5 Οκτ 2023

Συνέχεια επισκέψεων και συναντήσεων με φορείς για την «Σύμπραξη Προοδευτικών Πολιτών Δυτικής Σάμου»

«Συνεχίζοντας την ενημέρωση των δημοτών για τις συναντήσεις μας με κοινωνικές ομάδες και συλλόγους και την καταγραφή των προβλημάτων τους, αναφέρουμε τα παρακάτω: Στις 2/10 αντιπροσωπεία του συνδυασμού μας συναντήθηκε με το Δ.Σ. του εμπορικού συλλόγου Καρλοβάσου. Είχαμε μια πολύ καλή κι εποικοδομητική συζήτηση, οι εκπρόσωποι του συλλόγου μας ενημέρωσαν για τη σημερινή εικόνα της εμπορικής ζωής της πόλης και τους ευχαριστούμε.

Από τη νέα Δημοτική αρχή θεωρούν ότι θα ήταν μια επωφελής κίνηση η επιφόρτιση κάποιου υπαλλήλου του Δήμου με τη γνώση και ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα που συχνά τρέχουν και αφορούν σε θέματα των εμπόρων. Από τη μεριά μας εκθέσαμε βασικές και άμεσες προτεραιότητες του συνδυασμού μας, οι οποίες θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν στη γενικότερη τόνωση και ανάπτυξη της πόλης, με θετική επίδραση στην επισκεψιμότητα και στην κίνηση στην αγορά (άμεσα Δημοτική συγκοινωνία, πεζοδρόμηση γύρω από την πλατεία, μελέτη για ενδεχόμενη πεζοδρόμηση μέρους του κέντρου, δημιουργία πεζοδρομίων και πολλά άλλα).

Στις 2/10 επίσης αντιπροσωπεία του συνδυασμού μας επισκέφτηκε τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή του Λεπροκομείου. Όλη η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από εικόνα έντονης εγκατάλειψης, με αποκορύφωμα φυσικά τη συνεχή διάλυση του κτιρίου του Λεπροκομείου, αφού δε φρόντισε κανείς να μπει σε πρόγραμμα συντήρησης ένα τόσο σημαντικό για την ιστορία της πόλης κτίριο. Σε σχέση με τους Ρομά, μιλήσαμε, είδαμε και διαπιστώσαμε πολλά και σοβαρά προβλήματα, που δεν επιλύονται όχι λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αλλά λόγω της πλήρους αδιαφορίας των Δημοτικών αρχών που πέρασαν. Ρεύμα παίρνουν από ιδιώτη το οποίο πληρώνουν κυριολεκτικά χρυσό, το νερό κόβεται καθημερινά πολλές ώρες, παρατημένα μπάζα, ελλιπής φωτισμός, ίχνος εξωραϊσμού, εικόνα εγκατάλειψης παντού. Βασικό όραμα τους είναι η μεταφορά containers εκεί, ώστε να μένουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες από τις παράγκες που διαμένουν σήμερα. Βλέποντας κανείς αντίστοιχους καταυλισμούς στη Χίο και στη Λέσβο, η διαφορά είναι εμφανής!


Η «Σύμπραξη προοδευτικών πολιτών» θεωρεί ότι απλές και πρακτικά ανέξοδες κινήσεις πρέπει άμεσα να γίνουν στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, αλλά και της αναβάθμισης της περιοχής. Η λύση στο θέμα της ρευματοδότησης, ο καθαρισμός από τα μπάζα και ο εξωραϊσμός της περιοχής, είναι ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα. Επιπλέον στόχος μας είναι να μεταφερθούν εκεί containers από τα σχολεία, μόλις αυτά επισκευαστούν, ή άλλα που ενδεχομένως δε χρησιμοποιούνται.

Πραγματοποιήσαμε επίσης δύο επισκέψεις στο Παλαιό Καρλόβασι, συνομιλήσαμε με κατοίκους, περπατήσαμε στην περιοχή. Τα δύο σημαντικότερα προβλήματα είναι το parking και το ζήτημα της πυρασφάλειας καθώς δεν υπάρχουν οδοί διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πρόκειται για πολύ σοβαρά θέματα, ιδιαίτερα το δεύτερο, για τα οποία η νέα Δημοτική αρχή πρέπει να ασχοληθεί οπωσδήποτε! Δεν είμαστε έτοιμοι για συγκεκριμένη πρόταση, όμως προτάσσουμε τέτοια ζητήματα, θα ζητήσουμε απόψεις ειδικών και θα αγωνιστούμε για την επίλυση τους.

Επιπλέον το Παλαιό Καρλόβασι θεωρούμε ότι είναι μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους, καθώς σπάνια εντός πόλης συναντά κανείς περιοχή με τόσο πράσινο, θέα και τόσο γραφικό οικισμό. Ως εκ τούτου επιθυμούμε την ανάδειξη της περιοχής, τη σύνδεση της με τη Δημοτική συγκοινωνία (λιγότερα δρομολόγια το χειμώνα, περισσότερα το καλοκαίρι) και τη γενικότερη προσπάθεια καθαρισμού και παύσης της εικόνας εγκατάλειψης, σε συνδυασμό με την ευκολότερη προσβασιμότητα.

Στις 8 Οκτωβρίου κάνουμε τη σωστή κίνηση:
Ψηφίζουμε τη «Σύμπραξη προοδευτικών πολιτών»!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required