7 Αυγ 2023

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Δυτικής Σάμου για το πρόβλημα λειψυδρίας στο Καρλόβασι

Με ανακοίνωσή της, η δημοτική παράταξη Δήμου Δυτικής Σάμου «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρεται στο μείζον ζήτημα της λειψυδρίας που έχει προκύψει για την ευρύτερη περιοχή Καρλοβάσου.

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 1/8/23 η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε πρόταση για το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή του Καρλοβάσου. Όπως όλοι γνωρίζουμε ζούμε μια από τις δυσκολότερες χρονιές λειψυδρίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επάρκεια νερού στις περισσότερες περιοχές του δήμου μας.

Είναι επιτακτική ανάγκη η πραγματοποίηση έργων τα οποία θα επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα τόσο σε επάρκεια όσο και σε ποιότητα του νερού που έχουμε στις βρύσες μας. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η πραγματοποίηση έργων που θα εκμεταλλευτούν το νερό πηγών με φυσική ροή και θα ελαχιστοποιούν την χρήση αντλιοστασίων, πηγαδιών και γεωτρήσεων. Η πρότασή μας βασίστηκε στο μάστερ πλαν ύδρευσης που έχουμε από το 2019 και συμπληρώθηκε με μια πρόταση της υπηρεσίας ύδρευσης που έχει ήδη ξανασυζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορά την περιοχή Αγίων Θεοδώρων – Σουρρήδων, καθώς και με απαραίτητες προτάσεις που θέσαμε για πρώτη φορά στη συνεδρίαση αυτή και που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές λύσεις.

Ζητήσαμε απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο να δοθεί εντολή στην υπηρεσία ύδρευσης να προχωρήσει στην σύνταξη των μελετών που προτείνονται, προκειμένου ο Δήμος μας να είναι έτοιμος να εντάξει έργα σε προγράμματα. Συνολικά, η πρότασή μας ψηφίστηκε ομόφωνα απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο.


Ως παράταξη, δεσμευτήκαμε ότι ανάλογη πρόταση θα φέρουμε σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και για την περιοχή του Μαραθοκάμπου. Στο θέμα, μάλιστα, που έχει προκύψει στην περιοχή αυτή και αφορά τη διακοπή χρήσης πηγής νερού για το Δήμο, από κάτοικο της περιοχής που θεωρεί ιδιοκτησία του την πηγή, τονίσαμε ότι πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα και ο Δήμος να βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα να αντιδρά άμεσα σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση.

Τέλος, για το θέμα των καθαριστριών των σχολείων, επισημάναμε ότι είναι η τρίτη χρονιά κατά την οποία ο Δήμος αιτείται 84 ώρες καθαριστριών για τα σχολεία και το υπουργείο μας αγνοεί προκλητικά, δίνοντάς μας σχεδόν τις μισές (49). Πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, που αφορά την υγιεινή σε χώρους που υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά και εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και είναι δεδομένο ότι οι ανάγκες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Είναι, επίσης, απαράδεκτο το γεγονός ότι μιλάμε για 3ωρες συμβάσεις, δηλαδή ούτε καν ημιαπασχόληση, ένα καθεστώς ομηρείας για τις εργαζόμενες, οι οποίες προσπαθούν, με το φιλότιμο που τις διακρίνει και υπερβαίνοντας φυσικά τα ωράριά τους, να κρατούν τους χώρους των σχολείων μας καθαρούς. Εάν η εισήγηση ήταν η πρόταση του Δήμου, σαφώς και θα την καταψηφίζαμε, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σχολείων και των ίδιων των εργαζομένων καθαριστριών. 

Πριν δύο χρονιές είχε στείλει έγγραφο ο Δήμος με το οποίο ζητούσε να επανεξεταστεί το αίτημα για τις 84 ώρες και να ικανοποιηθεί, αλλά δεν υπήρξε απάντηση. Φέτος, προτείνουμε, ναι μεν να σταλεί ξανά το αίτημα, αλλά και να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία και σε κινητοποιήσεις διεκδίκησης. Να έρθουμε σε συνεννόηση με το συνδικαλιστικό φορέα των καθαριστριών και με τους συλλόγους γονέων των σχολείων, ώστε να κινητοποιηθούμε οργανωμένα διεκδικώντας κάλυψη των αναγκών των σχολείων και, παράλληλα, να απαιτήσουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που θα λύνουν το πρόβλημα και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και των ίδιων των καθαριστριών για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Με τις προϋποθέσεις αυτές, που έγιναν δεκτές απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο, ψηφίστηκε η εισήγηση και θα προχωρήσουμε όσον αφορά την υλοποίησή τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required