3 Δεκ 2022

Γιορτή Μελιού στο Ζάππειο (3 - 5 Νοεμβρίου 2022) - Γράφει ο Γιακουμής Αμυρσώνης

Έτυχε να βρεθώ στην Αθήνα εκείνες τις ημέρες και θεώρησα καλό να περάσω να δω που βρίσκεται ο τομέας αυτός, που τον είχα ξεκινήσει όταν ήμουνα 14 χρόνων, και είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα… κληρονομικά - γονιδιακά χαρίσματα του εαυτού μου, που βρίσκονται γραμμένα στο D.N.A. και που ποτέ δε σβήνουν.


Πράγματι, στον καταπληκτικό αυτό ιστορικό χώρο του Ζαππείου και μέσα σε ένα καταπράσινο χώρο, ένας ολόκληρος δρόμος με καλοδιαμορφωμένα περίπτερα φιλοξένησε τον κόσμο του μελιού από όλη την Ελλάδα. Διάφοροι μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα είχαν να προσφέρουν τα προϊόντα τους, δείχνοντας την μεγάλη και ευγενική τους φιλοξενία το μέλι, την γύρη, τον βασιλικό πολτό, το κερί, την πρόπολη, ολόασπρες κηρήθρες με μέλι σε άριστη συσκευασία και τα υποπροϊόντα αυτών. Ευγενικοί και φιλόξενοι μελισσοκόμοι όλοι, να δοκιμάσεις τα προϊόντα τους, να πουν καλά λόγια για το μέλι τους, για τον τόπο τους που έχει πλούσια βλάστηση και ανθοκομικά μελισσοκομικά φυτά, όπως κουμαριά, ρείκι, καστανιά, έλατο, πεύκο, εσπεριδοειδή.

Εκείνο που επικρατούσε ήταν το θυμάρι και το ανέφεραν με έντονο τόνο «θυμαρίσιο μέλι». Εντύπωση μου έκανε μία οικογένεια που έξω από το περίπτερο ήταν ξεναγός στην επιχείρησή τους ένας πιτσιρικάς. Τον ρώτησα πόσο χρονών ήταν και μου λέει 14. Του λέω και εγώ 14 χρονών, μαθητής γυμνασίου, είχα αρχίσει να ασχολούμαι με την φανταστική οικογένεια του μελισσιού. Του ευχήθηκα καλή επιτυχία και συνέχισα. Σταμάτησα σ’ έναν να μιλήσω, που ήταν από την Μακεδονία, όμως μου έκανε εντύπωση ότι είχε χαρουπόμελο. Έκανα τον ανήξερο και τον ρώτησα εάν έχει χαρουπιές η Μακεδονία. Μου λέει όχι. Ειλικρινής ο μελισσοκόμος. Και το μέλι; Το παίρνω από την Κρήτη μου λέει. Σκέφτηκα, σε εμάς που οι δασικές περιοχές που θα έπρεπε να ήταν φυτεμένες, ιδίως μετά την φωτιά του 2000, με χαρουπιές, καλύπτονται από σπάρτα και σπάλαθρα και ανώφελα φυτά. Καημένη Σάμο τι προοδευτικές δυνάμεις έχεις, και πού είναι η κρατική μέριμνα (σκέφτηκα από μέσα μου).

Κάποιος άλλος κύριος μου είπε ότι το μέλι του είναι βουνίσιο και από πεντακάθαρο αέρα, από έλατο, από ελατόδασος. Τον συνεχάρηκα για την προσπάθειά του και αυτόν, πήρα ένα κουτί μέλι δοκιμαστικό των 12 € το κιλό και συνέχισα. Λίγο πιο κάτω, από κάποιον άλλον, ένα άλλο κουτί ανθόμελο 20 ευρώ το κιλό. Αφού ολοκλήρωσα με αρκετές παρατηρήσεις τον περίπατο – έλεγχο, πρώτα της μιας πλευράς της δεξιάς και επιστρέφοντας πάλι της δεξιάς για να μη μου ξεφύγει κανένα περίπτερο, έφτασα στο τέλος ικανοποιημένος για τα τόσα ωραία που είδα και κουβέντιασα.

