26 Σεπ 2023

Αλκιβιάδης Στεφανής: «Κοινός στόχος όλων αποτελεί ο καθορισμός ενός κοινού οράματος για την πρόοδο του τόπου…»

Συνέντευξη του υποψηφίου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ, τ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, στον Δ/ντή του «Σαμιακού Βήματος» Μάνο Στεφανάκη. Ο Αρχηγός μιλά για την αποδοχή της πρότασης από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετέχει στις Περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, σε μια από τις πλέον ευαίσθητες εθνικά περιοχές της χώρας, το μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και τη σημασία της ονομασίας του συνδυασμού «Νέα Δυναμική» που ηγείται.

1) Αρχηγέ, επιτρέψτε μου να πιάσω το νήμα της συζήτησής μας από την περίοδο πριν δεχθήκατε να είστε υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Αφού υπηρετήσατε την πατρίδα μας από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η μετέπειτα πορεία σας στον χώρο της πολιτικής, θεωρείτε ότι δίνει άλλου είδους δυνατότητες για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Χώρα; Και αν ναι, τι σας οδήγησε προς αυτή την κατεύθυνση;

Αγαπητέ κ. Στεφανάκη, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω χαιρετώντας και ευχαριστώντας σας. Επίσης, να χαιρετήσω όλους τους αναγνώστες σας. Οι πολλαπλές εμπειρίες που αποκόμισα υπηρετώντας, επί μακρόν, τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και οι ανάλογες της περιόδου που διετέλεσα υφυπουργός, σύμβουλος της κυβέρνησης και υπουργός, δίνουν τη δυνατότητα διαχείρισης όχι μόνον των κρίσεων αλλά και της σκληρής καθημερινότητας. Οι πολλές και διαφορετικές κρίσεις σε πολιτικό, στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, καθώς και οι ανάλογες σπουδές μου σε ακαδημαϊκό επίπεδο στον τομέα αυτό, δημιουργούν βεβαιότητα, ηρεμία καθώς και την ανάλογη γνώση για τον τρόπο διαχείρισης ανάλογων καταστάσεων. Πιθανώς τα προβλήματα τα οποία θα κληθώ να αντιμετωπίσω ως Περιφερειάρχης να είναι διαφορετικής φύσης, ωστόσο, ο τρόπος της ανάλυσης, η εκτίμηση της κατάστασης, η επιλογή του καλύτερου τρόπου ενέργειας, η σύγκριση των τρόπων ενέργειας και η στάθμιση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων του καθενός, η αναζήτηση χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων, η συνεχής ανατροφοδότηση της πορείας υλοποίησης και η τυχόν τροποποίηση του σχεδίου, το σαφές χρονοδιάγραμμα, και τέλος, ένα άρτιο σχέδιο υλοποίησης, αποτελούν βασικά στάδια για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος. Η απόφασή μου να συμμετέχω στη διαδικασία αποτελεί απόρροια της επιθυμίας μου να συνεχίσω να υπηρετώ την πατρίδα και τους πολίτες της από ένα διαφορετικό επίπεδο. Ωραιότερο και τιμητικότερο συναίσθημα από το να υπηρετείς την πατρίδα σου, δεν υπάρχει. Η εσωτερική πληρότητα που αισθάνεται όποιος θυσιάζει καθημερινά το εγώ του για χάρη του γενικότερου συνόλου, δεν συγκρίνεται με οτιδήποτε άλλο.



2) Την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να είστε υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, απ’ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, την αποδεχθήκατε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ήταν η αγάπη για τα νησιά μας (φαντάζομαι, συναισθηματικά, ως νησιώτης, η καταγωγή σας από την Αγιάσο της Λέσβου θα έπαιξε τον δικό της ρόλο), διακρίνατε ευκαιρία επίλυσης των συσσωρευμένων προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή ή κάποιος άλλος λόγος βάρυνε την αποδοχή της πρότασης υποψηφιότητάς σας;

