2 Φεβ 2023

Στα Δικαστήρια η κόντρα των 2 Δήμων

Οι σχέσεις μεταξύ των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου διέρχονταν περιόδους εντάσεων αρκετές φορές στο παρελθόν αλλά τώρα κορυφώθηκαν με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δυτικής Σάμου, στις 13 Σεπτεμβρίου 2022.


Ήδη έχει εκκινήσει η διαδικασία, μετά την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς του Δήμου Δυτικής Σάμου προς την Εισαγγελεία Πλημμελειοδικών Σάμου, για τυχόν ευθύνες προσώπων που εμπλέκονται στην εκτέλεση και ολοκλήρωση συγκεκριμένων έργων. Πρόκειται για την κατασκευή Ανοιχτού Κολυμβητηρίου τύπου Κ1 στο Καρλόβασι και το έργο Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στον Κάμπο Μαραθοκάμπου.



Φωτογραφίες: «Σαμιακόν Βήμα»

Να σημειωθεί ότι τα εγκαίνια του Ανοιχτού Κολυμβητηρίου είχαν πραγματοποιηθεί επί ενιαίου Δήμου Σάμου, στις 22 Οκτωβρίου 2018, και έκτοτε, παρά τις συναντήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί με τον Ναυταθλητικό Όμιλο Καρλοβάσου, δεν λειτούργησε. Χώροι του κτηρίου, μετά τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και της ΔΑΕΦΚ. Το άλλο έργο αφορά τον Βιολογικό περιοχής Κάμπου Μαραθοκάμπου που και αυτό το έργο παραμένει ανολοκλήρωτο.

Οι «αμαρτίες» μετά τον διαχωρισμό των Δήμων και ο Νόμος 4600/2019

Δεν εξετάζουμε αν ήταν προς τη θετική ή αρνητική κατεύθυνση ο διαχωρισμός των Δήμων στο νησί μας ή σε άλλες νησιωτικές περιοχές. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, μετά την διάσπαση του ενιαίου Δήμου Σάμου, όπως όριζε ο σχετικός Νόμος 4600/2019 του Υπουργείου Εσωτερικών, είχε την ευθύνη ολοκλήρωσης έργων μετά τον ορισμό των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου. Διαβάζουμε στο Άρθρο 157 στην παράγραφο 11 του Νόμου 4600/2019.

«.... 11. Πράξεις και έργα που έχουν ενταχθεί ή και προτάσεις που θα υποβληθούν έως την 31η Αυγούστου 2019 για χρηματοδότηση από το συγχρηματοδοτούμενο ή το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με δικαιούχους τους καταργούμενους δήμους συνεχίζουν να εκτελούνται, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2019, από τους Δήμους Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Αργοστολίου, Σερβίων, Μυτιλήνης και Ανατολικής Σάμου αντίστοιχα. Οι ανωτέρω δήμοι είναι, αντίστοιχα, η Προϊστάμενη Αρχή, η Διευθύνουσα Υπηρεσία και οι Δικαιούχοι των ανωτέρω έργων, μελετών και προμηθειών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι πράξεις και τα έργα αυτά μετά την ολοκλήρωσή τους αποδίδονται στους αντίστοιχους συνιστώμενους δήμους, με ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 1. ...».

Η μη ολοκλήρωση των παραπάνω έργων και οι προσπάθειες συνεννόησης που έχουν πέσει στο κενό, μέχρι στιγμής, οδήγησαν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη δημιουργώντας πρωτόγνωρες καταστάσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών

Πριν μερικούς μήνες πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του γενικού γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Στάντζος και Αλέξανδρος Λυμπέρης, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με πιθανή ρύθμιση του θέματος. Δεν υπήρξε δυστυχώς κάτι προς τη θετική κατεύθυνση μετά τη συνάντηση.


Γιώργος Στάντζος: «Δεσμεύομαι ότι θα υπερασπιστώ στα πλαίσια του νόμου, ως οφείλω, τα συμφέροντα του δήμου…»

Τη δέσμευσή του ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου Ανατολικής Σάμου από πρακτικές που διχάζουν το νησί και στοχοποιούν τον δήμο του, από ομάδα δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας του Δήμου Δυτικής Σάμου, αναφέρει σε ανακοίνωση που ανάρτησε για το ζήτημα στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος.

«Λυπάμαι πραγματικά που γράφω αυτές τις λέξεις. Συνάδελφοι της πλειοψηφίας του δήμου Δυτικής Σάμου με απόφασή τους, στρέφονται εναντίον του δήμου μας δικαστικά για να επιλυθούν “διαφορές” και να αποδοθούν ευθύνες, λέει, σε έργα “νεκρά” ή τελειωμένα προ της διάσπασης, που ανήκουν στο γειτονικό μας δήμο, πάνω στο ίδιο νησί.

Την Σάμο.

Την Σάμο που ”μοιράζει” τη φτώχεια της και τις πληγές από τις δοκιμασίες της.

Θα “μοιράσει” και το μέλλον της;

Πρακτικές που διχάζουν, πρωτόγνωρες αυτοδιοικητικά, πολιτικά και δημοκρατικά ανεπίτρεπτες τουλάχιστον. Δεν γνωρίζω εάν τα κίνητρα όλων αυτών είναι πολιτικά, κομματικά, προσωπικά ή άλλα, πάντως με αυτό τον τρόπο ούτε τα έργα τελειώνουν, ούτε λειτουργούν.

Χθες ενημέρωσα, ως όφειλα, το Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλοι μαζί, στελέχη και αιρετοί του δήμου, για το καλό όλου του νησιού. Εξάλλου δεν απαιτήσαμε εμείς τη διάσπαση των δήμων.

Δεσμεύομαι ότι θα υπερασπιστώ στα πλαίσια του νόμου, ως οφείλω, τα συμφέροντα του δήμου και από πίστη την ενότητα της κοινωνίας ολόκληρης της αγαπημένης μας Σάμου.»

Η 15σέλιδη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Δυτικής Σάμου

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required