηθεί στο χώρο του σκουπιδότοπου, σημώνειοτνας χαρακτηριστικά... "Έλεος!".

Με μεγάλη λύπη, πρέπει να ενημερώσουμε τα μέλη και τους φίλους του Σωματείου μας καθώς και το ευρύτερο κοινό, πως την Τρίτη (31-5-2022) με ελάχιστη πλειοψηφία (10-9) αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου η κατασκευή καινούριου καταφυγίου στις ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ στην θέση Καμάρα δίπλα στο σκουπιδότοπο. 



Όπως γνωρίζετε, είχαμε πάντοτε, έντονες αντιρρήσεις, για αυτήν την θέση συμμεριζόμενοι και τις απόψεις του φιλοζωικού κοινού. Επαναλαμβάνουμε τα πιο σπουδαία επιχειρήματα:

- Η γειτονιά του ΧΥΤΑ, είναι εντελώς ακατάλληλη για ένα καταφύγιο λόγω εμφάνισης (βλ. φωτογραφίες και βίντεο), ανθυγιεινών οσμών και μικροβίων και αυξημένου κίνδυνου πυρκαγιάς (τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει καεί μερικές φορές και το αποτέλεσμα ήταν να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και ζώα). Όλοι οι επισκέπτες, ιδιαίτερα οι τουρίστες, ήταν σοκαρισμένοι με την τοποθεσία του τωρινού καταφυγίου και εξέφραζαν την ελπίδα για την ανεύρεση ενός κατάλληλου χώρου. Ορισμένοι μάλιστα βλέποντας την ακαταλληλότητα του χώρου, προθυμοποιήθηκαν να δωρίσουν στο Δήμο οικόπεδα σε άλλα σημεία του νησιού ώστε να δημιουργηθεί εκεί το καταφύγιο.



- Επιπλέον, πολλοί εθελοντές και φιλόζωοι που θέλουν να συνδράμουν με τροφές, φάρμακα, εξοπλισμό ή απλώς να βοηθήσουν στο έργο του σωματείου όπως η κοινωνικοποίηση των αδέσποτων, δυσκολεύονται να προσελκύσουν το εν λόγω καταφύγιο λόγω ακαταλληλότητας του από άποψη υγιεινής. Έτσι, τα χαμηλά ποσοστά επισκεψιμότητας του καταφυγίου οδηγούν στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων για τυχόν υιοθεσία κάποιου ζώου που φιλοξενείται εκεί.

- Επίσης, πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει την άποψη πως μια τέτοια τοποθεσία είναι απαγορευτική για την επίσκεψη του καταφυγίου για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

- Τέλος είναι γνωστό, πως και οι κτηνίατροι απορρίπτουν έναν τέτοιο χώρο για καταφύγιο.

- Ένα μεγάλο μέρος του τωρινού καταφυγίου αποτελείται από αμίαντο, ενός άκρως καρκινογόνο υλικό. Η απομάκρυνση του προϋποθέτει την δαπάνη ενός σημαντικού χρηματικού ποσού. Ούτε είναι σίγουρο, αν μπορούν να αφαιρεθούν τα χιλιάδες κομμάτια, που βρίσκονται διάσπαρτα εκεί. Επομένως παραμένει για πάντα ένα μεγάλο ρίσκο υγείας για τα ζώα, τους εργαζόμενους, εθελοντές και επισκέπτες.



- Δεν τίθεται θέμα απώλειας της χρηματοδότησης, εάν αλλάξουμε οικόπεδο, ούτε καθυστέρησης αυτής όπως μας διαβεβαίωσε το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείο Εσωτερικών.

- Οι όροι των προκηρύξεων για την ανεύρεση οικοπέδων ήταν πολύ αυστηροί για έναν τόπο που ορίζεται σαν νησί.

- Παραμένει άγνωστο, που θα φιλοξενηθούν τα αδέσποτα κατά την διάρκεια των εργασιών, γεγονός, που μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους Δημοτικούς συμβούλους, που ψήφισαν για τις εκ νέου προσπάθειες ανεύρεσης κατάλληλου οικοπέδου, ιδιαίτερα τους συνδυασμούς «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΟ», «ΑΝΑΤΡΟΠΗ», «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» και «Η ΣΑΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ». Κρίμα, που για που για ελάχιστους ψήφους (10-9), ένα τόσο σημαντικό έργο υποβαθμίζεται πριν καν ξεκινήσει.


Η συμπεριφορά μας απέναντι στους αδυνάμους όπως είναι τα αδέσποτα ζώα είναι ένδειξη πολιτισμού και ανθρωπιάς. Θα παραμείνουμε πιστοί στον αγώνα μας για να ακουστεί η φωνή των ζώων καθώς και η δική σας. Οφείλουμε να παλέψουμε για ένα έργο που θα αποδοθεί στην κοινωνία της Σάμου με το σεβασμό που της αξίζει σκεπτόμενοι την προσέλκυση τουρισμού, την καλλιέργεια και ανάπτυξη Φιλοζωικού συναισθήματος καθώς και την εξασφάλιση της ευζωίας για τους αδέσποτους τετράποδους.

1 σχόλιο:

Σαμιωτης είπε...

Μήπως όλα αυτά τα κοπρόσκυλα, ιδιοκτησίας κατ' ευφημισμόν φιλόζωων που τα εγκατέλειψαν, να τα φιλοξενούσατε στο Ξενία μετά την ανακαίνιση;;;.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required