8 Σεπ 2022

«...της γης οι κολασμένοι» - Έκθεση των εικαστικών Τάκη Βαρελά & Irfan Ertel - Βιβλιοπαρουσίαση - Παράλληλες εκδηλώσεις

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης σας προσκαλούν στην κοινή έκθεση των εικαστικών Τάκη Βαρελά και Irfan Ertel από Σάββατο 17 Σεπτέμβρη έως Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο Ανατολικής Σάμου (Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου), Πλατεία Πυθαγόρα, στην πόλη της Σάμου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του Τάκη Βαρελά «FARINTOLA Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ».

Σάββατο 17 Σεπτέμβρη έως Κυριακή 24 Σεπτέμβρη
ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ
(Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου)
Πλατεία Πυθαγόρα, Σάμος.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2022, ώρα 18:30
Ώρες Λειτουργίας έκθεσης
Σάββατο & Κυριακή από 10:30 έως 21:00
Καθημερινά από 18:00 έως 21:00

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2022, ώρα 18:30
«FARINDOLA Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ»
ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ
(Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου), Πλατεία Πυθαγόρα, Σάμος.

Την έκδοση παρουσιάζουν:

· η Έρη Ρίτσου, συγγραφέας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ & της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης

· o Irfan Ertel, ζωγράφος

· ο Τάκης Βαρελάς, ζωγράφος, συγγραφέας

Την παρουσίαση συντονίζει ο Κώστας Τζίχας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.


Λίγα λόγια για την έκθεση

«Όταν κατεβαίναμε στα πηγάδια, εκεί δεν υπήρχε ρατσισμός μεταξύ μας!
Είμαστε όλοι ένα και μαύροι! Άνθρακας και άνθρωποι, σε σώμα ένα».
Η αλήθεια, χτυπά στο ρυθμό της καρδιάς των μεταλλωρύχων και των ανθρακωρύχων, στο ρυθμό της καρδιάς της εργατικής τάξης. Στα 1200 μέτρα κάτω από τη γη αγκομαχούν οι προλετάριοι, που επέλεξαν το δρόμο της μετανάστευσης, για να ξεφύγουν από την αβάσταχτη φτώχεια της πατρίδας τους μετά τον πόλεμο, είτε παρέμειναν στα ανθρακωρυχεία, στα μεταλλεία της πατρίδας τους φτιάχνοντας από το χώμα ατσάλι στη ΛΑΡΚΟ, είτε στα ανθρακωρυχεία της Τουρκίας.

Με μια λάμπα για ήλιο, ο ένας πλάι στον άλλον, την μια στο δρόμο για τη φλέβα και την άλλη στο δρόμο για την επιφάνεια. Ένα διεθνές δρομολόγιο θανάτου, με εκατοντάδες αφορμές για τους προλετάριους να μην ξαναδούν το φως του ήλιου, όπως στην μεγάλη έκρηξη στις 8 Αυγούστου 1956 στα ανθρακωρυχεία vois decazier του Βελγίου.

Βαρελάς Τάκης - «Ένα με το βαγονέτο 2»

Εκεί 256 ανθρακωρύχοι από την Ιταλία, την Ελλάδα την Τουρκία, το Βέλγιο, τη Γιουγκοσλαβία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Κίνα, τη Γαλλία την Αγγλία, την Ουκρανία, και τη Ρωσία, με την δική τους γλώσσα, με άλλο χρώμα και άλλη θρησκεία, μα με κοινή μοίρα την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δολοφονήθηκαν. Εργάτες! Της γης οι κολασμένοι, η νιότη του κόσμου στα έγκατα της γης, που δολοφονήθηκε για τα κέρδη της πλουτοκρατίας!

Στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, της Τουρκίας, στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, χτυπάει η καρδιά των «κολασμένων της γης» και στο χρωστήρα του Τάκη Βαρελά και του Irfan ERtel αποτυπώνεται, η βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης τους, ενώ ταυτόχρονα και οι δυο εικαστικοί, αναδεικνύουν την δύναμη και την ικανότητα της εργατικής τάξης, ως πρωτοπόρας τάξης, να αλλάξει τον κόσμο, ξαναδένοντας το ατσάλι, με εκείνα τα άκαυστα ταξικά υλικά των προλεταρίων, που συμπυκνώνονται επίκαιρα όσο ποτέ στο παγκόσμιο μήνυμα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε»!