Ο γεωπόνος Γιακουμής Αμυρσώνης
Όμως παράλληλα και δυσαρεστημένος. Γιατί; Δυστυχώς, Σαμιακό μέλι πουθενά. Αναρωτήθηκα αφού είναι παρούσα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με περίπτερα, αφού έχουμε 200 περίπου εγγεγραμμένους μελισσοκόμους στη Σάμο, με 14.000 περίπου κυψέλες, οργανωμένο σύλλογο και συμβούλιο, γιατί είμαστε απόντες; Με τόσο μέλι που παράγεται και διακινείται τι συμβαίνει και δεν φαινόμαστε σ’ αυτές τις διαφημιστικές εκδηλώσεις; Θα μου απαντήσουν, αν ρωτήσω τους αγαπητούς φίλους γιατί δεν παρουσιάστηκαν, είμαι σίγουρος με διάφορες δικαιολογίες, όπως ότι εμείς το πουλάμε χωρίς να πάμε στις εκθέσεις και αυτό μας αρκεί, ίσως και κάποιες άλλες δικαιολογίες.

Δυστυχώς, λυπάμαι που δεν αντιλήφθηκαν την αξία της εργασίας που είχα κάνει και είχα δημοσιεύσει στο «Σαμιακόν Βήμα» στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 με τίτλο «ΣΑΜΙΑΚΟ ΜΕΛΙ, ίσως το σπουδαιότερο μέλι της Ελλάδας. Ένας ανεκτίμητος κρυμμένος θησαυρός». Τότε ανέφερα τα 150 φυτά που ανθίζουν και παράγουν όλο τον χρόνο σταδιακά το μέλι της Σάμου, που σε εκείνο το νέκταρ των ανθέων στα μέρη της αναπαραγωγής των φυτών, η φύση – ο δημιουργός, έχει εναποθέσει τα ανώτατα συστατικά. Είναι αυτό το χαρακτηριστικό που κάνει την τεράστια διαφορά στην ποιότητα και κατ’ επέκταση την διαφορά στην αξία. Ναι αλλά πώς θα το αξιοποιήσουμε εάν δε παρευρεθούμε σε εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, να μας μάθουν, να το εκτιμήσουν και να πάρει την πρέπουσα υπεραξία; Πώς θα το αξιοποιήσουμε εάν δεν κάνουμε αναλύσεις που να μας δίνουν εγγράφως, και εργαστηριακώς, τα ανώτατα συστατικά που περιέχει, στοιχεία και ιχνοστοιχεία πέραν των θερμίδων; Μα θα μου πείτε έχουμε ως απόδειξη και την μακροζωία στα μέρη μας, τι αναζητάς; Τη χημική, εργασιακή τεκμηρίωση και απόδειξη. Έτσι θα παρθεί η υπεραξία γιατί εμπεριέχει ανώτατα και σπάνια συστατικά από τα ποικίλα άνθη που συντελούν στην μακροζωία στην καταπολέμηση ασθενειών και στην… ωραία επιδερμίδα, μέσω ακριβών κηραλοιφών. Έτσι θα πάρει το προϊόν υπεραξία. Και μπορεί αυτό το μέλι, εμείς ίσως να μην μπορούμε να το απολαύσουμε, όπως τώρα, όμως οι τσέπες των μελισσοκόμων θα γεμίσουν.

Ευτυχώς, την τιμή του ονόματος της Σάμου στην γιορτή του μελιού στο Ζάππειο, αυτήν την ανυπαρξία την έσωσε το περίπτερο ΒΙΟ SAMOS με ποικίλα βιολογικά προϊόντα.

Η Σάμος όμως με τα μελισσοκομικά προϊόντα απούσα. Και καλά είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο, διότι όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

                                       Κοκκάρι Σάμου, 21 Νοεμβρίου 2022

                                                    Γιακουμής Ι. Αμυρσώνης
                                                                Γεωπόνος


Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required