Η επαφή μου και η παρουσία μου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τα τελευταία χρόνια είναι συνεχής αλλά και καθοριστική στο πλαίσιο της υλοποίησης προτάσεων και λύσεων για μεγάλο αριθμό θεμάτων, αλλά και του συνεχούς ενδιαφέροντος για την ενίσχυση της περιοχής, στο πλαίσιο των γεωπολιτικών θεμάτων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Η αγάπη μου για την πατρίδα και η διάθεσή μου να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους πολίτες αποτελούσαν τους καθοριστικότερους παράγοντες για την αποδοχή της πρότασης. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια το Βόρειο Αιγαίο έχασε πάρα πολλές ευκαιρίες οι οποίες θα του έδιναν τη δυνατότητα να προχωρήσει προς το μέλλον με δυναμισμό, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Άλλες περιφέρειες ανακαλύπτουν και δημιουργούν νέες δυνατότητες, η Ελλάδα καλπάζει προς το μέλλον, η Ευρώπη αναζητά νέους τρόπους για ανάπτυξη και δημιουργία, ενώ το Βόρειο Αιγαίο παρακολουθεί χωρίς να μπορεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις. Παντού βλέπω ανθρώπους οι οποίοι έχουν να παρουσιάσουν το δικό τους όνειρο, τη δική τους δυναμική, τη δική τους ελπίδα για το μέλλον, τη δική τους υπερηφάνεια, χωρίς ωστόσο τα παραπάνω να μπορούν να συνδεθούν και να ενταχθούν σε ένα γενικότερο όραμα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, ικανό να αλλάξει τον βηματισμό του Βορείου Αιγαίου. Σκοπός μου είναι η δημιουργία αυτού του πλαισίου και η ένταξη σε αυτό του συνόλου των κατοίκων, ώστε να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε ένα μέλλον ευημερίας και προόδου.

3) «Νέα Δυναμική», η ονομασία του συνδυασμού σας. Θα ήθελα να «αποκρυπτογραφήσουμε» την έννοια που έχετε δώσει σε αυτά τα δυο επίθετα.

Η πρώτη απάντηση στην ερώτησή σας είναι ότι η «Νέα Δυναμική» συμβολίζει το καινούργιο, το δυνατό, το καινοτόμο και το ισχυρό. Η βαθύτερη προσέγγιση της ονομασίας σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού - που άλλωστε είναι και το ζητούμενο στην εποχή μας. Σε μία περιοχή που τα προβλήματα είναι γνωστά, οι λύσεις προτείνονται εδώ και πολλά χρόνια και παρ' όλα αυτά τίποτα δεν γίνεται, ενώ τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν δεκαετίες μετά, απαιτείται κάτι το καινούργιο, κάτι το ισχυρό και το δυναμικό το οποίο θα αλλάξει τον βηματισμό του τρόπου με τον οποίον γίνονται τα πράγματα, δίνοντας έμφαση στον ρεαλισμό, τη δημιουργία και την αποτελεσματικότητα. Πρέπει πλέον να πάψουμε να βλέπουμε σχέδια, πλάνα για το μέλλον και οράματα χωρίς ποτέ να προχωρούμε στην ολοκλήρωση και υλοποίησή τους. Η «Νέα Δυναμική» έρχεται να καταθέσει μια ισχυρή και δυναμική πρόταση αποτελεσματικότητας.



4) Έχετε κατά καιρούς δεχθεί «πυρά» από μερίδα του Τύπου, την περίοδο που είχατε αναλάβει καθήκοντα Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, λόγω των μεταναστευτικών ροών και την πρότασή σας να τοποθετηθούν πλωτά φράγματα για την αποτροπή των μεταναστών. Επειδή ψάχνοντας το θέμα διαπίστωσα ότι σαφώς δεν επρόκειτο για «ιδέα Στεφανή» αλλά και τακτική που χρησιμοποιείται από πολλές χώρες για την διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων τους, εξηγήστε μας, για τελευταία φορά, τι ακριβώς προβλεπόταν και γιατί τελικώς εγκαταλείφθηκε ένα τέτοιο σχέδιο;

Έχουν υπάρξει και συνεχίζουν να υπάρχουν αναφορές, με ειρωνικά και επιτιμητικά σχόλια, σχετικά με την εθνική προσπάθεια αποτροπής της παράνομης εισόδου των μεταναστών στα θαλάσσια σύνορά μας.

