2 Ιουλ 2023

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ για την πυρκαγιά στους Μυτιληνιούς

«Κοντά στους κατοίκους των Μυτιληνιών που πλήγηκαν από την χθεσινή πυρκαγιά (30-6-2023), βρέθηκαν από τη πρώτη στιγμή στελέχη και φίλοι του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης που πήραν μέρος στη κατάσβεση, όταν οι φλόγες είχαν μπει στις αυλές των σπιτιών.

Το μεσημέρι κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης από τους Κώστα Τζίχα και Άλκη Πόθο μέλη της Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ, Τίμο Χατζηλαγό υποψήφιο δήμαρχο στις εκλογές του Οκτώβρη, Μανώλη Παχυμανώλη δημοτικό σύμβουλο και Νίκο Φτυνογιάννη κοινοτικό σύμβουλο περιόδευσαν στη περιοχή, συνομίλησαν με κατοίκους, πυροσβέστες και εθελοντές και ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της φωτιάς και τα προβλήματα που υπήρχαν.

Από τις συζητήσεις και την ενημέρωση προκύπτει ότι σημαντικό ρόλο στον γρήγορο σχετικά έλεγχο της φωτιάς έπαιξε ακόμη μια φορά η άμεση αντίδραση των κατοίκων και των εθελοντικών πυροσβεστικών ομάδων μέχρι να φτάσουν τα πληρώματα της Πυροσβεστικής και να αρχίσουν οι ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα. Η συνδυασμένη επέμβαση των πυροσβεστικών μέσων και δυνάμεων κατόρθωσε να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά. Παρ’ όλα αυτά έχουν προκληθεί ζημιές σε καλλιέργειες (ελιές) που πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα και στο 100% της ζημιάς, και σε δασική έκταση. 


Μόλις στις 27 Μάρτη 2023 μπροστά στην αντιπυρική περίοδο η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο υπογραμμίζοντας ότι «ο δήμος και η περιφερειακή διοίκηση πρέπει να πάρουν τα μέτρα που τους αναλογούν: Με αντιπυρικές ζώνες στους οικισμούς, καθαρισμούς περιαστικών δασών, οικοπέδων, ρεμάτων κλπ, έλεγχο δεξαμενών νερού και κρουνών πυρόσβεσης, επισκευές οχημάτων εθελοντικών ομάδων κ.ά. Ταυτόχρονα να στραφούν διεκδικητικά προς τη κυβέρνηση και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και να απαιτήσουν:

· Έκτακτη χρηματοδότηση για τις ανάγκες που καλείται να καλύψει ο δήμος και η περιφέρεια.

· Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού της Δασικής και της Πυροσβεστικής, μονιμοποίηση όλων των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών.

· Ενίσχυση και ανανέωση των πυροσβεστικών οχημάτων και αεροσκαφών.

· Έγκαιρη και επαρκής χρηματοδότηση της δασικής υπηρεσίας για τα έργα δασοτεχνικού καθαρισμού, βελτίωσης και καθαρισμού δασικής οδοποιϊας και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών».

Χθες είχαμε την πρώτη προειδοποίηση και πρέπει να την πάρουμε σοβαρά υπόψη. Το νησί μας δεν αντέχει άλλη, μεγάλου μεγέθους, καταστροφή. Έστω και τώρα καλούμε την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πάρουν άμεσα και δραστικά μέτρα. Καλούμε το λαό να επαγρυπνεί και να κινητοποιηθεί γιατί όπως αποδεικνύεται μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό και στις δασικές πυρκαγιές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required