Ιρφάν Ερτέλ - «Έργο Ι»

Στην έκθεση «… της γης οι κολασμένοι» παρουσιάζονται έργα του Τάκη Βαρελά από τους ανθρακωρύχους του Βελγίου και τα Ορυχεία Βωξίτη και την μεταλλουργεία της Ελλάδας, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκδοση του βιβλίου του «FARINDOLA Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ». Επίσης στην έκθεση παρουσιάζονται 20 έργα του σημαντικού Τούρκου ζωγράφου Ιρφάν Ερτέλ, από την ενότητα «Μεταλλωρύχοι – Μεταλλουργοί» τα οποία αποτυπώνουν την εργασία των ανθρακωρύχων της Τουρκίας, τους αγώνες των μεταλλουργών και των μεταλλωρύχων, τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και της απώλειας της ζωής τους.

Η έννοια του άνθρακα διαπερνά σαν κόκκινη κλωστή τα έργα της έκθεσης. Άλλοτε ως θεματική ενότητα με τις αναφορές στα ορυχεία, άλλοτε ως δεσπόζον υλικό κι εκφραστικό μέσο, μα προπαντός ως συστατικό στοιχείο για την ίδια τη ζωή, την επιβίωση. Καταλύτης, όμως, σε κάθε περίπτωση παραμένει ο άνθρωπος, που μέσω της εργασίας του τιθασεύει την πρώτη ύλη, της δίνει μορφή, αξία. Αναδεικνύεται ο άνθρωπος – δημιουργός και η αστείρευτη δύναμη που έχει να κινεί τον τροχό της Ιστορίας, να γίνει κυρίαρχος της ζωής του.

Βαρελάς Τάκης - Εξώφυλλο του βιβλίου «Farindola»

Κοινή υπόθεση για τον Ιρφάν Ιρτέλ και τον Τάκη Βαρελά, είναι το δυνάμωμα των αγώνων για την Ειρήνη στην Ελλάδα και την Τουρκία και σε όλο τον κόσμο. Γιατί οι δυο λαοί, της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους! Αντίθετα, τους ενώνει ο κοινός αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στον πόλεμο, στην προσφυγιά. Γιατί γνωρίζουν καλά ότι το αίμα των λαών χύνεται για να θρέφει τα πλούτη των λίγων! Γιατί ξέρουν πως η σωστή πλευρά της ιστορίας πάντα ήταν και θα είναι με το μέρος των λαών!

Ιρφάν Ερτέλ - «Έργο ΙΙ»

Ειδικά σήμερα οι λαοί σέρνονται γι’ ακόμη μια φορά στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, στον Ινδοειρηνικό, σε δεκάδες εστίες στην υδρόγειο που καίει το φιτίλι ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου! Οφείλουμε να συμβάλλουμε να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στην εμπλοκή των δυο χωρών στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Οφείλουμε να βάλουμε μαζί τέρμα στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Οφείλουμε να συμβάλλουμε να ανοίξει ο δρόμος για ένα κόσμο με ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους ανάμεσα στους λαούς!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2022, στις 18:30

Πλατεία Πυθαγόρα, Σάμος.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ «Η υπόσχεση του παιδιού», «…Τρομαγμένη η πεταλούδα βλέπει πίσω από ΄να θάμνο το λιβάδι να γεμίζει κυνηγούς μ’ άγρια σκυλιά, τουφεκιές συνέχεια πέφτουν κι απ’ τον ουρανό πουλιά, στο γρασίδι σπαρταράνε, χτυπημένα στην καρδιά.

Η δική της η μικρούλα η καρδιά πάει να σπάσει απ’ τον φόβο και τη θλίψη για τους φίλους που έχει χάσει.

Απο το παραμύθι της Ερης Ρίτσου «Η υπόσχεση του παιδιού»
Όλα για τα παιδιά!. Όλα για την Ειρήνη!

