2 Δεκ 2022

Ανοικτή επιστολή προς λαό και στρατευμένους των νησιών του Αιγαίου, από την Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ

Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ, έδωσε στη δημοσιότητα, ανοικτή επιστολή, απευθυνόμενη προς το λαό των νησιών του Αιγαίου, τους στρατευμένους, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι επιφορτισμένοι με την άμυνά τους.

«Οι στιγμές που ζούμε είναι κρίσιμες.

-- Ο πόλεμος στην Ουκρανία φουντώνει. Η προσάρτηση κατεκτημένων εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία και η πολύμορφη στήριξη, ακόμη και με βαρύ οπλισμό, του ευρωατλαντικού στρατοπέδου προς την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και πολέμου. Πραγματοποιούνται δολιοφθορές σε κρίσιμες υποδομές. Απειλούν ακόμα και με χρήση πυρηνικών όπλων.

-- Η ηγεσία της Τουρκίας συνεχώς κλιμακώνει τη ρητορική σε βάρος της χώρας. Αυξάνει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από νησιά. Τώρα πια δεν αμφισβητεί μόνο την κυριαρχία σε νησιά που υποτίθεται ότι δεν καλύπτονται από διεθνείς Συνθήκες («γκριζάρισμα»), ούτε μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας (αιγιαλίτιδα ζώνη - ΑΟΖ). Αμφισβητεί επιπλέον την κυριαρχία νησιών, συνδέοντάς την με την «αποστρατιωτικοποίησή» τους!

Εργαλειοποιεί κατατρεγμένους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα μειώνονται απαράδεκτα οι αμυντικές δυνατότητες των νησιών μετά από την πρόσφατη απόσυρση των ΤΟΜΑ, ΒΜΡ-1 και άλλου σημαντικού οπλισμού και αποστέλλονται στην Ουκρανία (ήδη συζητιούνται S-300, TOR M-1)! Η απόσυρση αντικειμενικά σχετίζεται με την «αποστρατιωτικοποίηση», ενώ η αποστολή τους βαθαίνει την επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας.

-- Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της χώρας μας συμμετέχουν στους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Στέλνουν στρατό ακόμη και πολύ μακριά, εκτός συνόρων, σε πολεμικές αποστολές σε βάρος άλλων λαών.

Τα ερωτήματα που θέλουν απαντήσεις είναι πολλά:

Ποιοι φταίνε για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας;

Σε αυτό δεν απαντούν ουσιαστικά ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ! Οι εξελίξεις, ακόμη, αποδεικνύουν το μεγάλο ψέμα όλων τους, ότι δήθεν διασφαλίζουν τα σύνορα και την ασφάλεια της χώρας η συμμετοχή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και η μετατροπή της σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, διαθέτοντας τις βάσεις και κάθε άλλη υποδομή της! Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα ακροδεξιά μορφώματα κρύβουν ότι το ΝΑΤΟ:

Δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Το θεωρεί «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο», ανοίγοντας έτσι διάπλατα την πόρτα στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας. Αποδέχεται ως βάσιμη τη θέση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, από τον ελληνικό στρατό, από το 1957. Επίσης, για τον ίδιο λόγο διαχρονικά απαγορεύονται ΝΑΤΟικές ασκήσεις σε αυτά (Λήμνος 1980, Αη Στράτης 2007), ενώ εκδόθηκε (2006) ειδική «Οδηγία Πολιτικής για τα Νησιά του Αιγαίου» («Aegean Islands Guidance Policy»). Το ίδιο επιβεβαιώθηκε το 1997 στα Ίμια με την αμερικανική σύσταση: «Οχι πλοία, στρατεύματα, σημαίες»!

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είχαν καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση των Συμφωνιών της Μαδρίτης και του Ελσίνκι. Αναγνώρισαν τουρκικά «νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα» και «συνοριακές διαφορές» στο Αιγαίο. Μαζί με εκείνες της Βέρνης, του Νταβός και τις μετέπειτα κρυφές από τον λαό διερευνητικές επαφές, έχει διαμορφωθεί εκ των πραγμάτων ένα πλαίσιο απαξίωσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και έχει στρωθεί το έδαφος για συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Δεν είναι τυχαία και η επιμονή της ΕΕ με την πολιτική της και η συμφωνία που έκανε με την Τουρκία (υπογραφή από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συναίνεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου να μετατραπούν σε ζώνες εγκλωβισμού και διαλογής προσφύγων και μεταναστών.
Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ σκόπιμα αποσιωπούν πρόσφατες αποκαλυπτικές επίσημες τοποθετήσεις που αφορούν την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών, από εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και της Κομισιόν.

