22 Νοε 2023

«η Σάμος αλλάζει» - Προτάσεις και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Νοεμβρίου

Προτάσεις, ερωτήσεις και παρεμβάσεις, προς τη δημοτική αρχή, από την παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου της 21ης Νοεμβρίου.

«1. Ως δημοτική παράταξη είμαστε περήφανοι γιατί, μετά από πρότασή μας και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24.10.2022, πραγματοποιείται ένα ιστορικό χρέος τιμής στο έπος της Σαμιακής Εθνικής Αντίστασης. Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Εθνικής Αντίστασηςστο πάρκο Εθνικής Αντίστασης (χωροθετήθηκε στο παρκάκι παραθαλάσσια, λίγο πιο πέρα από Λιμεναρχείο). Είχαμε πει τότε ότι «κάθε λαός και τόπος με ιστορική συνείδηση κοσμεί τα λαμπρά του επιτεύγματα και τις ιστορικές του εξάρσεις με μνημεία. Είναι ιστορικό χρέος να υπάρχει Μνημείο προς τιμή της Εθνικής Αντίστασης στην πρωτεύουσα του Νομού μας, ώστε να τιμούμε και να μαθαίνουμε την νεότερη ιστορία μας, την Εθνική Αντίσταση και το ΕΑΜ, που με την δράση του κράτησε ψηλά τα λάβαρα της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης τα δίσεκτα χρόνια 1941-44. Όταν μάλιστα πολλοί δεν γνωρίζουν ότι οι αντάρτες του ΕΑΜ το Σεπτέμβρη του 1943 απελευθέρωσαν τη Σάμο, μετά την συνθηκολόγηση των Ιταλών, και σχημάτισαν προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής το Μητροπολίτη Ειρηναίο, ο οποίος είχε υποστηρίξει το αντάρτικο στο νησί».

2. Ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή να ενημερώσει το σώμα για την πορεία διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μετά την υποχρεωτική (από το νόμο 4954/2022) μεταφορά της αρμοδιότητας στην ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ. Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2022 καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση να μην αποδεχθεί ο Δήμος μας (και όλο το νησί Σάμος) την αναγκαστική εκχώρηση στην ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ της αρμοδιότητας διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων καθώς και της ανακύκλωσης υλικών, γιατί θα έχουμε μια δυσβάστακτη αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων (τέλος ταφής και το περιβαλλοντικό τέλος) που θα πληρώνουν οι δημότες μας. Και πράγματι, από παρόντες υπηρεσιακούς παράγοντες πληροφορηθήκαμε ότι το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας που θα πληρώνουμε στη ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ (το ίδιο και ο Δήμος Δυτικής Σάμου) ενδέχεται να είναι τουλάχιστον 3πλάσια του κόστους που μέχρι τώρα πλήρωνε για την υγειονομική ταφή ο Δήμος Δυτικής Σάμου (40€/τόνος).

3. Η παρέμβασή μας για την πρόταση ίδρυσης και λειτουργίας από τη νέα σχολική χρονιά στην Σάμο του ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ (ΕΝ.Ε.Ε. ΓΥ.Λ) ήταν καθοριστική, για να υπερβεί το Δημοτικό Συμβούλιο τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις για το χώρο που αρχικά θα στεγαστεί. Δυστυχώς η σχολική στέγη στο Δήμο μας και ιδιαίτερα στην πόλη της Σάμου είναι ανεπαρκής και η νέα δημοτική αρχή πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξεύρεση χώρων, όπου θα πρέπει να ανεγερθούν σύγχρονα σχολικά κτίρια, για να στεγάσουν και τις σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής Εκπαίδευσης, που σήμερα στεγάζονται σε ακατάλληλες και ανθυγιεινές συνθήκες (στο πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ).

4. Στο αίτημα της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου καταθέσαμε την αλληλεγγύη και την ολόπλευρη στήριξη και συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους του Δήμου και ειδικότερα στην πρόεδρο του Σωματείου, που υπερβάλλουν εαυτόν εργασιακά για να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους και λόγω της υποστελέχωσης σε προσωπικό, καταδικάσαμε κάθε συκοφαντική προσπάθεια κατά παράβαση του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και προτείναμε την παροχή νομικής υποστήριξης από το Δήμο, εφόσον ζητηθεί, προς την πρόεδρο του Συλλόγου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required