«Έπρεπε να περάσουν 70 χρόνια για να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί» έλεγε ο μεγάλος μας Πάμπλο Πικάσο. Τι ήταν αυτό που τον έκανε να υπογραμμίσει στην διαδρομή του και να κάνει την σημειολογική αυτή αναφορά καταλήγοντας να ζωγραφίσει σαν παιδί;

Η παιδική αθωότητα, η ευαισθησία, η τρυφερή ηλικία, αντιλαμβάνεται την ζωή σαν ένα απλοϊκό αληθινό όμορφο γραμμικό όνειρο χωρίς φτιασιδώματα και δυσνόητες περιγραφές. Στα μάτια των παιδιών, απλώνεται πρώτη η χαρά και το γέλιο, ταυτόχρονα με την επιθυμία τους να θέλουν να απολαμβάνουν όμορφες στιγμές.

Το γκρίζο και το μαύρο του ουρανού δεν τους πάει.

Οι καρδιές τους, δεν αντέχουν το φόβο από το θόρυβο των πολεμικών αεροπλάνων και των κανονιών, από τα παιδικά κορμάκια που επιπλέουν στη θάλασσα του Αιγαίου και ξεβράζονται άψυχα στις ακρογιαλιές μας.

Δεν τελειώνουν έτσι τα έργα της θάλασσας.

Μπροστά στο αίμα, την πείνα, το κρύο δεν μπορούν να υποκλιθούν τα παιδιά.

Αγριεύουν!

Εύπλαστα είναι τα παιδιά όλου κόσμου, ρουφούν τις εικόνες, τα παραμύθια και ονειρεύονται ότι ταξιδεύουν στις θάλασσες, στα βουνά, στα δάση, αλλά και στις μεγάλες πολιτείες. Δεν έχει σύνορα ο νους των παιδιών και παραμύθι είναι ο κόσμος τους.

«Η υπόσχεση των παιδιών», το παραμύθι για παιδιά της Έρης Ρίτσου, θα λέγαμε, πως είναι η δική μας υπόσχεση στα παιδιά όλου του κόσμου, πως θα ζήσουν σε ένα κόσμο χωρίς πόλεμο, χωρίς ξεριζωμούς, χωρίς προσφυγιά, πείνα και εξαθλίωση.

Είναι η δική μας υπόσχεση στα παιδιά είναι, να νικήσει το γέλιο, η χαρά, το παιχνίδι η μόρφωση, η υγεία!

Είναι δική μας υπόθεση να νικήσει το φως και όχι το σκοτάδι.

Είναι όλων μας υπόσχεση να νικήσει η Ειρήνη τον Πόλεμο που φέρνει τόσα δεινά στους λαούς του κόσμου.

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης εικαστικών “...της γης οι κολασμένοι” του Έλληνα, Τάκη Βαρελά και του Τούρκου, Ιρφάν Ερτέλ, διοργανώνει το Εικαστικό δρώμενο για παιδιά, βασισμένο στο παραμύθι της Έρης Ρίτσου «Η υπόσχεση του παιδιού», την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2022, στις 18:30, στην Πλατεία Πυθαγόρα, στη Σάμο.

Καλούμε τους γονείς μαζί με τα παιδιά τους να συμμετέχουν στο πρωτότυπο εικαστικό δρώμενο, οπού η Έρη Ρίτσου, συγγραφέας του παραμυθιού «Η υπόσχεση του παιδιού», θα αφηγηθεί το παραμύθι στα παιδιά και θα είναι το έναυσμα για να ζωγραφίσουν, μικροί - μεγάλοι για την Ειρήνη. Σας καλούμε να γεμίσουμε τους δρόμους και το νησί της Σάμου με δημιουργίες για «Έναν κόσμο πιο ωραίο, έναν κόσμο φωτεινό, αύριο τα παιδιά θα φτιάξουν. Για όλων θα ‘ναι το καλό.»

Μαζί με τα παιδιά θα ζωγραφίσουν οι Ζωγράφοι: Ιρφάν Ερτέλ και Βαρελάς Τάκης, όπως επίσης και οι εικαστικοί της Σάμου. Στο εικαστικό δρώμενο θα συμμετάσχουν, επίσης, παιδιά από τις δομές προσφύγων στο νησί.

Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη 2022, στις 18:30
Πλατεία Πυθαγόρα, Σάμος.
ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ
«Μαζί για τη Ειρήνη» 

Ο Τούρκος ζωγράφος Irfan Ertel, ο έλληνας ζωγράφος Τάκης Βαρελάς και οι εικαστικοί της Σάμου, σε δημόσια θέαση θα ζωγραφίζουν για την Ειρήνη, εμπνεόμενοι από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και του Ναζίμ Χικμετ.

