17 Ιουν 2023

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο ναυάγιο στην θαλάσσια περιοχή της Πύλου

«Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», ««Τέμπη», νεκροί και επαναπροωθήσεις, οι μόνοι ένοχοι ΕΕ και κυβερνήσεις», «Κράτος-ΕΕ-διακινητές, βυθίζουνε στον θάνατο ανθρώπινες ζωές». «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, ναυάγησε το σύστημα της φτώχειας και των κερδών».

«Με αυτά τα συνθήματα γέμισαν οι πόλεις του Βαθιού στη Σάμο και του Ευδήλου στην Ικαρία από πλήθος κόσμου και εκπροσώπους σωματείων και φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου νομού Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση για τη νέα τραγωδία με το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.


Στη Σάμο ομιλίες έγιναν από τον Τίμο Χατζηλαγό, αντιπρόεδρο της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης ο οποίος σημείωσε ότι η κανονικότητα της ΕΕ βρωμάει μπαρούτι και αίμα, την ίδια ώρα μάλιστα που υπογράφεται Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που επί της ουσίας καταστρατηγεί τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και σηματοδοτεί την παραπέρα ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων. Στη συνέχεια μίλησε η Γεωργία Φτυνογιάννη από το Σύλλογο Γυναικών Μυτιληνιών διαβάζοντας σχετικό άρθρο εφημερίδας «Αυτές οι θάλασσες, που «πουλιούνται» ως τουριστικό προϊόν, φιλοξενούν πολλά κουφάρια στον πάτο τους και στις ακτές καμιά φορά ξεβράζει πτώματα....»


Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Μάριος Βαλωμένος από τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ο οποίος εστίασε στα αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν τώρα για απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων στο άσυλο, να καταργηθούν όλες οι συμφωνίες και οι νόμοι καταστολής και του εγκλωβισμού, να δοθεί η δυνατότητα να πάνε οι μετανάστες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να είμαστε άνθρωποι απέναντι στον άνθρωπο. Επίσης μίλησε ο Χρήστος Πανούσος, πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ της Σάμου, ο οποίος εστίασε στις αιτίες που γεννάνε την προσφυγιά, που είναι η φτώχεια και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, ενώ κάλεσε σε συνεχή επαγρύπνηση ώστε να μη γίνουν κανονικότητα οι ειδήσεις για νεκρούς και αγνοουμένους σε Έβρο και Μεσόγειο, ενώ χαιρετισμό έκανε και η Πένυ Δεμερτζή από την ΕΛΜΕ, ενώ κάλεσμα για τη συγκέντρωση είχε γίνει και από το Σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα Σάμού.


Στην Ικαρία εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του συνδικάτου οικοδόμων ο Φανούρης Καρούτσος ξεκίνησε την ομιλία του με το ερώτημα «Πόσοι ακόμα άνθρωποι θα χάνονται άδικα για τα κέρδη των λίγων; Συνέχισε: Είναι έκθετοι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού, που άλλοτε ως κυβέρνηση και άλλοτε ως «δημιουργική» αντιπολίτευση με την πολιτική τους στήριξαν και στηρίζουν όλους τους επικίνδυνους νατοϊκούς σχεδιασμούς που σπέρνουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και γεννάνε την προσφυγιά. Στήριξαν και στηρίζουν τις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενάντια στους ξεριζωμένους. Φέρνουν βαριές ευθύνες για την ένταση της καταστολής απέναντι στους μετανάστες – πρόσφυγες, για τη δημιουργία της Frontex, για τους φράχτες, για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για τις απελάσεις. Πνιγμένα παιδιά και ξεριζωμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός! Η αντίδραση του λαού όπως αυτού της Καλαμάτας για ακόμα μια φορά ήταν συγκλονιστική. Γιατί τελικά παντού μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας εμείς επιλέγουμε την ζωή. Όχι άλλοι νεκροί για τα κέρδη μια χούφτας μονοπωλίων. Φτάνει πια! 


Χαιρετισμοί έγιναν από μαθήτρια του δημοτικού σχολείου Ευδήλου, από την ΈΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων, από την Ένωση γονέων Ικαρίας. Επίσης διαβάστηκε μήνυμα από το σωματείο ειδικευμένων γιατρών νόμου Μεσσηνίας. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν τέλος η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Εμπόρων Ικαρίας, το Σωματείο Συνταξιούχων και ο ΣΕΠΕ Ικαρίας-Φούρνων.



Τέλος, οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους κυνηγημένους και κατατρεγμένους ανθρώπους στέλνοντας μάλιστα θερμούς χαιρετισμούς στο λαό της Καλαμάτας για την στάση του.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required