Μάλιστα, ο υποτιμητικός όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για την προσπάθεια αυτή είναι «ο Στεφανής και η χρήση του αθερινόδιχτου». Πάντοτε όμως πρέπει να επικρατεί η αλήθεια, τα συγκεκριμένα και αντικειμενικά στοιχεία και η επαγγελματική γνώση, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώσουν άποψη για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Την περίοδο των ετών 2019-2020 η χώρα μας αντιμετώπισε μια πρωτοφανή προσπάθεια παραβίασης της εθνικής της κυριαρχίας, μια προσπάθεια κατάλυσης του κράτους, με την εργαλειοποίηση - εκ μέρους της Τουρκίας - εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, με σκοπό να εισέλθουν παρανόμως και βίαια στην Πατρίδα μας. Τα επιχειρησιακά περιβάλλοντα ήταν δύο, με απόλυτα διαφοροποιούμενα χαρακτηριστικά: το χερσαίο και το θαλάσσιο, με διαφορετικούς τρόπους εκ μέρους των μεταναστών εισχώρησης/εισβολής, καθώς και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης της απειλής στο πεδίο. Το σύνολο κοινών συνόρων μας με την Τουρκία είναι 1.500 χιλιόμετρα περίπου, με τα 142 από αυτά να είναι χερσαία, ενώ τα υπόλοιπα θαλάσσια.

Η αντιμετώπιση στα χερσαία σύνορα πραγματοποιήθηκε με τη δημιουργία φρακτών σε επιλεγμένα σημεία, έτσι ώστε να περιοριστούν τα σημεία εισόδου και να γίνει ευχερέστερος ο έλεγχος, ενώ τα υπόλοιπα χερσαία χιλιόμετρα επιτηρούνται και φυλάσσονται με περιπόλους, κάμερες, φυλάκια, drones, δέσμια αερόστατα και άλλα μέσα. Το επιχειρησιακό περιβάλλον στα θαλάσσια σύνορα είναι τελείως διαφορετικό, ενώ το υπερβολικά μεγάλο μήκος τους καθιστούσε δύσκολη - και σε μερικές περιοχές αδύνατη - τη φύλαξη, λόγω των μεγάλων αποστάσεων, του περιορισμένου αριθμού ναυτικών μέσων, καθώς και των μειωμένων δυνατοτήτων των οπτικών μέσων. Εξετάστηκαν, αναλύθηκαν, διερευνήθηκαν πολλές επιλογές και τελικά προκρίθηκε η χρησιμοποίηση ενός θαλάσσιου/υποθαλάσσιου φράχτη αποτροπής. Ως μέθοδος και λύση χρησιμοποιείται από πολλές χώρες για την αντιμετώπιση διαφόρων απειλών: το Ισραήλ το χρησιμοποιεί για να αποκόψει την παράνομη είσοδο μεταναστών και τρομοκρατών, από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το χρησιμοποιούν για να προστατεύουν τις ναυτικές βάςεις τους.

Κάθε εγκατάσταση η οποία κρίνεται ως επισφαλής και απαιτείται η προστασία της, καλύπτει μέσω του θαλάσσιου φράκτη τη θαλάσσια πρόσβασή της. Ο φράκτης παραγγέλθηκε και αναπτύχθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Μεγάρων, όπου αξιολογήθηκε πολλαπλά και κάτω από διαφορετικές συνθήκες καιρού και απειλής. Βαθμολογήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό με εξαιρετικό βαθμό.

Η σκέψη ήταν να αξιολογηθούν τα θαλάσσια σύνορα σε όλο το μήκος τους, να επιλέγουν συγκεκριμένα σημεία, ώστε να προστατευτούν με φράκτη, με στόχο τον περιορισμό των σημείων εισόδου, την καλύτερη χρησιμοποίηση των ναυτικών δυνάμεων, καθώς και την πλήρη αξιοποίηση των παρατηρητηρίων μας.

Λόγω του μακρού χρόνου παράδοσης που υπήρξε από το σύνολο των κατασκευαστικών εργοστασίων παγκοσμίως, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης, αλλά και της επείγουσας κατάστασης στα θαλάσσια σύνορά μας, προχωρήσαμε στην επιλογή της αμέσως επόμενης λύσης.

