23 Ιουλ 2022

«Το γονιδίωμα, αλφαβητάρι της ζωής» - Ομιλία του καθηγητή Στυλιανού Αντωναράκη

Στα πλαίσια του φεστιβάλ «Ηραία - Πυθαγόρεια», την Τετάρτη, 3 Αυγούστου, στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου στις 20:00, ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Γενετικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, κ. Στυλιανός Αντωναράκης, θα μιλήσει με θέμα: «Το γονιδίωμα, αλφαβητάρι της ζωής».


Το γονιδίωμα του ανθρώπου είναι ένα τεράστιο βιβλίο πληροφορίας που καθορίζει την δομή και την ανάπτυξη του οργανισμού. Το κείμενο του γονιδιώματος είναι γραμμένο με τέσσερα γράμματα, και το σύνολο του περιέχει 6 δισεκατομμύρια γράμματα, τα μισά προερχόμενα από
τον πατέρα και τα άλλα μισά προερχόμενα από τη μητέρα. Κάθε ένα από τα τρισεκατομμύρια κύτταρα του ανθρώπου, εχει μέσα του ολόκληρο το γονιδίωμα. 

Υπάρχει εκτεταμένη ποικιλομορφία στο γονιδίωμα του κάθε ανθρώπου, έτσι ώστε κάθε άτομο διαφέρει από όλα τα άλλα σε περίπου 1% του γονιδιώματος του. Η ποικιλομορφία αυτή είναι υπεύθυνη για την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητά του κάθε ανθρώπου. Όμως η ποικιλομορφία αυτή είναι επίσης υπεύθυνη για τις μυριάδες γενετικές αρρώστιες και για την προδιάθεση σε πάμπολλες συχνές αρρώστιες της μεγαλύτερης ηλικίας. 

Το γονιδίωμα εκτός από το ότι είναι ένα βιβλίο ανατομίας και περιέχει την αιτιολογία των ασθενειών, είναι επίσης ένα βιβλίο ιστορίας της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου. Ο καθηγητής Αντωναράκης θα παρουσιάσει το θαυμάσιο και σημαντικότατο αυτό βιβλίο για τη ζωή και την ιστορία του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required