8 Σεπ 2023

Η Αδελφότητα Σαμίων της Αθήνας στηρίζει την διαμαρτυρία των Σαμιωτών για τον θάνατο του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά

Μήνυμα στήριξης της Αδελφότητας Σαμίων εν Αθήναις της διαμαρτυρίας για την μνήμη του κρητικού Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι στο Βαθύ της Σάμου για την ναύλωση του πλοίου «Blue Horrizon».


«Ως Αδελφότητα Σαμίων εν Αθήναις βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους Σαμιώτες στο νησί μας έτσι και μείς με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της εταιρίας ATTICA να ναυλωθεί το «Blue Horizon» στην γραμμή της Σάμου, μιά απόφαση που μας βρίσκει απολύτως αντίθετους. Όχι γιατί δαιμονοποιήσουμε το πλοίο και τα σίδερά του για τον φρικαλέο θάνατο του Αντώνη Καρυώτη. Το πλοίο αποφάσισε η εταιρία να το αποσύρει από την γραμμή για συμβολικούς λόγους. Πιστέψαμε ότι η απόφαση αυτή ήταν οριστική. Αναρωτιόμαστε εύλογα τους λόγους που συνεχίζει τα δρομολόγιά του στην γραμμή για την Σάμο. Η Σάμος νησί που έχει θρηνήσει πολλά θύματα ναυτικών μας και πολιτών από ναυάγια, έχει μνήμες θρήνου και ναυτοσύνης. Φυσικά και δεν συνδέονται τα δύο περιστατικά, αλλά θέλουμε να θεωρήσουμε την κίνηση αυτή ατυχή και όχι ως μιας απόφαση έλλειψης σεβασμού στον τόπο μας!

Οι Σάμιοι ταξιδιώτες και οι επισκέπτες στο νησί χρειαζόμαστε στις γραμμές μας πλοία που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια μας και δεν θα μας προκαλούν συνειρμούς απεχθείς. Ο θάνατος του Αντώνη Καρυώτη, στις 5 Σεπ 2023 στο κεντρικό λιμάνι της χώρας στο λιμάνι του Πειραιά, μια δολοφονία χωρίς προηγούμενο, με τον τρόπο που έγινε και από αυτούς που εκτελέστηκε μας έχει συγκλονίσει όλες και όλους μας. Ο θάνατός του επαναφέρει το θέμα της ηθικής της ναυτοσύνης και τους κανόνες της, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκπροσωπούνται από αυτούς που με εγκληματικό τρόπο προκάλεσαν τον τραγικό θάνατο αυτού του νέου ανθρώπου. Για το νησί της Σάμου η ναυτοσύνη ήταν είναι και θα είναι κυρίαρχο κομμάτι της ζωής μας, του πολιτισμού μας και της μνήμης των κυττάρων μας. Υπήρξε πάντα σημαντικό κομμάτι στο καθημερινότητά μας και πάντα ακολούθησε τους άγραφους κανόνες της ηθικής.

Όλες και όλοι μας απ' όποιο μετερίζι κι αν βρισκόμαστε, σε κάθε περίπτωση και με κάθε ευκαιρία οφείλουμε να καταδικάζουμε συμπεριφορές απαξίωσης της ανθρώπινης ζωήςόσο διαφορετική και αν μοιάζει απ την δική μας, απ όπου και αν προέρχονται αυτή, σε όποιο χώρο και αν είναι αυτή. Άνθρωποι, είμαστε μέλη της κοινωνίας και ως τέτοια οφείλουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυα δίπλα στον συνάνθρωπό μας.

Ζητάμε από την εταιρία να αποσύρει από την γραμμή της Σάμου το συγκεκριμένο πλοίο με το βαρύ συμβολικό φορτίο που πλέον φέρει.
Ζητάμε από την εταιρία να το αντικαταστήσει με άλλο πλοίο της.

Στηρίζουμε το κάλεσμα για την συμβολική διαμαρτυρία στην αποψινή άφιξη του πλοίου στο λιμάνι του Βαθιού. Όχι για να καταδικάσει το καράβι, ή τα σίδερά του, το εξηγήσαμε αυτό, αλλά για να διακηρύξει τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, στις αξίες της ναυτοσύνης και να τιμήσει την μνήμη του Αντώνη Καρυώτη.

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σαμίων
Κώστας Αγγελής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required