Την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, η Ελλάδα, με ενέργειές της, εξασφάλισε μια σημαντική οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία της έδωσε νέες δυνατότητες.

Αυτή ήταν η αλλαγή/ενίσχυση όλων των οπτικών αισθητήρων σε κάθε φυλάκιο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και η ενίσχυση με οπτικά ημέρας και νύχτας, τόσο των ιπτάμενων μέσων, όσο και των θαλάσσιων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος.

Με διαφορετικό λοιπόν τρόπο υλοποιήθηκε η ίδια αρχική επιχειρησιακή σκέψη που ήταν ο έγκαιρος και σε βάθος εντοπισμός των παράνομων μεταναστών, η άμεση ενημέρωση των τουρκικών αρχών, πριν αυτοί περάσουν τα θαλάσσια σύνορα, με τη συνεπακόλουθη επέμβαση τους, και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας.

Την περίοδο εκείνη οφείλαμε, ως Έλληνες, να ισχυροποιούμε την Ελλάδα και να αποτρέπουμε την υλοποίηση ενός σχεδίου που στόχο είχε την κατάλυση του κράτους.

Και αυτό κάναμε! Υπάρχει μια γενική αρχή, σύμφωνα με την οποία «όποιος μπορεί κάνει, όποιος δεν μπορεί κρίνει»...




5) 28 Φεβρουαρίου 2020. Επεισόδια στα βόρεια σύνορά μας, στην περιοχή κατά μήκος του ποταμού Έβρου, όπου δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν ουσιαστικά να εισβάλουν στη χώρα μας. Υπήρξατε εκ των πρωταγωνιστών στην επιτυχή αποτροπή αυτής της συντονισμένης επίθεσης με την ολοφάνερη ανάμειξη της τότε τουρκικής κυβέρνησης. Μιλήστε μας για εκείνες τις εξαιρετικά επικίνδυνες στιγμές.

Το πρόβλημα ξεκίνησε την αμέσως επόμενη μέρα των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, όταν οι αριθμοί των μεταναστών στον Έβρο τριπλασιάζονται. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι το τέλος Αυγούστου. Από εθνικής πλευράς το θέμα αυτό αναλύθηκε, εξετάστηκαν οι επιλογές και επιλέχθηκε ως λύση η υπαγωγή όλων των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, καθήκοντα που την περίοδο εκείνη εκτελούσα εγώ. Ξεκίνησε, λοιπόν, από τον Σεπτέμβριο του 2019 μία προσπάθεια αναδιαμόρφωσης και ανασυγκρότησης των δυνάμεών μας στην περιοχή του Έβρου, ενώ ταυτόχρονα προωθήθηκαν τα κατάλληλα μέσα και ενισχύθηκαν οι υποδομές. Με τον τρόπο αυτόν κατέστη δυνατόν να απαγορευθεί η είσοδος περίπου εννιάμιση χιλιάδων μεταναστών τη νύχτα 27 προς 28 Φεβρουαρίου 2020. Εάν δεν είχαν προηγηθεί όλες οι ενέργειες ενίσχυσης των δυνάμεων μας, δεν θα ήταν δυνατή η απαγόρευση εισόδου των μεταναστών. Πολλά τα συμπεράσματα που μπορούμε να αντλήσουμε από την περίοδο εκείνη. Αποφασιστική ηγεσία, εξαιρετική διυπηρεσιακή συνεργασία, υψηλό εθνικό φρόνημα, άριστη αξιοποίηση προσωπικού μέσων και υποδομών και τέλος, υπερηφάνεια για την εκπλήρωση του εθνικού στόχου, που δεν ήταν άλλος από την άμυνα και την ασφάλεια των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. Επίσης σημαντικό επίτευγμα της περιόδου εκείνης, ήταν ότι η Ευρώπη αντιλήφθηκε πως το μεταναστευτικό ζήτημα δεν ήταν ένα πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά ένα μείζον ευρωπαϊκό θέμα, το οποίο απείλησε την εθνική συγκρότηση της Ευρώπης, με την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή το σύνολο της Ευρώπης θεωρούσε ότι το μεταναστευτικό αποτελούσε ένα διμερές πρόβλημα, από το οποίο η Ευρώπη έπρεπε να μείνει μακριά.

