11 Ιουλ 2023

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου της 7ης Ιουλίου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή, 7 Ιουλίου, η παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» τοποθετήθηκε στα εξής θέματα:


«1. Επανήλθε από τη Δημοτική Αρχή το θέμα της αστικής συγκοινωνίας, το οποίο είχαμε συζητήσει κατ’ επανάληψη και τον Οκτώβριο του 2022 είχαμε τελική απόφαση. Τότε, με πρότασή μας, αποφασίστηκε στο προσεχές εξάμηνο η Δημοτική Αρχή να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες (αγορά νέων σύγχρονων ηλεκτρικών λεωφορείων, προσλήψεις οδηγών) για να υποστηρίξει, ως Δημοτική υπηρεσία με ίδια μέσα, το συγκοινωνιακό έργο. Μέχρι τότε, επειδή άμεσα πρέπει οι συμπολίτες μας να εξυπηρετηθούν, να προβεί η Δημοτική Αρχή σε πρόσκληση ανάθεσης της υπηρεσίας του συγκοινωνιακού έργου, σε οικονομικούς φορείς που έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία. Δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε και τελικά η δημοτική αρχή μετά από τριάμισι ολόκληρα χρόνια που διοικεί το Δήμο, φέρνει νέα (;) πρόταση για απευθείας ανάθεση στο ΚΤΕΛ ΑΕ για ένα εξάμηνο να εκτελέσει μόνο τα δρομολόγια (σε ημέρες, ώρες και στάσεις) που εκτελούσε η προηγούμενη δημοτική αρχή μέχρι το 2019 με το ένα και μοναδικό λεωφορείο του Δήμου. Η μεγάλη απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της δημοτικής αστικής συγκοινωνίας, που πρέπει να εξυπηρετεί τους συνδημότες και τους επισκέπτες της πόλης μας με δρομολόγια όλες τις ημέρες και με διευρυμένο ωράριο είναι σύμφυτη με την συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών, ώστε να εκχωρούνται ουσιαστικά σε ιδιωτικά συμφέροντα βασικές δημοτικές υπηρεσίες (παραδείγματα με τη διαχείριση του ΧΥΤΑ, για το νερό, για τον ηλεκτροφωτισμό κ.α) με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού και οι οποίες θα φέρουν νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη που θα πέσουν στους δημότες του Δήμου μας.

2. Ξαναρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή τι κάνει με τις δημοπρατήσεις των μελετών, που έχει εκπονήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου, για την αποκατάσταση των κτιρίων των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό της 30/10/2020. Η ολιγωρία και οι καθυστερήσεις βαραίνουν εξ ίσου την κυβέρνηση με τις κεντρικές κρατικές της υπηρεσίες καθώς και τη Δημοτική Αρχή για την μη αποκατάσταση των Δημοτικών Σχολείων και την αναγκαστική φοίτηση των μαθητών σε προκατασκευασμένες αίθουσες για πολλά χρόνια.

3. Ξαναρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή τι γίνεται με την απόφαση, που ομόφωνα πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο από το 2019, για την αλλαγή χρήσης σε δημοτικό οικόπεδο (δίπλα στο κτίριο Γιαννουλόπουλου) και την ανέγερση του Ειδικού Σχολείου και δυστυχώς η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν έχει προχωρήσει καν η αλλαγή χρήσης ούτε έχει εκπονηθεί το κτιριολογικό πρόγραμμα που θα αποδείξει αν το οικόπεδο είναι επαρκές για την ανέγερση τέτοιου Σχολείου και βέβαια είναι σε πολύ μακρινό μέλλον στο να εξεύρει χρήματα για να αναθέσει τη μελέτη.

4. Ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή για τις διαδικασίες ενεργοποίησης της απόφασης, που ομόφωνα είχαμε πάρει σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, για την ίδρυση στη Σάμο του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ).

5. Ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή για τις ενέργειες που έχει κάνει μετά από προηγούμενη (πέραν τους έτους) απόφαση του ΔΣ για σχετικές σωστικές επεμβάσεις στο κτίριο της Φραγκοκλησιάς στην παραλιακή, που επλήγη από το σεισμό και κινδυνεύει με κατάρρευση.

6. Καταθέσαμε το αίτημα των εθελοντών του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου να προσπαθήσει η Δημοτική Αρχή να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και να εξεύρει κατάλληλο οικόπεδο, γιατί με σειρά ανακοινώσεων έχουν τεκμηριώσει την ακαταλληλότητα του χώρου δίπλα στο ΧΥΤΑ, που η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να κατασκευαστούν εκεί οι εγκαταστάσεις του Καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καταφύγιο για το οποίο ο Δήμος έχει χρηματοδοτηθεί με 310.000 € από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required