15 Νοε 2022

Εξαιρετική εκδήλωση για την 110η Επέτειο Ένωσης της Σάμου – Επίτιμος δημότης Σάμου ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης (Φωτορεπορτάζ)

Φωτό: Γιάννης Μητσός
Το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, η 79 ΑΔΤΕ «Μυκάλη», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 110ης Επετείου Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα και της τελετής ανακήρυξης του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση σε επίτιμο δημότη Σάμου, από τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, διοργάνωσε εξαιρετικά επετειακή εκδήλωση με θέμα «Σάμος: από την Ηγεμονία στην Ένωση με την Ελλάδα».

Στον εξωτερικό χώρο της αίθουσας (φουαγιέ), οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην πλούσια φωτογραφική έκθεση αρχειακού υλικού των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) – Αρχεία Ν. Σάμου ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε συναυλία από την στρατιωτική μπάντα της 79 ΑΔΤΕ. Το Λύκειο Ελληνίδων-Παράρτημα Σάμου απέδωσε παραδοσιακούς χορούς ενώ αναγνώσθηκαν επετειακές ομιλίες.



Ταξίαρχος Νικόλαος Λαμπιδώνης: «Ευτυχής συγκυρία η χρονική σύμπτωση ανακήρυξης επίτιμου δημότη της Σάμου, του Αρχηγού του Γ.Ε.Σ., με την 110η Επέτειο της 11ης Νοεμβρίου 1912».

Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός


Με χαιρετισμό του διοικητή της 79 ΑΔΤΕ, ταξίαρχου Νικόλαου Λαμπιδώνη, πραγματοποιήθηκε η έναρξη της εκδήλωσης ο οποίος χαρακτήρισε ως ευτυχή συγκυρία τη χρονική σύμπτωση της ανακήρυξης σε επίτιμο δημότη της Σάμου, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χαράλαμπο Λαλούση, με την Επέτειο της 11ης Νοεμβρίου 1912, η οποία έχει ξεχωριστό συμβολισμό και αξία.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης και Προώθησης Προϊόντων ΒορείουΑιγαίου, κ. Άννη Ανδρεάδου, κάνοντας μία μικρή αναδρομή στην παρουσία του κ. Λαλούση ως ταξίαρχου της 79 ΑΔΤΕ και στην ιδιαίτερη αγάπη που ο ίδιος τρέφει για τον αθλητισμό, τους Σαμιώτες και το νησί.

Επίτιμος δημότης Σάμου ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Χαράλαμπος Λαλούσης

Ακολούθησε η ανάγνωση των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, από τους προέδρους των οργάνων, κ.κ. Γιώργο Κολλάρο και Δημήτρη Κυπραίου αντίστοιχα, ενώ αμέσως μετά, οι δυο δήμαρχοι, κ.κ. Γιώργος Στάντζος και Αλέξανδρος Λυμπέρης, παρέδωσαν την πλακέτα ανακήρυξης σε επίτιμο δημότη Σάμου στον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση.


Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός
O αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, βαθιά συγκινημένος, δήλωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, που βρίσκεται κοντά στον κόσμο της Σάμου, στην ακριτική Σάμο, κοντά στους υπερήφανους Σαμιώτες.



Η στρατιωτική μπάντα ΜΣΕΘ 79 ΑΔΤΕ, με την κ. Φιλιώ Σαράντου, ερμήνευσαν τραγούδια μεγάλων συνθετών, το Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου απέδωσε εξαιρετικά Σαμιώτικους χορούς, ενώ η εκπαιδευτικός κ. Μαρίτσα Χριστοδουλάκη ανάγνωσε τα Πρακτικά της Γ΄ Τακτικής Συνεδρίας των Σαμίων της 11ης Νοεμβρίου 1912. 

Ακόμη μια όμορφη στιγμή της εκδήλωσης, η συμμετοχή της μικρής Εβελίνας, από τη χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου & Ικαρίας «ΕυΩΔΗα», η οποία ερμήνευσε μοναδικά την ωδή «Εις Σάμον» του Ανδρέα Κάλβου.

Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός



Ο αντισυνταγματάρχης (ΜΧ) Γεώργιος Θεοδώρου, αναφερόμενος στη διάρκεια της ομιλίας του στα ιστορικά και στρατιωτικά γεγονότα της Ηγεμονίας και της Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα,τόνισε χαρακτηριστικά: «Έλληνες είμαστε, Σάμιοι είμαστε». Η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου έκλεισε με ενθουσιασμό τη βραδιά στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα.




Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός




Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός




Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός




Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός












































Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required