Οι ενέργειες της Κυβέρνησης τότε αξιολογήθηκαν από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών ως εξαιρετικές, και βεβαίως έτυχαν αποδοχής από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

6) Η σημερινή κατάσταση έξαρσης των προσφυγικών ροών σας ανησυχεί; Μήπως πρόκειται για γενικευμένο σχέδιο (;) αφού εκτός των αφίξεων στα νησιά μας, παρατηρήθηκε, ακόμη και στο νησάκι Λαμπεντούζα της Ιταλίας, να αφικνούνται 7.000 μετανάστες μέσα σε ένα 24ωρο!

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε αύξηση των προσφυγικών ροών, η οποία οφείλεται στους παρακάτω τρεις λόγους. Πρώτον, η Τουρκία προσπαθεί να υπενθυμίσει με κάθε τρόπο στην Ευρώπη ότι διαθέτει μεγάλο αριθμό μεταναστών απαιτώντας τη διάθεση ανάλογων ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διαχείριση τους. Δεύτερον, με τον τρόπο αυτόν η Τουρκία προσπαθεί να καθησυχάσει τις εσωτερικές πολιτικές φωνές των ακραίων στοιχείων που κατηγορούν τον πρόεδρο Ερντογάν για την κακή διαχείριση του μεταναστευτικού. Και, τρίτον, το διπλωματικό εκκρεμές της Τουρκίας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, την οδηγεί σε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κρίσιμης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αποπροσανατολίζοντας την Ευρώπη από την υποστήριξη που παρέχει προς την Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τις αυξημένες ροές προς την Ιταλία, αυτό είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και στην απαγόρευση εισόδου των παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα και η Ευρώπη οφείλουν ευγνωμοσύνη τόσο στην Ελληνική Αστυνομία όσο και στην Ελληνική Ακτοφυλακή για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στη φύλαξη της Ευρώπης, στη φύλαξη των συνόρων. Εκείνο το οποίο είναι δυσάρεστο σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα είναι η προσπάθεια μεμονωμένων κύκλων να το εκμεταλλευτούν πολιτικά και να προσπαθήσουν να διχάσουν για μία ακόμη φορά τους κατοίκους του Βόρειου Αιγαίου. Εκμεταλλευόμενοι τον δικαιολογημένο φόβο καθώς και την κούραση των κατοίκων από τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την παράνομη μετανάστευση, υψώνονται φωνές διχασμού χωρίς να προτείνεται καμιά λύση. Η στείρα κριτική χωρίς προτάσεις και λύσεις αποτελεί την εύκολη προσέγγιση, η οποία όμως οδηγεί σε πόλωση και μιζέρια. Η πατρίδα μας θέλει δημιουργικές προτάσεις, θέλει ενεργή συμμετοχή, θέλει λύσεις και επιλογές που θα την οδηγήσουν στο μέλλον.



7) Από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας στο Βόρειο Αιγαίο έχετε επισκεφθεί τα νησιά της Περιφέρειας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα αδιάλειπτα. Μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, ξεκινήσατε από τον Άη Στράτη της περιφερειακής ενότητας Λήμνου. Ποια κοινά χαρακτηριστικά έχετε διακρίνει μεταξύ των κατοίκων των 10 νησιών της Περιφέρειας (μην ξεχνούμε ποτέ και τη Θύμαινα των Φούρνων).