Κοινό σχέδιο, κοινός χρωστήρας, κοινή έμπνευση, κοινό έργο, μια μορφή, ένα περιεχόμενο, το υπογράφουν από κοινού οι εικαστικοί, δίνοντας τον τόνο στο παρόν και το μέλλον με κοινό μήνυμα: «Μαζί για την Ειρήνη».

Τολμηρή και ταυτόχρονα όμορφη η εικαστική δράση, να ζωγραφίσουν εν θερμώ οι εικαστικοί και σε δημόσια θέα το έργο τους. Όμως η τέχνη, αυτό το απόλυτο θαύμα της ελευθερίας έκφρασης του ανθρώπου, είναι που κοινωνεί την ατομική και συλλογική δράση για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος, στον αγώνα για την Ειρήνη.

Σάββατο 24 Σεπτέμβρη, στις 18:30
Πλατεία Πυθαγόρα, Σάμος.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ -ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Θέμα: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας».

Ομιλητής: Σταύρος Τάσσος, Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.


Βαρελάς Τάκης - Ζωγράφος



Γεννήθηκε στην Ελλάδα στον Άγιο Γεώργιο Λειβαδιάς το 1959, όπου και τελείωσε το δημοτικό, συνεχίζοντας το γυμνάσιο στην Λιβαδειά. Εργάστηκε έως το 1985 στον «Οδηγητή», εβδομαδιαία, τότε, εφημερίδα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, ως συντάκτης ύλης, εξώφυλλα, εικονογραφήσεις , σκίτσα, πολιτικές αφίσες, και έντυπα πολιτικής επικοινωνίας

Εργαστηκε στη διαφήμιση και τις εφαρμοσμένες τέχνες. σχεδίασε επικοινωνιακές καμπάνιες για την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολυεθνικών εταιριών

Από το 2010 έως το 2015 δημιουργεί και εκθέτει υπο την αιγίδα των Δήμων: Αθηναίων, Πάτρας, Λιβαδειάς, παρουσιάζει στις πόλεις τους, την εικαστική ενότητα «Μετ άλλων ανθρώπων έργο Ι, ΙΙ,ΙΙΙ», η οποία αποτελεί το έργο που καθόρισε την διαδρομή του τα επόμενα χρόνια.

Έργο εμπνευσμένο από τον άνθρωπο και την συμμετοχή του στην παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα ιδιαίτερα στη μεταλλουργεία, την ναυπηγική βιομηχανία, την αγροτική παραγωγή, αλλά και την σχέση του ανθρώπου με την πόλη και τη ζωή.

Συμμετέχει στην «Κίνηση Καλλιτεχνών Περα(σ)μα» η οποία διοργανώνει για 10 έτη την εμβληματική έκθεση «Άνθρωποι - χρώμα - σίδερο +» στα ναυπηγεία Περάματος.

Το 2017, Δημιουργεί στη Σαλαμίνα το καλλιτεχνικό σχήμα Fabricato Art

Το 2012 δημιουργεί στη Σαλαμίνα και λειτουργεί μέχρι σήμερα το «Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών Βαρελά Παναγιώτη

Το 2018 Με το έργο «Νομοτέλεια» συμμετέχει στο διαγωνισμό της Ελληνικής συμμετοχής για την 58η Biennale της Βενετίας του 2019.

Το 2019 εκδίδει δυο εικαστικές σημειώσεις, το «Σημειωματάριο της ανησυχίας» και το, «Στα Café της Αναμονής» από τις εκδόσεις «ΕΝΤΥΠΟΙΣ»

Το 2019 συμμετέχει στο 10ο διεθνές Φεστιβάλ Τεχνων στην Farindola της Πεσκάρα στην Ιταλία, από την οποία προκύπτει το έργο «Farindola. Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ», το οποίο εκδόθηκε και διατίθεται από την Σύγχρονη Εποχή

Το 2020 συμμετέχει με έργα σε ψηφιακές εκθέσεις του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνων Ελλάδας : «Μένουμε δυνατοί - αλληλεγγύη στους γιατρούς και νοσηλευτές», «Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη»

Το 2021 Παρουσιάζει εικαστικά του έργα στη συλλεκτική έκδοση με τίτλο «Καλλιεργώντας την Άνοιξη»

Το 2021 με αφορμή την προβοκατόρικη επίθεση των ΗΠΑ στην Κούβα, ως απάντηση, σχεδιάζει και δημοσιεύει το εικαστικό λεύκωμα «Η Κούβα δεν είναι μόνη της», του οποίου έσοδα από την πώληση θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κουβανικού λαού.

