27 Ιουν 2023

Σαμιώτικες θάλασσες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Η διήμερη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Στέλλας Σεβαστοπούλου, που διήρκησε 24-25 Ιουνίου, 2023, στην Πνευματική Εστία Βούλας, είχε και πολλές Σαμιώτικες πινελιές. Πολλοί από τους πίνακές της απεικόνιζαν Σαμιώτικα τοπία και θάλασσες, και η χορηγία του ΕΟΣ Σάμου, επέτρεψε στους επισκέπτες να απολαύσουν τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά της Σάμου (όπως τα είχε απεικονίσει η ζωγράφος), μαζί με ένα ποτήρι Σαμιώτικο κρασί. Η έκθεση ήταν συνδιοργανωμένη με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βούλας «Υπατία».
 
Άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, ανώτερα στελέχη του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες τίμησαν την έκθεση. Ωραία έκπληξη της βραδιάς ήταν ότι η Μαρία Δρόσσου, σύζυγος του Νικόλαου Βάσση (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης, του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης), έχει καταγωγή από τον Παγώνδα της Σάμου, και ο γιος του, Κωνσταντίνος Βάσσης, περιέγραψε την εμπειρία του όταν είχε ανεβεί τον Κέρκη! Πολλοί άλλοι Σαμιώτες τίμησαν την έκθεση, αλλά και πολλοί άλλοι που παραβρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να πάρουν μία μικρή δόση από τις ομορφιές της Σάμου που εμπνέουν και την ζωγραφική. 

Τα κρυστάλλινα νερά της Σάμου (Σεϊτάνι, Τσαμαδού, Καλαδάκια, Κέρβελη) όπως απεικονίζονται στους πίνακες της Στέλλας Σεβαστοπούλου.

Ο Δήμαρχος του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μαζί με την Στέλλα Σεβαστοπούλου και τον Νίκο Σεβαστόπουλο. 


Ο Δήμαρχος του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επίσης τίμησε την έκθεση, και επέλεξε το Samos Doux ως ένα δωράκι από τους οργανωτές. Πολλοί εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου. Επίσης, ο Νίκος Σεβαστόπουλος του δώρησε το βιβλίο του «Σάμος, μία αναδρομή στην ιστορία της 1360 π.Χ.-1943 μ.Χ.», και η Στέλλα Σεβαστοπούλου του δώρισε μία θαλασσογραφία. 

Η Στέλλα Σεβαστοπούλου μαζί με την Ιφιγένεια Αμοργιανού (Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βούλας "Υπατία"), τον Νίκο Σεβαστόπουλο, τον Δήμαρχο και άλλα ανώτερα στελέχη του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. 


Την δεύτερη μέρα της έκθεσης υπήρχε και μία «Συνάντηση Συγγραφέων» στον χώρο, όπου μίλησαν οι συγγραφείς Ιφιγένεια Αμοργιανού, Νίκος Σεβαστόπουλος, Μαρία Παραβάντη και Τάνια Κόλλια. Ο Νίκος Σεβαστόπουλος μίλησε για την ιστορία της Σάμου (για την οποία έχει εκδώσει 2 βιβλία που κυκλοφωρούν και σε βιβλιοπωλεία στην Σάμο), και έτσι προστέθηκε και ένα ιστορικό πλαίσιο στους πίνακες, και ιδιαίτερα στον πίνακα που ονομάζεται «Purple Tints at Dusk” (Mωβ αποχρώσεις στο σούρουπο) που απεικονίζει το βουνό της Μυκάλης, ένα γεωγραφικό σημείο του νησιού με μεγάλη σημασία, που έχει δει όχι μόνο πολλούς τουρίστες, αλλά και πολλούς πολέμους. Επίσης, είναι το σημείο που τελειώνει η Ευρώπη και αρχίζει η Ασία, το σημείο που η Δύση γίνεται Ανατολή. Όλα αυτά έχουν εμπνεύσει και την καλλιτέχνη Στέλλα Σεβαστοπούλου όταν ζωγραφίζει αυτό το σημείο της Σάμου. 

Πίνακας που απεικονίζει τον Άγιο Νικόλαο στο Ποτάμι, δίπλα στην αφίσα του ΕΟΣ Σάμου που συμπεριλαμβάνει τον ίδιο πίνακα στο σχέδιό του, και δίπλα μερικά από τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου. 


Στέλλα Σεβαστοπούλου μαζί με τους συγγραφείς Μαρία Παραβάντη, Ιφιγένεια Αμοργιανού, Νίκο Σεβαστόπουλο και Τάνια Κόλλια (δεξιά φαίνεται και το βουνό της Μυκάλης στον πίνακα 'Purple Tints at Dusk'). 

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερα έργα της Σεβαστοπούλου στο https://www.stellasevastopoulos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required