Τα δέκα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και πάρα πολλά ιδιαίτερα το καθένα, τα οποία χαρακτηρίζουν την περιοχή: η εντυπωσιακή φύση, οι υπέροχοι άνθρωποι, οι πολλαπλές δυνατότητες για τουρισμό, ο δημιουργικός πρωτογενής τομέας, η εναλλαγή της φύσης και του τοπίου μεταξύ θάλασσας, πεδιάδας, βουνού και ουρανού, η αυτάρκεια σε πάρα πολλά είδη. Παράλληλα όμως, κοινά είναι και τα προβλήματά τους, όπως η επάρκεια του νερού, η ασφάλεια της ενέργειας, το οδικό δίκτυο, η συνδεσιμότητα μεταξύ τους και με την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, το κτηματολόγιο, η διαχείριση σκουπιδιών και ανακύκλωσης, η ανάπτυξη των ιδιαίτερων μορφών τουρισμού, η τυποποίηση-ανάπτυξη και διατηρησιμότητα του πρωτογενούς τομέα, καθώς και η αντιμετώπιση των προκλήσεων τής κλιματικής αλλαγής, είναι μερικά από τα προβλήματα τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Κοινός στόχος όλων αποτελεί ο καθορισμός ενός κοινού οράματος για την πρόοδο του τόπου και η ανάληψη ενεργειών και δράσεων που θα μας οδηγήσουν στην υλοποίησή του.

8) Έχετε πολλές φορές επαναλάβει τη φράση «Δεν ήρθα για να πάρω αλλά για να δώσω». Τι σημαίνουν για εσάς αυτά τα λόγια;

Από τις προηγούμενες θέσεις στις οποίες έχω υπηρετήσει την πατρίδα, νιώθω απόλυτα ολοκληρωμένος και ασφαλής. Έχω εισπράξει επιβράβευση, ικανοποίηση, ευτυχία από την αποτελεσματικότητα και την υλοποίηση των στόχων που είχαν τεθεί. Η ενασχόληση με τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη έρχεται να προστεθεί στις παραπάνω αποστολές, με στόχο να είμαι εξίσου αποτελεσματικός και ουσιαστικός, επιλύοντας δύσκολα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών καθώς και δημιουργώντας τις συνθήκες και τις υποδομές για ένα άλμα στο μέλλον. Υπηρετώ σημαίνει θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση του θεσμού στον οποίο ανήκω, υπηρετώ σημαίνει αντιλαμβάνομαι ότι ο θεσμός στον οποίο ανήκω είναι σημαντικότερος από τον εαυτό μου. Υπηρετώ σημαίνει ότι αντιλαμβάνομαι πως είμαι «περαστικός» και απαιτείται για όσο χρόνο είμαι παρών να είμαι αποτελεσματικός, και ότι ο θεσμός θα διατηρηθεί και μετά την αποχώρησή μου.


9) Παρακολουθώντας τις επισκέψεις και επαφές σας στη Σάμο, διαπίστωσα ότι δεν έχετε «πιαστεί αδιάβαστος» σε κανένα θέμα που έχετε ερωτηθεί από εμένα, από άλλους συναδέλφους δημοσιογράφους αλλά και κατοίκους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί. Αν σας ζητούσα μια ιεράρχηση αυτών, ποια θα τοποθετούσατε στην πρώτη τριάδα;

Κάποια από τα προβλήματα (και όχι τα μόνα - όχι με απόλυτη σειρά προτεραιότητας), είναι:

• Κατασκευή φράγματος στον Καρβούνη και σύγχρονου δικτύου ύδρευσης.

• Οδικά έργα βελτίωσης εθνικής οδού Σάμου- Καρλοβασίου.

• Κατασκευή παράκαμψης Παλαιοκάστρου.

• Κατασκευή Γέφυρας στη θέση Πλατανάκια.

• Επεμβάσεις βελτίωσης επαρχιακού οδικού δικτύου Σάμου.

• Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

• Κατασκευή παράκαμψης Καρλοβασίου.

• Κατασκευή οδικών δικτύων Μυτιληνιοί – Κοκκάρι, Χώρα- Κουμαραδαίοι- Πύργος- Κουμαιΐκων.

• Συνέχιση υλοποίησης του masterplan για την αναβάθμιση του λιμένα Βαθέος Σάμου.

• Ολοκλήρωση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων στους Δήμους Δυτικής και Ανατολικής Σάμου.

• Άρση προβλημάτων διαχείρισης λυμάτων.

• Αναβάθμιση κτιριακών υποδομών Γενικού Νοσοκομείου Σάμου «Άγιος Παντελεήμων».

• Ανέγερση Κέντρου Υγείας στον χώρο του παλαιού ΚΥΤ.

• Προστασία προσήνεμου μώλου του Όρμου Μαραθόκαμπου.