Πώς παρεμβαίνουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην περιοχή;

Α. Η επιδίωξη του ΝΑΤΟ να αποσπάσει την Τουρκία από τη ρωσική επιρροή, ώστε να εξασφαλίσουν τη «ΝΑΤΟική συνοχή», είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσει παζάρια και αντιπαραθέσεις με θύματα τους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Β. Επιδιώκουν να διαμορφωθεί καθεστώς συνδιαχείρισης - συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, όπου αυτοί θα έχουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχό του, εξασφαλίζοντας έτσι τα συμφέροντα δικών τους ομίλων εξόρυξης - εκμετάλλευσης! Επίσης, ειδικά σήμερα που ο ανταγωνισμός και η αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία και την Κίνα έχουν οξυνθεί, επείγονται να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός προκειμένου να ελέγχουν αυτόν τον κρίσιμο χώρο - δίαυλο διακίνησης Ενέργειας, εμπορευμάτων και στρατιωτικών δυνάμεων.

Τι λένε τα άλλα κόμματα για το Αιγαίο;

Κρύβουν από τον λαό, που υποφέρει, ότι οι υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς που πληρώνει υπαγορεύονται και υπηρετούν κυρίως τη συμμετοχή στις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ, και όχι τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Έτσι εξηγείται γιατί, την ώρα που υπάρχει όξυνση στο Αιγαίο, αποσύρονται οπλικά συστήματα από νησιά για την Ουκρανία και μια συστοιχία πυραύλων του αντιαεροπορικού συστήματος «Πάτριοτ», μαζί με τα στελέχη της, έχει σταλεί στη Σ. Αραβία! Επίσης, ελληνικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη διαχρονικά μετέχουν σε πολυάριθμες ευρωΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων, όπως και σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις που στρέφονται κατά της Ρωσίας!

Αν ήθελαν την ενδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, τότε δεν θα διέλυαν την κρατική αμυντική βιομηχανία, δεν θα ιδιωτικοποιούσαν κρίσιμες επιχειρήσεις και υποδομές στρατηγικής σημασίας. Θα φρόντιζαν να ενισχύσουν την άμυνα των νησιών, με την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός λαός, αλλά και οι φαντάροι και τα μόνιμα στελέχη με τις οικογένειές τους!

Καλλιεργούν εφησυχασμό στον λαό. Όταν ορισμένοι αναγκάζονται να ομολογήσουν ότι σε περίπτωση σύρραξης «θα είμαστε μόνοι», δεν λένε ότι ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ θα είναι απέναντι. Θα πιέζουν ώστε να προχωρήσει ένας επώδυνος συμβιβασμός για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που θα εξυπηρετεί όμως τα συμφέροντα «πετρελαιάδων» και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Πώς απαντά το ΚΚΕ στο δίλημμα «συμβιβασμός ή πόλεμος στο Αιγαίο»;

Το δίλημμα είναι ψεύτικο, είναι παγίδα. Οι δύο αστικές τάξεις επιδιώκουν τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση. Οι επιδιώξεις αυτές οδηγούν σε ανταγωνισμούς που καταλήγουν είτε σε συμβιβασμό είτε σε πόλεμο. Ο συμβιβασμός που επιδιώκουν, στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής και της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, είτε γίνει μέσω Χάγης είτε μέσω άλλης αμερικανόπνευστης διαδικασίας, θα είναι προσωρινός. Θα ανοίξει την όρεξη εγχώριων και ξένων μονοπωλίων. Θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, σε νέους ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν όφελος από όλα αυτά.

Πώς βλέπει το ΚΚΕ τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Μεγάλοι κίνδυνοι για τον λαό και τη χώρα απορρέουν από την ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Συμμετέχει με κυρώσεις, με την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού, με την αξιοποίηση των βάσεων από τη Σούδα έως την Αλεξανδρούπολη, με αποστολή διμοιρίας αντιαρματικών στη Βουλγαρία απέναντι στη Ρωσία κ.λπ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες. Οι δικαιολογίες της, ότι έτσι θα ενισχυθεί η χώρα κατά της Τουρκίας, αποδείχθηκαν στην πράξη αβάσιμες. Επίσης βαριές ευθύνες έχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που εκτός των άλλων ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο μία ακόμα ενίσχυση της ΕΕ προς την κυβέρνηση Ζελένσκι. Ακόμα, ψήφισαν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ετσι έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου, συμβάλλουν στην κλιμάκωση, διαμορφώνουν συνθήκες γενίκευσής του. Όλο και μεγαλώνει ο κίνδυνος η χώρα, συνολικά ή «μόνο» οι βάσεις, να γίνει στόχος αντιποίνων και να βρεθεί μπλεγμένη σε μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση, που δεν θα αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Δεν διαλέγουμε ιμπεριαλιστή (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία). Να σταματήσει αμέσως κάθε ελληνική συμμετοχή - εμπλοκή.


Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι για την άμυνα της χώρας. Δεν έχουν καμιά δουλειά έξω από τα σύνορα.

Γιατί οι κυβερνήσεις δρομολόγησαν τα πράγματα έτσι;

Η ένταξη της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή των αστικών κομμάτων, διότι αυτό συμφέρει τα πιο ισχυρά τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης (εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες κ.ά.). Διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους και αποσπούν πολλά κέρδη από την πολύπλευρη εκμετάλλευση του ελληνικού λαού και από το μερίδιο της λείας των πολέμων, σε βάρος άλλων λαών (π.χ. μεταφορές, ανοικοδόμηση).

