24 Οκτ 2023

Μεταναστευτικό: Μεγάλη πίεση σε Λέσβο, Σάμο, Χίο & Λέρο

Φωτό: AP /Panagiotis Balaskas
Τετραπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι είναι τον Οκτώβριο οι μετανάστες από την Τουρκία που φτάνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κυρίως τη Λέσβο και τη Σάμο. Αυξημένος είναι και ο αριθμός των μεταναστών, η είσοδος των οποίων στη χώρα αποτρέπεται από τα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τα επικαιροποιημένα στοιχεία του αρχηγείου του Σώματος, που τέθηκαν υπόψη της «Κ».

Στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας που ρωτήθηκαν σχετικά επισημαίνουν ότι οι αφίξεις μεταναστών έχουν πτωτική τάση, την οποία αποδίδουν εν μέρει στις περιπολίες που εκτελεί η τουρκική ακτοφυλακή. Στο διάστημα από 13 έως 16 Οκτωβρίου 244 μετανάστες κατάφεραν να φτάσουν παράνομα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και απετράπη η είσοδος στη χώρα σε άλλους 1.300. Στη διάρκεια του τριημέρου το Λιμενικό πραγματοποίησε μόλις μία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, μεταφέροντας με ασφάλεια στη στεριά 17 μετανάστες. Στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν περισσότερα από 30 περιστατικά έγκαιρων εντοπισμών, με τις βάρκες των μεταναστών να εντοπίζονται πριν μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να υποχρεώνονται να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Η μεγαλύτερη πίεση καταγράφηκε σε Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λέρο. Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου κατεγράφη ένα περιστατικό έρευνας και διάσωσης και 7 έγκαιροι εντοπισμοί, με τους νεοεισερχόμενους μετανάστες να φτάνουν τους 150 και τους μετανάστες, η είσοδος των οποίων στη χώρα απετράπη, τους 260. Αντίστοιχη μεταναστευτική ροή κατέγραψε το Λιμενικό και στις 19 Οκτωβρίου, με τους αλλοδαπούς που κατάφεραν να πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος να μην ξεπερνούν τους 150.

Θετικά αποτιμούν τα δεδομένα αξιωματούχοι του υπουργείου Ναυτιλίας σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και της επικείμενης στρατιωτικής επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Ξημερώματα χθες, ένα φουσκωτό ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν περίπου 20 μετανάστες ενεπλάκη σε καταδίωξη με σκάφος του Λιμενικού ανοικτά της Χίου. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού μάλιστα τα δύο πλωτά συγκρούστηκαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα οι δύο μετανάστες να τραυματιστούν. Τελικά ο χειριστής του ταχυπλόου συνελήφθη κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων, για λαθροδιακίνηση.

Πηγή: kathimerini.gr - Γιάννης Σουλιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required