• Αντιμετώπιση διάβρωσης ακτών σε Καρλόβασι, Ηραίο και Μεσόκαμπο.

• Επιτάχυνση της ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα

• Στήριξη αμπελοκαλλιέργειας. Κίνητρα για εγκατάσταση αμπελώνων που θα λειτουργήσουν και σαν ζώνες πυρασφαλείας.

• Στήριξη του πρωτογενή τομέα σε όλα τα επίπεδα (αγροτικό, αλιευτικό, κτηνοτροφικό, παραγωγής προϊόντων προβολή και προώθησή τους).

• Λειτουργία αγροδιατροφικής σύμπραξης Βορείου Αιγαίου.

• Στήριξη εθελοντικών ομάδων πυρασφάλειας, πολιτιστικών, αθλητικών συλλόγων κ.λπ.

• Δημογραφικό πρόβλημα με σκοπό την αντιμετώπιση εγκατάλειψης των χωριών.

Ανεξάρτητα από τα προβλήματα τα οποία παρατίθενται παραπάνω, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό το ακόλουθο. Τα τελευταία είκοσι και παραπάνω χρόνια τα προβλήματα είναι ίδια με ελαφρές παραλλαγές, ενώ οι επιλογές υπάρχουν είτε με την παράθεση μελετών είτε με προτάσεις. Το ζητούμενο είναι να αντιληφθούμε για ποιον λόγο ενώ είναι γνωστά τα προβλήματα, υπάρχουν λύσεις και ενίοτε υπάρχει και χρηματοδότηση, αυτά δεν επιλύονται. Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι η ελλιπής ηγεσία, η ανεπάρκεια στον τομέα της οργάνωσης εργασίας, η έλλειψη αποτελεσματικότητας, η έλλειψη συνέχειας και ο συνεχής επανακαθορισμός στόχων οι οποίοι δεν εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις αλλά με προσωπικές επιδιώξεις των διοικούντων, αποτελούν μερικές από τις αιτίες μη επίλυσης των προβλημάτων. Εμείς και γνωρίζουμε και έχουμε σχέδιο, έχουμε όραμα για το μέλλον και είμαστε αποτελεσματικοί.


10) Είναι δύσκολος στόχος η επίτευξη του 43%, άρα νίκης του συνδυασμού σας από την πρώτη Κυριακή ή είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο με τη συμμετοχή πέντε συνδυασμών σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου;

Αυτό που εισπράττω από την ανταπόκριση του κόσμου με τον οποίο έρχομαι καθημερινά σε επαφή, με κάνει να πιστεύω ότι ο στόχος δεν είναι δύσκολος. Οι πολίτες νιώθουν ανακούφιση από την υποψηφιότητά μας, μας περιβάλλουν με αγάπη και εμπιστοσύνη, ενώ η σοβαρότητα με την οποία τους αντιμετωπίζουμε, τους δίνει τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία σε όλα τα θέματα του Βόρειου Αιγαίου την επόμενη μέρα.



11) Αρχηγέ, πριν σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα να συνομιλήσω μαζί σας, θα ήθελα να μεταφέρουμε ένα δικό σας μήνυμα προς τους κατοίκους ακρίτες των νησιών μας.

Το κυρίαρχο μήνυμα μου προς τους πολίτες είναι μήνυμα ενότητας, μήνυμα αισιοδοξίας, μήνυμα αποτελεσματικότητας. Οι υποψήφιοι του Συνδυασμού μας είναι πρόσωπα τα οποία διακατέχονται από αγάπη για την πατρίδα, διάθεση να υπηρετήσουν την κοινωνία, και έτοιμοι να θυσιάσουν το εγώ τους για το γενικότερο καλό. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτούς και είναι τιμή μου η συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιό μας. Το δεύτερο μήνυμα το οποίο θέλω να μεταφέρω είναι ότι, έχουμε θέληση, σοβαρότητα, δυναμική, όραμα, σχέδιο δράσης και διάθεση για σκληρή δουλειά, ώστε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας που δεν είναι άλλοι από την πρόοδο και την ευημερία του Βορείου Αιγαίου.

Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required