Αυτή η «εξωτερική» πολιτική είναι η συνέχεια της «εσωτερικής» πολιτικής όλων των έως τώρα κυβερνήσεων. Ετσι, με τη συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων στα βασικά ζητήματα επιδιώκουν να υπηρετήσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, με αποτέλεσμα όλοι εμείς να αντιμετωπίζουμε την ξέφρενη ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που όξυνε ο πόλεμος! Ακόμα, για να διατηρήσουν τις μεγάλες φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο επιβάλλουν επώδυνη φορολογία στον λαό, δραστικές περικοπές στην Υγεία, στην Παιδεία, στις κρίσιμες υποδομές για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος.

Συμπέρασμα: Το σύνολο όσων βιώνουμε καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια φωτίζει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μέσα στα όρια του καπιταλιστικού συστήματος και αυτής της πολιτικής που ασκείται, δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα οξυμένα και συνεχώς επιδεινούμενα λαϊκά προβλήματα.

Υπάρχει ελπίδα;

Ναι! Απέναντι στη ζοφερή κατάσταση αποτελούν ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας οι αγώνες και μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε πολλές χώρες, ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή σε αυτόν, ενάντια στους υπέρογκους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ενάντια στις συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας και ακρίβειας, ενάντια στην προσπάθεια να φορτωθεί για μια ακόμη φορά στις πλάτες των εργαζομένων ο λογαριασμός του πολέμου και της πολύπλευρης στήριξης του κεφαλαίου.

Στους αγώνες αυτούς συμβάλλει το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις. Σταθερά αναδεικνύει και διεκδικεί την κάλυψη των αναγκών και των δικαιωμάτων του λαού, όπως και των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βουλή.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ σε όλους και όλες που:Παλέψαμε μαζί για το δίκιο κάθε εργαζόμενου (με στολή ή χωρίς), κάθε ανέργου, κάθε νέας και νέου, κάθε συνταξιούχου.
Αμφισβητούν και εναντιώνονται στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις κυρώσεις που πληρώνουν τελικά οι λαοί.
Δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στα αστικά κόμματα. Βλέπουν τη σήψη να αναβλύζει από κάθε πόρο του καπιταλιστικού συστήματος και τους καλούμε να συμπορευτούμε ξεπερνώντας το κλίμα της αναμονής, του εφησυχασμού.

Μόνο ο λαός, όλοι εμείς και οι οικογένειές μας, οργανωμένα, μπορούμε να σώσουμε τον λαό, με αγώνα ώστε:

-- Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

-- Να απαιτήσουμε καμιά συμμετοχή εκτός συνόρων Ενόπλων Δυνάμεων και πολεμικού υλικού, σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

-- Να αντιπαλέψουμε και να αποτρέψουμε τον επικίνδυνο σχεδιασμό για επιβολή καθεστώτος συνδιαχείρισης στο Αιγαίο.

-- Κάθε πατριώτης πρέπει να αγωνιστεί για την προάσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες του πολέμου.

-- Να μην έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε όσα ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που υπηρετούν τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

-- Να απαιτήσουμε αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ.

-- Να φύγουν οι βάσεις, ορμητήρια πολέμων και στόχοι αντιπάλων.

-- Να παλέψουμε για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού.

-- Να απομονώσουμε κάθε φασιστική, εθνικιστική - ακροδεξιά φωνή.

Με τον λαό της Τουρκίας έχουμε συμφέρον να αγωνιστούμε μαζί για καμία αλλαγή των συνόρων - Συνθηκών, κατά της συμμετοχής των χωρών μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και συμμαχίες.

Με ΚΚΕ ενισχυμένο, με τον λαό πρωταγωνιστή, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή, να βάλουμε εμπόδια, να ματαιώσουμε αντιλαϊκά σενάρια.

Μπορούμε με δυνατό το ΚΚΕ, με μαζική εργατική - λαϊκή αντεπίθεση να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανατροπή, για τις ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, για να γίνει ο λαός μας μια ώρα αρχύτερα νοικοκύρης στον τόπο του και στον κόπο του.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ»

1 σχόλιο:

Σαμιωτης είπε...

Η άποψη των κομουνιστών για τα Ελληνοτουρκικά. «Αν δεν νικιόμασταν στην Μικρασία, η Τουρκία θάτανε σήμερα πεθαμένη και μεις Μεγάλη Ελλάδα. Γι’ αυτό, εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστοτσιφλικάδικη ήττα στην Μικρασία, μα και την επιδιώξαμε». Μια μονόπλευρη και ολοκληρωτική ηγεμονία δηλαδή της ελληνικής άρχουσας τάξης στο Αιγαίο δεν στηρίζεται σε κανένα δίκαιο. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Αυτό είναι δεδομένο, λογικό και αναπόφευκτο. Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη, αλλά μια διεθνής θάλασσα που απλώς τυχαίνει να περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό ελληνικών νησιών, χωρίς αυτό να δίνει κάποιο ιδιαίτερο προνόμιο στην ελληνική πλευρά να κυριαρχεί εξ ορισμού».

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required