21 Αυγ 2023

Η Δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» δεν θα συμμετάσχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές

Με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» εξηγεί τους λόγους που οδηγούν στη μη συμμετοχή της στις προσεχείς δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

«1. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 έγιναν για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ), ένα δίκαιο σύστημα κοινωνικής εκπροσώπησης, που μεταξύ άλλων σκοπό είχε στα δημοτικά συμβούλια να διαμορφώνονται πλειοψηφίες μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και συμμαχίες μεταξύ δημοτικών παρατάξεων και οι Δήμοι να διοικούνται δημοκρατικά και να λειτουργούν ικανοποιητικά και αποτελεσματικά, παρέχοντας ουσιαστικές και ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες τους.

2. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν άφησε ούτε καν ένα χρόνο να δοκιμαστεί η απλή αναλογική στην πράξη και να κρίνουμε αν υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία και λήψη αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων. Αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019, τελείως αντισυνταγματικά και αντιδημοκρατικά, ανέτρεψε την απλή αναλογική, που επεδίωκε να δοκιμαστεί στην πράξη η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης, η αλλαγή από το δημαρχοκεντρικό μοντέλο σε συνεργατικό των προγραμματικών συγκλίσεων και ευρύτερων συμμαχιών. Οι αλλαγές που αρχικά έκανε ήταν στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Δ.Σ. των δημοτικών ΝΠΔΔ, όπου έδωσε την απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου, καταργώντας ουσιαστικά τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου ως κυρίαρχο σώμα διαβούλευσης και δημοκρατικών αποφάσεων του Δήμου και μετατρέποντας τον εκλεγέντα Δήμαρχο σε ανεξέλεγκτο και πανίσχυρο μονάρχη.

3. H παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» στα 4 χρόνια συμμετοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου, τιμώντας την ψήφο των συνδημοτών μας, άσκησε εποικοδομική προγραμματική αντιπολίτευση, με δημιουργικό έλεγχο για τα πεπραγμένα, τις ολιγωρίες και τις λάθος αποφάσεις της Δημοτικής αρχής και παράλληλα καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για επίλυση σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων του Δήμου μας. Ο πολιτικός μας λόγος και οι αυτοδιοικητικές μας παρεμβάσεις τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και σε επίπεδο κοινωνίας, έκαναν τη δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» να ασκεί πρωταγωνιστικά τον θεσμικό ρόλο που πρέπει να ασκεί η αντιπολίτευση και παράλληλα να είναι σεβαστή από όλους.

4. Η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε τον εκλογικό νόμο για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Καταργεί και τυπικά την απλή αναλογική, επαναφέροντας ένα υπερπλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, όπου εκλέγεται δήμαρχος στον α’ γύρο με ποσοστό 43% (παίρνοντας πλειοψηφία 60% σε δημοτικούς συμβούλους) και ακυρώνει τον αυτοτελή ρόλο που είχαν με το ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ οι δημοτικές κοινότητες, που από βασικό πρωτοβάθμιο κύτταρο δημοκρατίας με προϋπολογισμό και σεβασμό στις αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου, τις μετατρέπει σε απλό εξάρτημα των Δημοτικών αρχών και του εκάστοτε Δημάρχου. Επιπλέον στο πλαίσιο του να περιορίσουν την εμπλοκή στις εκλογές ανεξάρτητων, ενεργών πολιτών, θεσμοποιούν ένα πολυπλόκαμο εκλογικό σύστημα, ανεβάζοντας σε κάθε ψηφοδέλτιο Δημάρχου τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους έως 150% πάνω από τον αριθμό των εκλεγέντων και ενσωματώνοντας τους υποψήφιους κοινοτικούς συμβούλους στα ενιαία ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων, έτσι ώστε παραδείγματος χάριν, στο Δήμο Ανατολικής Σάμου με 25μελές Δημοτικό Συμβούλιο και 20 Δημοτικές Κοινότητες να απαιτούνται ψηφοδέλτια μέχρι και 203 άτομα (!!) ανά συνδυασμό και θέτοντας περιοριστικούς αριθμητικούς όρους για να γίνει αποδεκτό στις εκλογές ένα ψηφοδέλτιο με μικρότερο αριθμό υποψηφίων.

5. Ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ» Νίκος Ζάχαρης, προ πολλού χρόνου έχει διατυπώσει εσωτερικά στην δημοτική παράταξη την απόφασή του να μην συμμετάσχει σε παραπέρα εκλογικές διαδικασίες, ολοκληρώνοντας τη «θητεία» του στην Αυτοδιοίκηση, όντας 2 φορές εκλεγμένος νομαρχιακός σύμβουλος και 2 φορές εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, άρα 16 χρόνια στη Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, καταθέτοντας την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει όριο 2 θητειών σε όλες τις αιρετές θέσεις, για να δίνεται η δυνατότητα σε αρκετούς νέους να εκλέγονται και να δοκιμάζονται στα πολιτικά αξιώματα.

6. Η δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» μετά από διεξοδική συζήτηση των μελών και φίλων της και αφού αναζήτησε και απευθύνθηκε σε νέους ανθρώπους στο Δήμο μας, που είχαν και έχουν τα προσόντα και την απαιτούμενη όρεξη για ανιδιοτελή προσφορά στα κοινά, δεν μπόρεσε, δυστυχώς, να συγκεντρώσει τον μεγάλο αριθμό διαθεσιμότητας νέων ανθρώπων για την συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου ψηφοδελτίου, που απαιτείται από το εκλογικό σύστημα.

Κατόπιν των ανωτέρω, η δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» δεν θα συμμετάσχει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, με αυτοτελές ψηφοδέλτιο, ούτε θα συμμετάσχει με άλλο τρόπο ή σε άλλους συνδυασμούς με μέλη του.

Δηλώνουμε ότι η «Σάμος αλλάΖΕΙ» θα μετασχηματιστεί σε ανοιχτή κίνηση ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε ως συλλογικότητα με επεξεργασμένες και ιεραρχημένες θέσεις και προτάσεις, έχοντας αταλάντευτη πίστη στις πανανθρώπινες αξίες και στις αρχές της ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας, ώστε (όπως γράφαμε στην ιδρυτική μας Διακήρυξη) να γίνουν ο Δήμος μας και η Σάμος

ü το νησί του Πυθαγόρα
ü το «έξυπνο» νησί
ü το «πράσινο» νησί
· τόπος ελκυστικός για τους επισκέπτες μας
· τόπος αξιοβίωτος για να ζούμε και να δημιουργούμε με αξιοπρέπεια και περηφάνεια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required