Το 2022, ε αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022 δημιουργεί την εικαστική ενότητα «Τι και αν ανησυχούν τα πουλιά», η οποία εκδίδεται σε 100 αντίτυπα και αφιερώνεται στην ΕΕΔΥΕ για τους αγώνες της στο Αντιιμπεριαλιστικό Κίνημα Ειρήνης.

Το 2022 δημιουργεί την εικαστική ενότητα «Φθινοπωρινή Αλληγορία» την οποία εκδίδει σε 100 συλλεκτικά αντίτυπα.

Έργα του Τάκη Βαρελά, βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, Ιδρύματα, επιχειρήσεις, Δήμους και κοινωνικούς φορείς.

Το έργο του παρουσιάστηκε σε Ατομικές και Ομαδικές Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι μέλος του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνων Ελλάδος ( ΕΕΤΕ), Μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Διαχείρισης Εικαστικών Εφαρμογών Τεχνων Ελλάδος

Μέλος του ΔΣ του Εθνικού Μουσείο Συγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ως εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ.

 

Irfan Ertel - Ζωγράφος




Ο ζωγραφος Irfan Ertel γεννήθηκε το 1951 στο Bayır της Muğla. Σπούδασε τέχνη στο Ανώτατο Τμήμα Ζωγραφικής της Κρατικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης από το 1971-1979. Συμμετείχε ενεργά στις πολιτιστικές δράσεις του φοιτητικού κινήματος και πήρε μέρος στη “Χορωδία των Φίλων”, τη δεκαετία του 1990, υπό τη διεύθυνση του Ruhi Water Foundation.

Τη δεκαετία του 1970 εργάστηκε ως σκηνογράφος στη θεατρική σκηνή Birlik της Κωνσταντινούπολης του Vasıf Öngören, σε έργα του Μπέρτολτ Μπρέχτ.

Από το 2010 ασχολείται με την φωτογραφία. Δημιούργησε ταινίες μικρού μήκους, με θέματα την εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία.

Από το 2003 συμμετέχει ενεργά στο κίνημα Ειρήνης και συνέβαλλε ενεργό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Επιτροπής Ειρήνης της Τουρκίας.

Το 2005, ο Ifan Ertel ήταν από τους βασικούς συντελεστές στη διοργάνωση της Έκθεσης Ειρήνης στην Τουρκία , στην οποία συνεισέφεραν τα έργα τους δεκάδες Τούρκοι ζωγράφοι.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και 60 ατομικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.

Στα έργα του Irfan Ertel διακρίνεται η ευαισθησία του για τα επίκαιρα και τα ανθρώπινα ζητήματα ως κύριο θέμα. Ενδιαφέρεται στο έργο του να αποτυπώνεται ως τρόπος έκφρασης η πραγματικότητα και όχι οι υποκειμενικές επιθυμίες του εαυτού του.

Είναι πολύ σημαντικό, όπως σημειώνει ο Irfan Ertel στο βιογραφικό του:

«…ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι σαφής και να γίνεται όσο πιο κατανοητός από το ευρύτερο κοινό. Η ζωγραφική, θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε, να τολμούμε, και ακόμη και να μας δίνει ενδείξεις, ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Αυτή είναι η μεγάλη συνεισφορά της τέχνης στους ανθρώπους του μέλλοντος.

Όπως ο κάθε επιστήμονας και καλλιτέχνης, έτσι και ο ζωγράφος πρέπει να είναι μάρτυρας της εποχής που ζει, να βρίσκεται μέσα στην κοινωνία με την οποία ζει και να μην ξεχνά, ότι δεν είναι κάτι άλλο από αυτήν, αλλά τμήμα της».

Έργα του İrfan Ertel βρίσκονται σε Τουρκικές και διεθνείς συλλογές και ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required